Wat is optrekkend vocht precies?

Wat is optrekkend vocht precies?

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is een helaas redelijk vaak voorkomend fenomeen dat diverse vervelende gevolgen kan hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een erg muffe geur in uw woning, vochtplekken op muren en plafonds die uiteindelijk ook kunnen leiden tot schimmelvorming, loslatend behang, afschilferende verf- en pleisterlagen, loslatende plinten, houtrot… Samengevat: allemaal zaken die de conditie van uw huis absoluut niet ten goede komen.

Wat is optrekkend vocht dan precies? In feite is het net wat de naam al aangeeft: vocht dat zich langzaamaan in uw woning of bedrijfspand een weg naar boven baant, via de muren en plafonds.

Optrekkend vocht door het ontbreken van een spouw

Problemen met optrekkend vocht doen zich veelal voor bij de wat oudere woningen. Deze bestaan vaak uit massieve muren, zonder de aanwezigheid van een spouw. Een spouw is de open ruimte tussen twee muren, die samen een spouwmuur vormen. Een spouwmuur bestaat dus uit twee delen, een buiten- en een binnenmuur, met daartussen de spouw of open ruimte. De spouw voorkomt dat vocht van buiten naar binnen kan doorslaan en heeft daarnaast een ook isolerende functie.

Doorgaans ontbreekt in een oudere woning ook een waterkering. Een waterkering is een vochtwerende laag van roofing of kunststof die er voor zorgt dat er geen vocht via de muren kan binnendringen. Heeft uw woning geen waterkering, dan kan vocht op gemakkelijke wijze in het metselwerk van uw pand trekken. In dat geval zullen de stenen van het pand zich vol zuigen met water dat niet kan worden afgevoerd. De stenen aan de onderzijde zullen daardoor op den duur een hoge vochtigheidsgraad bereiken,en het vocht zal beginnen stijgen.

Optrekkend vocht
schimmel opstijgend vocht

Aanwezigheid van muurzouten

Daarnaast bevinden zich in een muur ook hygroscopische zouten, waardoor de muur continu vocht blijft aantrekken. Hygroscopische zouten worden ook wel muurzouten genoemd. Deze zouten bestaan uit chloriden en nitraten, en zijn afkomstig van de bodem, meststoffen, strooizout… Hygroscopisch betekent “wateraantrekkend” en houdt dus in dat ze vocht aantrekken. Dit kan grondvocht zijn, regen- en sijpelwater maar ook condens van binnenuit.

Optrekkend vocht vanuit de kelderruimte

Een andere vaak voorkomende manier waarop optrekkend vocht in uw woning terecht kan komen, is via de kelder. Deze bevindt zich ondergronds en is daardoor gevoelig voor vochtgerelateerde problemen. Dit kan insijpelend grondwater zijn dat binnendringt, omdat een kelder zich onder dit niveau bevindt, maar ook sijpelwater dat naar binnen stroomt, bijvoorbeeld bij of na hevige regenval. Voorts kan condensvorming in uw kruipruimte of kelder zorgen voor optrekkend vocht. In al deze gevallen zal het aanwezige vocht naar bovengelegen verdiepingen trekken en aldaar ook schade aanrichten.

Is optrekkend vocht te voorkomen?

Jazeker! Er zijn meerdere methoden beschikbaar die ervoor zorgen dat uw huis bestand is tegen optrekkend vocht en andere vocht gerelateerde problemen. Deze oplossingen zijn zeer divers en het hangt van uw specifieke situatie af welke methode voor u het beste is. Heeft u een kelder en is de oorzaak van het optrekkende vocht hier ontstaan?

Dan kunt u opteren voor onder andere kelderdrainage en kelderbekuiping. Daarnaast bestaat de optie tot het injecteren van muren en vloeren met een waterafstotend middel, niet alleen in uw kelder maar ook in de rest van uw woning. En de optie tot het plaatsen van een goed ventilatiesysteem mag ook niet over het hoofd gezien worden. Dit kan met name problemen door condensvorming voorkomen.

Nog meer vochtproblemen

Aquatec Vochtbestrijding: persoonlijk advies en een grondige aanpak

Om tot de beste oplossing te komen, bekijken wij elke situatie geheel persoonlijk en voorzien u daarna van een passend voorstel. Aquatec Vochtbestrijding heeft jarenlange ervaring met alle soorten vochtproblemen en is u graag van dienst met een aanpak op maat. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtanalyse!

Hoe kan je opstijgend vocht behandelen?

Er bestaan uiteenlopende behandelmethoden voor opstijgend vocht. Welke methode het beste is in je situatie hangt af van de oorzaak van het opstijgende vocht. De diverse methoden worden hieronder besproken aan de hand van de oorzaak.

Oplossingen in de kelderruimte
Is er sprake van enkele beschadigingen in de muren of vloer, waardoor grondwater naar binnen kan treden? Dan kunt u vaak goede resultaten bereiken door middel van muurinjectie.

Voor meer grootschalige beschadigingen kies je beter een totaaloplossing, omdat hiermee in één keer alle soorten vochtproblemen in de kelder worden voorkomen. Wij bieden hiervoor uitstekende methoden zoals kelderbekuiping en kelderdrainage. Uw kelder is daarna zo goed als nieuw en 100% waterdicht, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over vocht vanuit de kelder. Maar onder die vochtige plekken gaan veel meer processen schuil. Zo zullen ook de onderliggende materialen langzaam steeds vochtiger worden, dit leidt tot een structurele afname in de kwaliteit van deze materialen. Metselwerk, voegwerk, pleisterwerk en dergelijke zullen steeds weker worden tot de materialen stuk gaan. Hierdoor komt uiteindelijk de constructie van je woning in het gedrang, omdat een kelder tevens als fundering dient. Waakzaam zijn is de boodschap aangaande vocht in de kelder.
Vocht uit de kelder kan stijgen naar andere verdiepingen
Een vochtige kelder is niet alleen gevaarlijk voor de kelder zelf. Vocht heeft namelijk de vervelende eigenschap zich continu te verspreiden, zeker wanneer een oppervlakte als een keldermuur eenmaal verzadigd is. Hierdoor kan deze muur geen water meer opnemen en zal het vocht op zoek gaan naar drogere plekjes. Deze drogere plekjes zijn te vinden op hogere verdiepingen, die vooral in de winter veel droger zijn vanwege de warmte van het stoken. Duurt dit proces, dat opstijgend vocht wordt genoemd, een tijdje voort? Dan kan je uiteindelijk in de ganse woning last hebben van vochtproblemen en vochtschade.
Nevenverschijnselen en last van vervelende extra vochtproblemen
Naast vocht in de kelder, zal je ook al vrij gauw andere zaken kunnen waarnemen. Bijvoorbeeld een witte waas op de muur. Dit kan duiden op ofwel salpetervorming, of hygroscopische zouten. Beide worden gevormd door bestanddelen die in het grondwater aanwezig zijn en zich tegen de muren afzetten, wanneer het vocht in contact komt met de wanden. Een ander veelgehoord probleem zijn schimmels. Schimmels zullen zich graag in een kelder nestelen. Schimmels groeien en gedijen fantastisch in kelders, indien je last hebt van vocht in de kelder dan kan je er in principe van uit gaan dat schimmelvorming zal volgen. Schimmels zullen de materialen in de kelder aantasten en luchtkwaliteit in een kelder benadelen.
Oplossingen op de begane grond
Op de begane grond is er meestal sprake van ofwel vochtdoorslag vanwege een probleem met de gevel, of een probleem met de spouwmuur. In het eerste geval kan het raadzaam zijn om de gevel te inspecteren en zo nodig waterdicht te maken door middel van hydrofuge. Daarnaast kunt u de muren injecteren met een speciaal waterafstotend middel. Indien u problemen ondervindt met de spouwmuur, dan zal deze moeten worden geïnspecteerd. Heb je geen spouwmuur? Dan kunnen wij deze voor je plaatsen. Indien je wel een spouwmuur hebt, dan dient te worden onderzocht waarom er alsnog vocht binnendringt. Soms kan het gaan om problemen met isolatiematerialen, deze worden dan vervangen en opnieuw geplaatst. In andere gevallen kan het ontbreken van een waterkering zorgen voor vochtdoorslag. In dat geval kunnen wij je spouwmuur voorzien van een drainagesysteem, waardoor vocht voortaan buiten de deur wordt gehouden. Een meer drastische oplossing is muren onderkappen.
Lekkages
Indien u vocht in huis heeft door een lekkage, dan dient dat uiteraard gelokaliseerd te worden en te worden hersteld. Na het afkappen van de huidige muren en vloer, kan men goed zien waar het vocht naar binnen kan komen. Op deze plekken wordt vervolgens sneldrogende waterdichte cementmortel geplaatst. Daarna volgt het aanbrengen van meerdere fixeerlagen, dichtingslagen en nieuwe lagen cementmortel; afhankelijk van de mate waarin uw kelder wordt blootgesteld aan vocht. Deze extra lagen bestaan uit een veelvoud van materialen zoals kunsthars en speciale waterdichte lagen die het geheel versterken. Al deze lagen moeten afzonderlijk drogen, zodoende kan het plaatsen van kelderdichting wel een poosje in beslag nemen. Stijve en soepel kelderbekuiping en extra tips Kelderbekuiping bestaat over het algemeen in een stijve en soepele variant. Het verschil is vooral merkbaar in de materialen die worden gehanteerd, maar het effect is uiteindelijk hetzelfde. Je kelder is als nieuw en biedt geen ruimte meer voor vocht. Een tip die wij wel bieden: Overweeg ook een mechanisch ventilatiesysteem aan te schaffen. Zo hou je ook de luchtkwaliteit in de kelder optimaal en kan condensatie niet meer voor vervelende problemen zorgen.

Bekijk onze realisaties in optrekkend vocht bestrijden

Vermoedt u dat u last heeft van opstijgend vocht in huis? Merkt u de laatste tijd natte plekken op uw muren? Begint er hier en daar in uw woning pleister van de muren te brokkelen of verf af te bladeren? Optrekkend vocht kan heel wat vervelende symptomen en gevolgen hebben.

Optrekkend vocht laten behandelen in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder