Hoe opstijgend vocht behandelen?

De oorsprong van opstijgend vocht

Heeft u nog nooit van opstijgend vocht gehoord, dan misschien wel vancapillaire opzuiging. Een probleem aan uw muren ligt vaak aan de basis van dit vochtprobleem. De afwezigheid of slecht functionerend dichtheidsmembraan kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de gebruikte bouwmaterialen van de muur in kwestie, in aanraking water, met capillaire opzuiging of opstijgend vocht te maken krijgt.

Opstijgend vocht kenmerkt zich door een hoog tot maximaal waterpercentage aan de onderkant van de muur, in combinatie met een geleidelijke daling van dit watergehalte van beneden naar boven. Hetvocht zal zo ongeveer een meter hoog komen te zitten.


Opstijgend vocht: factoren van de omvang

Opstijgend vocht hangt af van een aantal factoren, waarmee rekening moet gehouden worden. Om de oorzaak precies te achterhalen, dient u dus rekening te houden met de volgende facetten:

  • De materialen waaruit de muur is opgetrokken
  • De dikte van de muren en hun bijhorende zoutgehalte
  • Het potentiële verdampingsvermogen
  • De totale porositeit
  • Het poreuze kantje van opstijgend vocht

Alle bouwmaterialen die uw muren worden gebruikt (gewone steen, baksteen of mortel) bevatten een hele resem van kleine holten, ook weleens poriën genoemd. Wanneer men spreekt van de totale porositeit van de gebruikte bouwmaterialen, dan bedoelt men het totaalvolume van al deze holten tezamen.

Komen uw muren in aanraking met de grond, dan kunnen ze dus te lijden krijgenonder dit verschijnsel (opstijgend vocht), ook al zijn ze gebouwd uit blokken of uit breuksteun van zeer weinig tot niet-poreus materiaal (denk hierbij bijvoorbeeld aan porfier, blauwe hardsteen, silicaatachtige keien en ga zo maar verder). De mortel dient In deze gevallen met andere woorden als transportmiddel.

Zijn buitenmuren de enige plaats waar opstijgend vocht kan voorkomen? Neen, helaas. Capillaire opzuiging kan ook optreden in scheidingswanden en binnenmuren, wanneer deze gebouwd worden op een ondergrond van cement of vochtig beton.

» Opstijgend vocht behandelen?Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies