Huiszwambestrijding

Huiszwambestrijding

Huiszwam bestrijden? Huiszwammen bestrijding

Heeft u huiszwammen of schimmels opgemerkt in uw woning? Dan is het dringend tijd om daar iets aan te doen. Deze zijn immers zeer schadelijk, niet alleen voor uw pand, maar ook voor uw gezondheid.

Aquatec-Vochtbestrijding biedt professionele schimmel- en huiszwambestrijding, zodat uzelf en uw woning opnieuw veilig zijn!

1. Wat is de huiszwam?

De Serpula Lacrymans, kortweg huiszwam genoemd, behoort tot de familie van zwammen. Net zoals schimmels heeft de huiszwam de voorkeur voor een vochtige en niet te koude omgeving. Deze zwam staat bekend om het afbreken van hout, meer specifiek naald- en loofhout, in ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad en weinig verluchting. Hij kan overleven in temperaturen gaande van 3 °C tot 26 °C en heeft weinig tot geen voedsel, water, lucht of licht nodig om zich te verspreiden.

huiszwambestrijding
huiszwam

2. Hoe ontstaat de huiszwam?

Huiszwammen zijn steeds het gevolg van een vochtprobleem of vochtige een omgeving. Daarom zijn ze vaak een probleem in oude of vervallen huizen, kelders, bij valse wanden of vochtige vloeren. Ondanks dat de huiszwam vaak voorkomt is de echte huiszwam niet gemakkelijk te herkennen. Enkel een expert kan uitsluitsel geven over de precieze aard van zwammen of schimmels.

3. Waarom huiszwammen bestrijden en verwijderen?

Huiszwammen tasten hout-, metsel- en pleisterwerk makkelijk aan. Ze halen ijzer en calcium uit metsel- en pleisterwerk als bron voor het afbreken van hout en verspreiden zich snel. Aangetast metselwerk en rottend hout heeft een invloed op de stabiliteit van een constructie en moet steeds zo snel mogelijk behandeld worden.
Zoals elke vorm van schimmels of zwammen heeft de huiszwam ook een negatieve invloed op de luchtkwaliteit. Om geen gevaar te laten ontstaan voor uw gezondheid en die van uw familieleden schakelt u best een expert in om de huiszwam definitief te verwijderen en uit te roeien.

Wacht ook niet te lang af met het uitroeien. Huiszwammen doorlopen verschillende fases van groei en in de laatste fase worden sporen afgegeven die zorgen voor de verdere verspreiding van de huiszwam in uw woning. Neem dus geen risico en laat het probleem altijd snel en grondig aanpakken.

4. Kunt u zelf huiszwam bestrijden?

De kans dat de huiszwam zich terug manifesteert is bij een doe-het-zelf behandeling zeer groot. Zelf huiszwam bestrijden houdt risico’s in en daarom schakelt u best steeds een expert in die de huiszwam volledig verwijdert. Zelf verwijderen van hout dat aangetast is door huiszwam heeft een bijkomend risico: de sporen van de huiszwam kunnen zich verder verspreiden in het huis. Toch zijn er verschillende zaken die u zelf kan doen voor u deskundig advies inroept:

  • Verwijder de vochtbron (bv. bij ontstaan door een lek in de kelder)
  • Zorg voor meer ventilatie van de ruimte

Hiermee zal u echter nooit de huiszwam uitroeien maar enkel de verdere verspreiding van de huiszwam vertragen.

5. Hoe gaat AquaTec Vochtbestrijding te werk bij de verwijdering van de huiszwam?

Na een grondige en gratis analyse van het vochtprobleem en uitsluitsel over de aard van de zwammen of schimmels in huis, gaan wij grondig te werk in de bestrijding van de huiszwam. Indien de oorzaak nog niet aangepakt werd, gaan we eerst de oorzaak van de vorming van de huiszwam (vaak een vochtprobleem) oplossen of bestrijden.
Vervolgens wordt de aangetaste ruimte geïsoleerd van de rest van uw woning. Hierna wordt zichtbaar aangetast hout- en metselwerk verwijderd en vernietigd, net als het hout- en metselwerk in een specifieke zone rondom aangetast materiaal. Met een zwamdodend chemisch product wordt de aangetaste ruimte doortastend behandeld.

6. Wenst u advies of een offerte voor verwijdering van huiszwam?

Heeft u last van de huiszwam in huis? Wilt u graag een gratis analyse ter plaatse of een vrijblijvende offerte? Neem dan contact op met AquaTec Vochtbestrijding. Wij komen snel ter plaatse voor een gedetailleerde analyse van het probleem om u vervolgens een geheel vrijblijvende offerte op te stellen.

7. Nog meer vragen over huiszwambestrijding

Zijn huiszwammen schadelijk voor de gezondheid?
Huiszwammen en schimmels die ontstaan door vochtproblemen kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. Ze veroorzaken allergische reacties en ademhalingsproblemen. Indien uzelf of andere gezinsleden last hebben van aandoeningen aan de luchtwegen zoals astma, kan de huiszwam dus grote gevolgen hebben.
Hoe kan je huiszwam herkennen?
De huiszwam is letterlijk een soort paddenstoel die vooral te vinden is bij vochtige houten oppervlakken. Eerst vormen zich witte schimmeldraden die dienen als voedingslijn voor het vruchtlichaam van de zwam. Dat vruchtlichaam herken je aan een roodbruine ronde of ovalen vorm met witte randen. Vaak liggen huiszwammen ook in meerdere lagen over elkaar.

Huiszwambestrijding nodig? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder