Water of vocht in de kelder?
Water of vocht in de kelder? Kelderdichting of kelderdrainage
Heeft u een kelder in huis? Maar wordt deze de laatste tijd geteisterd door vochtproblemen?
U gebruikt uw kelder zeer waarschijnlijk voor allerlei doeleinden, misschien voor de boiler of warmtepomp, voor de stockage van voedingswaren, of voor het bewaren van een heleboel andere bezittingen. Kortom: uw kelder is erg vaak de ideale opbergplek voor al wat u niet elders in huis kwijt kunt.
Aquatec-Vochtbestrijding bied echter verschillende oplossingen, zodat u uw kelder opnieuw volledig zonder zorgen kunt gebruiken!
1. Oorzaken van vocht in uw kelder
Vocht in een kelder kan verschillende oorzaken hebben. Vooraleer we het vochtprobleem zelf kunnen oplossen, zal eerst moeten nagegaan worden wat de precieze oorzaak van het vochtprobleem is.
Enkele vaak voorkomende oorzaken zijn:


2. Kiest u best voor kelderdichting of kelderdrainage?
Is de oorzaak van het vocht of water in uw kelder klaar en duidelijk (zoals regeninslag), dan kan is dit probleem gemakkelijk en goedkoop van de baan te werken. Is het vochtprobleem echter niet zo makkelijk te achterhalen? Heeft uw kelder bijvoorbeeld te lijden onder scheuren, grondvocht, heel vochtige muren of een slecht functionerend afvoersysteem? Dan voorziet Aquatec-Vochtbestrijding u van drie verschillende methoden die vaak worden toegepast:
3. NIEUW: kelderdichting met Kriztal

AquaTec Vochtbestrijding is exclusief uitvoerder in België van kelderdichting met Kriztal.
Dit product is een unieke waterdichtende mortel die snel en doeltreffend kan afrekenen met beschadigingen op keldermuren waarlangs vocht kan binnendringen.
4. Maak uw kelder 100% waterdicht
Wil u echter volledig zeker zijn dat uw kelder 100% waterdicht is, dan raden we aan om de kelderdichting of kelderdrainage te combineren met de installatie van een goed functionerend ventilatiesysteem.
Omdat een kelder ondergronds gelegen is, kan enkel de installatie van een ventilatiesysteem zorgen voor een regelmatige verluchting van uw kelder, noodzakelijk in de strijd tegen vochtproblemen.
5. Vochtproblemen in uw kelder behandelen
Heeft u last van vochtproblemen in uw kelder? Neem dan nu contact met AquaTec Vochtbestrijding voor een GRATIS vochtanalyse. Wij komen vrijblijvend bij u langs om het vochtprobleem in uw kelder te analyseren en een passende oplossing voor te stellen, volledig op maat van uw situatie.
U heeft een kelder maar u kan hem niet(meer) gebruiken zoals het hoort? Last van vocht in de kelder, een muffe geur of je producten die slecht worden door door te hoge luchtvochtigheid in je kelder?
Dit is spijtig want een kelder is uitermate geschikt als extra opslagruimte of zelf hobbyruimte of speelkamer. Een kelder kan daarom het beste goed in de gaten worden gehouden en gerenoveerd waar nodig, zodat u deze extra ruimte niet verliest. Indien je de kelder in één keer helemaal op wilt knappen, dan kan je twee unieke methoden toepassen: kelderdichting en kelderdrainage. In dit artikel leggen wij je uit waarom kelders met vochtproblemen kampen en hoe deze 2 behandelingen je hier vanaf helpen.

6. De oorzaken van vocht in de kelder op een rij
Een kelder is een ruimte die bij uitstek met vochtproblemen te maken kan krijgen. Dit is te wijten aan de unieke ligging van een kelder. Elke ruimte die ondergronds is gelegen zal sneller en met meer vochtproblemen geconfronteerd worden, omdat vrijwel alle soorten vocht (mede door de zwaartekracht) in de kelder terecht kunnen komen. Hieronder vind je een opsomming van mogelijke vochtproblemen in de kelder.
Binnentredend grondwater
Binnentredend sijpelwater
Beschadigingen in de kelder of kimnaad
Lekkages
Condensatieproblemen
Nog meer vochtproblemen
7. Welke methode is voor uw kelder het beste?
Kelderdrainage wordt nogal eens in combinatie met kelderbekuiping geplaatst, om er voor te zorgen dat uw kelder echt 100% waterdicht is. Wilt u weten welke methode voor u de beste uitkomst biedt? Neem dan vrijblijvend contact op met Aquatec-Vochtbestrijding. Indien gewenst komen we bij je langs voor een gratis vochtanalyse.
8. Nog meer vragen over kelderdichting
Hoe gevaarlijk is een natte kelder?
Vocht uit de kelder kan stijgen naar andere verdiepingen
Een vochtige kelder is niet alleen gevaarlijk voor de kelder zelf. Vocht heeft namelijk de vervelende eigenschap zich continu te verspreiden, zeker wanneer een oppervlakte als een keldermuur eenmaal verzadigd is. Hierdoor kan deze muur geen water meer opnemen en zal het vocht op zoek gaan naar drogere plekjes. Deze drogere plekjes zijn te vinden op hogere verdiepingen, die vooral in de winter veel droger zijn vanwege de warmte van het stoken. Duurt dit proces, dat opstijgend vocht wordt genoemd, een tijdje voort? Dan kan je uiteindelijk in de ganse woning last hebben van vochtproblemen en vochtschade.Nevenverschijnselen en last van vervelende extra vochtproblemen
Naast vocht in de kelder, zal je ook al vrij gauw andere zaken kunnen waarnemen. Bijvoorbeeld een witte waas op de muur. Dit kan duiden op ofwel salpetervorming, of hygroscopische zouten. Beide worden gevormd door bestanddelen die in het grondwater aanwezig zijn en zich tegen de muren afzetten, wanneer het vocht in contact komt met de wanden. Een ander veelgehoord probleem zijn schimmels. Schimmels zullen zich graag in een kelder nestelen. Schimmels groeien en gedijen fantastisch in kelders, indien je last hebt van vocht in de kelder dan kan je er in principe van uit gaan dat schimmelvorming zal volgen. Schimmels zullen de materialen in de kelder aantasten en luchtkwaliteit in een kelder benadelen.Hoe behandel je al deze vochtproblemen in 1x behandeling?
Kelderdichting: details en werkwijze
Hoe wordt kelderdichting geplaatst?
Kelderdrainage: details en werkwijze
Hoe wordt kelderdrainage geplaatst?
Drainage van de muren (wanddrainage)
De meest toegepaste methode is waarschijnlijk wanddrainage. In dit geval worden zowel de wanden als de vloer voorzien van het noppenmembraan. De vloer moet ook worden meegenomen, omdat het drainagesysteem onder de vloer door leegloopt. De verzamelput wordt in een hoek van de kelder geplaatst, waar het water naartoe wordt afgevoerd. Deze put is voorzien van een sensor, waardoor de put telkens vanzelf wordt geleegd wanneer deze vol is.Kelderdrainage bij lekkage door de vloer (vloerdrainage)
In bepaalde gevallen wordt gekozen voor vloerdrainage. Dit komt vooral voor, wanneer grondwater de vloer infiltreert en de vloer niet van beton is gemaakt maar van een meer poreus materiaal. Door de vloer dan te vervangen met een betonnen versie en tevens te voorzien van een drainagefolie, lost u dit probleem adequaat op. Ook dit systeem leidt het vocht naar een verzamelput, dat wederom op een diep punt in een hoek wordt geplaatst. Daarna wordt deze put door middel van een sensor geleegd wanneer nodig en het vocht wordt naar het riool gevoerd.Kelderdrainage bij lekkage van de kimnaad (randdrainage)
Een speciale optie die vaak wordt gekozen, is een drainagesysteem om de kimnaad te versterken. De kimnaad kan voor vochtproblemen zorgen, indien er sprake is van een slechte hechting tussen de muren en de vloer. Bij kimnaaddrainage wordt voorzien in een speciaal kanaal ter hoogte van de kimnaad, dat het vocht effectief opvangt en ook in dit geval weer naar de verzamelput loodst. Ook dan wordt deze put structureel leeggepompt, wanneer de sensor dit aangeeft. Zo pakt je een eventueel zwakke kimnaad goed aan.Natte of vochtige kelder laten aanpakken? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.