Huiszwam bestrijden - huiszwammen bestrijding

Wat is huiszwam?

De Serpula Lacrymans, kortweg huiszwam genoemd, behoort tot de familie van zwammen en heeft een voorkeur voor een vochtige en niet te koude omgeving. Deze zwam staat bekend om het afbreken van hout, meer specifiek naald- en loofhout, in ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad en weinig verluchting. Hij kan overleven in temperaturen gaande van 3 °C tot 26 °C en heeft weinig tot geen voedsel, water, lucht of licht nodig om zich te verspreiden.

Hoe ontstaan huiszwammen?

Huiszwammen zijn steeds het gevolg van een vochtprobleem of vochtige omgeving. Daarom zijn ze vaak een probleem in oude of vervallen huizen, kelders, valse wanden of vochtige vloeren. Ondanks dat de huiszwam vaak voorkomt is de echte huiszwam niet makkelijk te herkennen. Enkel een expert kan uitsluitsel geven over de precieze aard van zwammen of schimmels.

Waarom huiszwammen bestrijden en verwijderen?

Huiszwammen tasten hout-, metsel- en pleisterwerk makkelijk aan. Ze halen ijzer en calcium uit metsel- en pleisterwerk als bron voor het afbreken van hout en verspreiden zich snel. Aangetast metselwerk en rottend hout heeft een invloed op de stabiliteit van een constructie en moet steeds zo snel mogelijk behandeld worden. Zoals elke vorm van schimmels of zwammen heeft de huiszwam ook een negatieve invloed op de luchtkwaliteit. Om geen gevaar te laten ontstaan voor uw gezondheid en die van uw familieleden schakelt u best een expert in om de huiszwam definitief te verwijderen en uit te roeien.

Wacht ook niet te lang af met het uitroeien. Huiszwammen doorlopen verschillende fases van groei en in de laatste fase worden sporen afgegeven die zorgen voor de verdere verspreiding van de huiszwam in uw woning. Neem dus geen risico en laat het probleem altijd snel en grondig aanpakken.

Kunt u de huiszwam zelf bestrijden?

De kans dat de huiszwam zich terug manifesteert is bij een doe-het-zelf behandeling zeer groot. Zelf huiszwam bestrijden houdt risico’s in en daarom schakelt u best steeds een expert in die de huiszwam volledig verwijdert. Zelf verwijderen van hout dat aangetast is door huiszwam heeft een bijkomend risico: de sporen van de huiszwam kunnen zich verder verspreiden in het huis. Toch zijn er verschillende zaken die u zelf kan doen voor u deskundig advies inroept:

  • Verwijder de vochtbron (bv. bij ontstaan door een lek in de kelder)
  • Zorg voor meer ventilatie van de ruimte

Hiermee zal u echter nooit de huiszwam uitroeien maar enkel de verdere verspreiding van de huiszwam vertragen.

Hoe gaat AquaTec te werk bij de verwijdering van huiszwam?

Na een grondige analyse van het probleem en uitsluitsel over de aard van de zwammen of schimmels in huis, gaan wij grondig te werk in huiszwambestrijding. Indien de oorzaak nog niet aangepakt werd gaan we eerst de oorzaak van huiszwam verwijderen. Dan wordt de aangetaste ruimte geïsoleerd van de rest van uw woning. Vervolgens wordt zichtbaar aangetast hout- en metselwerk verwijderd en vernietigd, net als het hout- en metselwerk in een specifieke zone rondom aangetast materiaal. Met een zwamdodend chemisch product wordt de aangetaste ruimte doortastend behandeld.

Wenst u advies of een offerte voor verwijdering van huiszwam?

Heeft u last van de huiszwam? Wilt u graag een gratis analyse ter plaatse en vrijblijvende offerte? Neem dan contact op met AquaTec. Wij komen ter plaatse voor een gedetailleerde analyse van het probleem om u vervolgens een geheel vrijblijvende offerte op te stellen. Wacht niet langer en neem contact, samen met u bestrijden wij de huiszwam.

» Huiszwam bestrijden en verwijderen?Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies