Kelderbekuiping

Kelderbekuiping

Kelderbekuiping: voor een vochtvrije kelderruimte

1. Wat is kelderbekuiping?

Heeft u een kelder en wilt u deze binnenkort grondig renoveren? Dat is altijd een goed idee, want de kelder vormt de basis en het fundament van uw woning. Wanneer uw kelder sterk is, dan is uw woning dat ook.

Helaas kunnen vooral kelders last krijgen van vochtproblemen door het feit dat elke kelder natuurlijk ondergronds is gelegen. Dit leidt ertoe dat sijpelwater en grondwater gemakkelijk binnen kunnen treden, indien uw kelder niet voldoende waterdicht is.

U doet er daarom goed aan, om uw kelder te beschermen tegen vochtproblemen. Kelderdichting is een methode, die in één keer korte metten maakt met vocht in de kelder. Deze behandelmethode is een totaaloplossing, die alle zwakke plekken in één handeling van tafel veegt.

Wij leggen hieronder alles uit over kelderbekuiping, daarnaast kunt u handige informatie teruglezen zodat u weet wat u het beste kunt doen bij vocht in de kelder.

Wij leggen hieronder alles uit over kelderbekuiping, daarnaast kunt u handige informatie teruglezen zodat u weet wat u het beste kunt doen bij vocht in de kelder.

2. Oorzaken van vocht in de kelderruimte

Kelders komen erg gemakkelijk in contact met vocht. Elke kelder is omgeven door grondvocht, daarnaast kan regenwater gemakkelijk in de kelder terecht komen wanneer uw kelder niet goed is beschermd. Zeker op dagen met een flinke bui kunnen putten op straat overstromen, waardoor het overvloedige water andere routes zal gaan zoeken. Heeft u een kelder met een rooster? Dan kan het sijpelwater al snel in de kelder terecht komen.

Daarnaast kunnen andere oorzaken aanleiding geven tot vocht in de kelder, zoals een lekkage in één van de leidingen. Ook afdichtingen die niet goed waterdicht zijn kunnen voor problemen zorgen. U kunt met behulp van kelderdichting al deze problemen voorkomen, omdat u uw kelder effectief beschermt tegen allerlei soorten vocht.

3. Is vocht in de kelder gevaarlijk?

Vocht in huis is nooit goed! Vocht zorgt er namelijk voor dat diverse oppervlakken en materialen beschadigd kunnen raken, zoals onderdelen van uw woning en ook meubels en textiel. Daarnaast kan een natte kelder ook leiden tot opstijgend vocht. Wanneer de kelder eenmaal met vochtproblemen te maken heeft, dan kunnen bepaalde stukken wand verzadigd raken met het vocht.

Het vocht zal als gevolg hiervan droge plekken zoeken, dit zal in de meeste gevallen een hogere etage zijn. Het vocht gaat dan letterlijk stijgen, waardoor u door een natte kelder uiteindelijk overal in huis last van vocht kunt hebben. Vocht is trouwens niet alleen schadelijk voor uw woning, maar ook voor uw gezondheid.

Vocht in huis kan tot diverse klachten leiden, zeker indien dit gepaard gaat met schimmelvorming. Let dus altijd goed op en onderneem tijdig actie, wanneer u ergens in huis vocht kunt waarnemen.

kelder waterdicht maken
vochtige kelder

4. Wat zijn de voordelen van kelderdichting?

Kelderdichting is een totaaloplossing. Dit houdt in dat uw gehele kelder onder handen wordt genomen, waardoor u daarna geen last meer zult hebben van vocht in de kelder. Het betreft ook een duurzame en langdurig werkende behandelmethode. Bij een solide firma krijgt u ook garantie op de klus, zodat u bij onverhoopte problemen daar aanspraak op kunt maken.

Wanneer u een dergelijke grote klus uitbesteedt, zorgt u er het beste voor dat de firma betrouwbaar is. In bepaalde gevallen kunt u trouwens aanspraak maken op een premie voor kelderdichting. Informeer uzelf hierover, want dit kan zomaar duizenden euro’s schelen.

5. Wat is kelderbekuiping precies en hoe wordt kelderbekuiping geplaatst?

De traditionele versie van kelderdichting wordt onder ons weleens kelderbekuiping genoemd. Hierbij worden al uw keldermuren gecementeerd tot op het punt dat ze volledig waterdicht zijn. De muren worden behandeld met allerlei fixeerlagen, waterdichtingsmortels en cement (meer bepaald snelcement).

Bovendien wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een versterkte hiel aan het aansluitpunt tussen uw keldermuren en uw keldervloer, dat ook weleens de kimnaad wordt genoemd. Waarom? Omdat deze extra gevoelig zijn voor vocht en water. Onze medewerkers hebben vele jaren ervaring met vochtbestrijding en kunnen u altijd informeren over de beste oplossing.

6. Twee soorten kelderbekuiping

Gaat u over tot kelderbekuiping van uw kelder? Dan zijn er doorgaans 2 mogelijkheden: een stijve binnenbekuiping en een soepele binnenbekuiping. Het team van Aquatec Vochtbestrijding kan beide opties voor u plaatsen, welke u kiest is onder andere afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren, de staat van uw kelder en de mogelijkheden die voorhanden zijn.

Stijve kelderbekuiping
Dit systeem bestaat uit de bezetting van uw binnenmuren aan de hand van vochtwerend mortelpleisterwerk. Het spreekt voor zich dat de kelderbekuiping bestand dient te zijn tegen de grondwaterdruk! Deze bezetting wordt op een vetvrije en propere ondergrond aangebracht. Ook oliën zijn hier uit den boze. Deze mogelijkheid is niet in één-twee-drie volbracht, zeker niet bij de grotere kelders. In dit geval wordt de binnenbekuiping in meerdere dagen aangebracht en zal er ook altijd een overlapping van zo’n twintig à dertig centimeter worden voorzien tussen de diverse lagen van kelderbekuiping.
Soepele kelderbekuiping
Het meest voorkomende voorbeeld is het bekleden van de keldermuren en -vloer door middel van een waterdichte folie – soepel van aard – zoals een waterdicht membraan op basis van polymeerbitumen. Hierop wordt verder een laag metselwerk aangelegd inclusief een gloednieuwe keldervloer in gewapend beton. Is dit allemaal nodig, vraagt u zich misschien af? Ja, aangezien de folie op zich niet bestand is tegen de waterdruk dat eventueel doorheen uw keldermuur kan infiltreren.

7. Pak ook altijd de keldervloer aan

Het is enorm belangrijk, dat de vloer van uw kelder ook goed waterdicht is. Het heeft immers niet veel zin om de wanden compleet te behandelen, als de vloer beschadigingen of zwakke plekken bevat. Wanneer wij uw kelder onder handen nemen en kelderdichting plaatsen, dan zullen wij ook altijd naar uw keldervloer kijken.

Indien deze van beton is, dan lopen wij de vloer na op schade en repareren het waar nodig. Is het niet mogelijk om de vloer te repareren? Bijvoorbeeld omdat deze teveel beschadigd is? Dan kunnen wij ook een nieuwe keldervloer voor u plaatsen. Daarnaast raden wij ook altijd aan om kelderventilatie te plaatsen, om de relatieve luchtvochtigheid in uw kelder op een gezond peil te houden.

8. Welke optie is voor uw kelder het beste?

Aquatec Vochtbestrijding kan u helpen met alle voorkomende vochtproblemen in de kelder. Wilt u graag uw kelder opknappen en zoekt u een betrouwbare partner? Wij bieden een breed gamma aan oplossingen voor alle soorten vochtproblemen, die wij altijd precies afstemmen op uw persoonlijke situatie. Contacteer ons gerust eens met vragen, of voor deskundig advies.

Natte of vochtige kelder laten aanpakken? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder