Kelderbekuiping

Wat is kelder bekuiping?

Eerst en vooral de klassieke vraag: wat is kelder bekuiping precies?
Wel, de traditionele versie van kelderdichting wordt onder ons weleens kelder bekuiping genoemd. Hierbij worden al uw keldermuren gecementeerd tot op het punt dat ze volledig waterdicht zijn. De muren worden behandeld met allerlei fixeerlagen, hydraulische waterdichtingsmortels en cement (meer bepaald snelcement).

Bovendien wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een versterkte hiel aan het aansluitpunt tussen uw keldermuren en uw keldervloer, dat ook weleens de kimnaad word genoemd. Waarom? Omdat deze extra gevoelig zijn voor vocht en water. Een absolute must bij aanvang is wel dat uw vloer waterdicht is. Is dit niet het geval, dan kunt u best eerst overgaan tot de aanschaf van een nieuwe vloerplaat.

Kelderbekuiping – De mogelijkheden

Gaat u over tot kelderbekuiping van uw kelder?
Dan zijn er doorgaans 2 mogelijkheden: een stijve binnenbekuiping en een soepele binnenbekuiping. AquaTec gaat alvast graag dieper in op beide mogelijkheden:

 • Stijve kelderbekuiping: dit systeem bestaat uit de bezetting van uw binnenmuren aan de hand van vochtwerend mortelpleisterwerk. Het spreekt voor zich dat de kelderbekuiping bestand dient te zijn tegen de grondwaterdruk! Deze bezetting wordt op een vetvrije en propere ondergrond aangebracht. Ook oliën zijn hier uit den boze. Deze mogelijkheid is niet in één-twee-drie volbracht, zeker niet bij de grotere kelders. In dit geval wordt de binnenbekuiping in meerdere dagen aangebracht en zal er ook altijd een overlapping van zo’n twintig à dertig centimeter worden voorzien tussen de diverse lagen van kelderbekuiping.

 • Soepele kelderbekuiping: het meest voorkomende voorbeeld is het bekleden van de keldermuren en -vloer door middel van een waterdichte folie – soepel van aard – zoals een waterdicht membraan op basis van polymeerbitumen. Hierop wordt verder een laag metselwerk aangelegd inclusief een gloednieuwe keldervloer in gewapend beton. Is dit allemaal nodig, vraagt u zich misschien af? Ja, aangezien de folie op zich niet bestand is tegen de waterdruk dat eventueel doorheen uw keldermuur kan infiltreren.
  » Kelderbekuiping: uw kelder waterdicht maken‎!Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

  Gratis infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

  Last van vocht in huis?
  Onze vochtgids bevat 15 pagina's met tips en info hoe u zelf vochtproblemen kan herkennen.
  Naam*
  E-mail*

  Aquatec-vochtbestrijding is lid van volgende federaties

  • WTCB
  • Bouwunie
  • Confederatie Bouw