Opstijgend vocht

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht in huis aanpakken

Vermoedt u dat u last heeft van opstijgend vocht in huis? Merkt u de laatste tijd natte plekken op uw muren? Begint er hier en daar in uw woning pleister van de muren te brokkelen of verf af te bladeren? Optrekkend vocht in huis kan heel wat vervelende symptomen en gevolgen hebben.

Opstijgend of capillair vocht vermindert na verloop van tijd de duurzaamheid van uw woning, wat leidt tot een verlaging van uw wooncomfort en een daling van de waarde van uw woning. Ook voor uw gezondheid heeft opstijgend vocht heel wat nadelige en zelfs gevaarlijke gevolgen.

1. Opstijgend vocht behandelen

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken voor opstijgend vocht. Dit maakt een voorafgaandelijke en grondige diagnose van de bestaande toestand noodzakelijk, alvorens er met een behandeling kan  gestart worden.
Waarom? Een behandeling tegen capillair vocht is enkel effectief als we de precieze oorzaak van het optrekkend vocht hebben kunnen achterhalen. Ons gehele werkingsproces hangt hiervan af.

opstijgend vocht op muur
optrekkend vocht in muur

2. Hoe behandelt AquaTec Vochtbestrijding opstijgend vocht?

Wij injecteren uw muren met onze speciaal ontwikkelde Tripple A+A+A+ Injectie Gel.
Wij verwijderen en vervangen aangetast pleisterwerk en aangetaste voegen.
We brengen een speciale muurafwerking aan die ervoor zorgt dat het vocht niet verder naar het muuroppervlak kan doordringen.
Na de behandeling bepleisteren we terug de behandelde muren, om ze in hun oorspronkelijke staat te herstellen.

3. Gegarandeerde oplossing voor vochtproblemen aan een competitieve prijs

Wil u ook uw vochtprobleem grondig en efficiënt aanpakken of heeft u vragen over onze aanpak?
Neem vandaag nog contact op met AquaTec Vochtbestrijding, en vraag uw GRATIS en vrijblijvende vochtanalyse.

Afwerking werf na vochtbestrijding

4. Meer over opstijgend vocht

5. De oorzaken en gevolgen van opstijgend vocht op een rij

Opstijgend vocht is echter niet altijd gemakkelijk te herkennen, juist omdat dit vochtprobleem zichzelf als het ware verplaatst en uitbreidt. Daarom geven we je graag tips om opstijgend vocht te kunnen herkennen, zodat je dit zo snel mogelijk kan (laten) verhelpen. Je leest ook wat de gevolgen van opstijgend vocht kunnen zijn en welke behandelmethoden wij aanbieden. Ons advies luidt wel: onderneem zo snel als mogelijk actie!

6. Wat is optrekkend vocht precies?

Opstijgend vocht betreft vocht dat initieel via lagere etages in je woning terecht komt. Hoe dit precies gebeurt, bespreken we hieronder. In elk geval komt het er op neer dat vocht in je muren dringt, totdat de muren geheel verzadigd zijn. Dit betekent dat er zoveel vocht in zit, dat het niet mogelijk is om meer vocht op te nemen.

Wanneer dit proces eenmaal in gang is gezet, zal het vocht daardoor op zoek gaan naar drogere plekken zodat er continu vocht wordt opgezogen. Kan dit een tijdje ongestoord voortduren? Dan bestaat dus het risico dat niet alleen de muren op lage niveaus nat worden, maar ook op hoger gelegen verdiepingen. Zo kan je door optrekkend vocht inderdaad ook vochtplekken in bijvoorbeeld uw slaapkamer waarnemen. De oorzaken van capillair vocht zijn talrijk en worden hieronder beschreven.

7. Oorzaken van opstijgend vocht?

Zoals aangegeven ontstaat capillair vocht altijd op of onder het grondniveau.

In veruit de meeste gevallen gaat het om binnendringend grondvocht, dat langzaam maar zeker steeds grotere oppervlakken vochtig maakt. In enkele gevallen kan het ook regenwater betreffen, of vocht als gevolg van een lekkage.

Problemen in een kelderruimte
Opstijgend vocht begint vaak onder begane grondniveau. Vooral kelders bieden ruimte voor vocht om in je woning terecht te komen, vanwege de specifieke ligging. Een kelder wordt omgeven door (grond)water, daarnaast kan regenwater ook gemakkelijk in je kelder terecht komen. Zijn de kelderwanden eenmaal nat, dan zal het aanwezige vocht stijgen naar de hoger gelegen etages van je woning.
Problemen op de begane grond
Een andere oorzaak van opstijgend vocht is een probleem met de spouwmuur. Een spouwmuur is een dubbele wand, om te voorkomen dat vocht in aanraking komt met de binnenmuren. Soms kan de spouwmuur na isolatie zorgen voor vochtproblemen, omdat vocht via de isolatiematerialen alsnog in je binnenmuren kan treden. Ook eventuele problemen met je waterkering in de spouwmuur kan voor vocht zorgen. Oudere panden beschikken meestal niet over een spouwmuur, waardoor vocht sowieso in direct contact komt met de binnenmuur.
Een lekkage op laag niveau in of onder uw woning
U kunt ook te maken krijgen met een lekkage in één van uw leidingen. Soms zijn lekkages gemakkelijk traceerbaar omdat het een groot lek betreft, maar in andere gevallen kan het een fijn haarscheurtje in een leiding zijn die zorgt voor vochtproblemen. Door de kleine hoeveelheid water die uit de beschadiging stroomt, zijn deze lekkages niet altijd snel te zien. Ook dan kan het vocht steeds grotere oppervlakken bestrijken, indien dit lang voortduurt. Als u een lekkage vermoedt, is lekdetectie aangewezen.
Koudebruggen door problemen met isolatiematerialen en condensatie
Opstijgend vocht kan in bepaalde gevallen ook worden veroorzaakt door koudebruggen. Dit zijn plaatsen waar isolatiemateriaal niet goed meer werkt, waardoor warme lucht in contact komt met koude lucht. Dit veroorzaakt condensatie. Indien deze koudebruggen niet worden aangepakt, dan zal ook dit vocht zich uitbreiden indien hier ruimte voor is.
Doorslaand vocht als oorzaak van opstijgend vocht?
In bepaalde gevallen kan opstijgend vocht ook door doorslaand vocht worden veroorzaakt. Wanneer je gevel niet meer waterdicht is, zo kan vocht via je gevel naar binnen dringen. Dit kan komen door poreus gesteente, of door beschadigingen aan je gevel.

8. Gevolgen van opstijgend vocht in huis?

Optrekkend vocht kan voor vele nare gevolgen zorgen, die zowel een impact kunnen hebben op je woning als je gezondheid.

Vocht in huis is simpelweg nooit positief en hoe langer je niets doet aan een bestaand vochtprobleem, hoe erger de gevolgen zullen worden. Let dus altijd goed op signalen van vocht in huis en schakel bij twijfel een expert in zoals Aquatec.

Vochtige materialen en oppervlakken
Opstijgend vocht zal in de eerste plaats zorgen voor vochtige materialen en vochtige oppervlakken. Dit begint onderaan je woning, maar breidt zich steeds verder uit. Hoe natter een oppervlak wordt, hoe weker de materialen worden en dit maakt dat de bouwkundige constructie van je woning in het gedrang komt. Vooral materialen als hout en metselwerk hebben erg te lijden onder vocht. Hout kan op termijn zelfs gaan rotten. Indien je huis voor een deel uit dragende houten onderdelen bestaat, dan riskeer je deze onderdelen in het geheel te moeten vervangen.
Ongezond leefklimaat in huis
Wanneer een vochtprobleem zoals opstijgend vocht lang blijft voortbestaan, dan zal ook de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis stijgen. Waarom is dit van belang om te weten? Een gezond leefklimaat in huis houdt in, dat de luchtvochtigheid ergens tussen 40 en 60% blijft. Is dit hoger? Dan kan je last krijgen van diverse gezondheidsklachten, zoals allergieën, huidirritatie, astma, hoestbuien, bronchitis, hoofdpijn en algemene vermoeidheidsklachten. Heb je al last van aandoeningen aan de luchtwegen? Dan kunnen deze verergeren door een hoge luchtvochtigheid.
Muurzouten
De vorming van muurzouten komt voor wanneer het gaat om grondwater dat in je muren trekt. Muurzouten worden ook hygroscopische zouten genoemd en deze herken je als een witte waas op de muur. Deze zouten zitten van nature in het grondwater, vandaar dat ze zich ook op je wanden kunnen afzetten. Hygroscopisch houdt in, dat deze zouten continu vocht aantrekken. Als gevolg hiervan zullen de muren ook steeds meer vocht opzuigen.
Salpeter
Salpeter betreft een chemische reactie van mineralen en chemicaliën die ook in het grondwater aanwezig zijn, welke je ook kunt waarnemen als een wittige waas op uw muren.
Schimmels
Verder dien je er ook rekening mee te houden dat opstijgend vocht schimmelvorming tot gevolg kan hebben. Schimmels houden van vochtige plekjes en zullen zich nestelen door middel van schimmelsporen. Wanneer je veel vochtplekken in huis hebt door opstijgend vocht, dan bied je daarmee ruimte voor schimmels om te groeien. Schimmels kunnen uw woning nog ernstiger beschadigen dan enkel vocht, daarnaast vormen schimmels potentieel gevaren voor uw gezondheid.

9. Aquatec Vochtbestrijding bestrijdt en voorkomt opstijgend vocht in huis

Wil je weten of uw huis wordt aangetast door capillair vocht en wat je het beste kan ondernemen om dit proces definitief een halt toe te roepen? Neem dan zo snel als mogelijk contact op met Aquatec Vochtbestrijding. Wij komen bij je langs voor een gratis en vrijblijvende vochtanalyse en helpen je met het bestrijden van het opstijgend vocht in uw woning.

10. Hoe kan je opstijgend vocht behandelen?

Er bestaan uiteenlopende behandelmethoden voor opstijgend vocht. Welke methode het beste is in je situatie hangt af van de oorzaak van het opstijgende vocht. De diverse methoden worden hieronder besproken aan de hand van de oorzaak.

Oplossingen in de kelderruimte
Is er sprake van enkele beschadigingen in de muren of vloer, waardoor grondwater naar binnen kan treden? Dan kunt u vaak goede resultaten bereiken door middel van muurinjectie.

Voor meer grootschalige beschadigingen kies je beter een totaaloplossing, omdat hiermee in één keer alle soorten vochtproblemen in de kelder worden voorkomen. Wij bieden hiervoor uitstekende methoden zoals kelderbekuiping en kelderdrainage. Uw kelder is daarna zo goed als nieuw en 100% waterdicht, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over vocht vanuit de kelder. Maar onder die vochtige plekken gaan veel meer processen schuil. Zo zullen ook de onderliggende materialen langzaam steeds vochtiger worden, dit leidt tot een structurele afname in de kwaliteit van deze materialen. Metselwerk, voegwerk, pleisterwerk en dergelijke zullen steeds weker worden tot de materialen stuk gaan. Hierdoor komt uiteindelijk de constructie van je woning in het gedrang, omdat een kelder tevens als fundering dient. Waakzaam zijn is de boodschap aangaande vocht in de kelder.
Vocht uit de kelder kan stijgen naar andere verdiepingen
Een vochtige kelder is niet alleen gevaarlijk voor de kelder zelf. Vocht heeft namelijk de vervelende eigenschap zich continu te verspreiden, zeker wanneer een oppervlakte als een keldermuur eenmaal verzadigd is. Hierdoor kan deze muur geen water meer opnemen en zal het vocht op zoek gaan naar drogere plekjes. Deze drogere plekjes zijn te vinden op hogere verdiepingen, die vooral in de winter veel droger zijn vanwege de warmte van het stoken. Duurt dit proces, dat opstijgend vocht wordt genoemd, een tijdje voort? Dan kan je uiteindelijk in de ganse woning last hebben van vochtproblemen en vochtschade.
Nevenverschijnselen en last van vervelende extra vochtproblemen
Naast vocht in de kelder, zal je ook al vrij gauw andere zaken kunnen waarnemen. Bijvoorbeeld een witte waas op de muur. Dit kan duiden op ofwel salpetervorming, of hygroscopische zouten. Beide worden gevormd door bestanddelen die in het grondwater aanwezig zijn en zich tegen de muren afzetten, wanneer het vocht in contact komt met de wanden. Een ander veelgehoord probleem zijn schimmels. Schimmels zullen zich graag in een kelder nestelen. Schimmels groeien en gedijen fantastisch in kelders, indien je last hebt van vocht in de kelder dan kan je er in principe van uit gaan dat schimmelvorming zal volgen. Schimmels zullen de materialen in de kelder aantasten en luchtkwaliteit in een kelder benadelen.
Oplossingen op de begane grond
Op de begane grond is er meestal sprake van ofwel vochtdoorslag vanwege een probleem met de gevel, of een probleem met de spouwmuur. In het eerste geval kan het raadzaam zijn om de gevel te inspecteren en zo nodig waterdicht te maken door middel van hydrofuge. Daarnaast kunt u de muren injecteren met een speciaal waterafstotend middel. Indien u problemen ondervindt met de spouwmuur, dan zal deze moeten worden geïnspecteerd. Heb je geen spouwmuur? Dan kunnen wij deze voor je plaatsen. Indien je wel een spouwmuur hebt, dan dient te worden onderzocht waarom er alsnog vocht binnendringt. Soms kan het gaan om problemen met isolatiematerialen, deze worden dan vervangen en opnieuw geplaatst. In andere gevallen kan het ontbreken van een waterkering zorgen voor vochtdoorslag. In dat geval kunnen wij je spouwmuur voorzien van een drainagesysteem, waardoor vocht voortaan buiten de deur wordt gehouden. Een meer drastische oplossing is muren onderkappen.
Lekkages
Indien u vocht in huis heeft door een lekkage, dan dient dat uiteraard gelokaliseerd te worden en te worden hersteld. Na het afkappen van de huidige muren en vloer, kan men goed zien waar het vocht naar binnen kan komen. Op deze plekken wordt vervolgens sneldrogende waterdichte cementmortel geplaatst. Daarna volgt het aanbrengen van meerdere fixeerlagen, dichtingslagen en nieuwe lagen cementmortel; afhankelijk van de mate waarin uw kelder wordt blootgesteld aan vocht. Deze extra lagen bestaan uit een veelvoud van materialen zoals kunsthars en speciale waterdichte lagen die het geheel versterken. Al deze lagen moeten afzonderlijk drogen, zodoende kan het plaatsen van kelderdichting wel een poosje in beslag nemen. Stijve en soepel kelderbekuiping en extra tips Kelderbekuiping bestaat over het algemeen in een stijve en soepele variant. Het verschil is vooral merkbaar in de materialen die worden gehanteerd, maar het effect is uiteindelijk hetzelfde. Je kelder is als nieuw en biedt geen ruimte meer voor vocht. Een tip die wij wel bieden: Overweeg ook een mechanisch ventilatiesysteem aan te schaffen. Zo hou je ook de luchtkwaliteit in de kelder optimaal en kan condensatie niet meer voor vervelende problemen zorgen.

Opstijgend vocht laten behandelen in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder