Hoe de huiszwam herkennen? Wat zijn oorzaken van huiszwam?

Wat zijn de oorzaken van huiszwam?

Zijn gemoedelijk klinkende naam doet het niet meteen vermoeden, maar de huiszwam is een zeer destructieve schimmel. Vooral in oudere woningen met veel hout kan de huiszwam zich ontwikkelen. De schimmel ontstaat uit sporen die zich nestelen op hout dat minimum 20% vocht bevat. De aanwezigheid van huiszwam is dus meestal het gevolg van een dieperliggend vochtprobleem dat kan veroorzaakt zijn door de opwelling van grondwater, insijpelingen, waterlekken… In slecht verluchte ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad van 70% of meer gedijt de huiszwam het best. Te hoge vochtigheidsgraad is in de lucht of materialen is de hoofd oorzaak voor het onstaan van de huiszwam.

Hoe kan u huiszwam herkennen?

Het vruchtlichaam van de huiszwam kan je herkennen omdat het cirkel- of ellipsvormig is en kan groot worden, tot een doorsnede van 1 meter. Verder herkent u het ook eenvoudig aan zijn bruin-rode kleur met witte randen. Rond het vruchtlichaam kan u de sporen van de zwam herkennen, die eruit zien als een roestkleurig poeder of stof. Daarnaast kan u soms ook de witte schimmeldraden herkennen die als witte vlokken aan de oppervlakte van hout, balken, … zichtbaar worden. Deze schimmeldraden transporteren vocht vanuit het hout of de muren naar het vruchtlichaam.

Wat zijn de gevolgen van huiszwam?

Herkent u huiszwam in uw woning, dan is het van het grootste belang dat u tijdig ingrijpt. Huiszwam kan immers tot heel wat zware gevolgen leiden wanneer hij vrij spel krijgt. De schimmel kan zelfs leiden tot het onbewoonbaar verklaard worden van de woning. Huiszwam veroorzaakt droogrot of houtrot. De schimmel tast de cellulose van hout aan. Hierdoor wordt het hout broos en zacht, wat uiteindelijk kan eindigen in volledige verpulvering. Balken verliezen hun draagkracht, houtstructuren worden onstabiel en trappen of houten vloeren kunnen het begeven wanneer er op gestapt wordt. De volledige structuur van de woning wordt onbetrouwbaar en gevaarlijk.

Daarnaast kan huiszwam ook de gezondheid van de bewoners aantasten. Veel voorkomende klachten zijn infecties aan de luchtwegen of ademhalingsproblemen.

Hoe kan u huiszwam bestrijden?

Huiszwam bestrijden is niet zo eenvoudig en u schakelt er best ook een expert voor in. De sporen van de huiszwam kunnen zich bij verwijdering immers gemakkelijk verspreiden en zo opnieuw ergens anders nestelen in huis.

Wat kan u zelf doen?

  • Verplaats meubelen, dozen en ander materiaal dat in aanraking gekomen zijn met de besmette plaats naar een andere ruimte. Opgelet: plaats ze niet tegen de muren.
  • Maak de aangetaste muur of besmette plaats zoveel mogelijk vrij.

Hoe kan Aquatec u helpen?

Na een grondige analyse zal Aquatec een diagnose stellen van het probleem en starten met de concrete bestrijding. De aangetaste ruimte wordt geïsoleerd en het besmette hout- en metselwerk wordt verwijderd en vernietigd. Een zwamdodend chemisch product gaat de vorming van nieuwe schimmels tegen.

We pakken echter niet alleen de symptomen aan, maar we richten ons ook op de oorzaak van het ontstaan van de huiszwam. Zo voorkomen we dat het probleem zich in de toekomst opnieuw zal stellen.

Heeft u last van de huiszwam? Neem contact op met ons. Wij komen ter plaatse voor een gedetailleerde analyse van het probleem en een geheel vrijblijvende offerte op maat. Wacht niet langer en neem contact op. Samen met u bestrijden wij de huiszwam.

» Vraag uw gratis vocht diagnose aanWe lossen elk vochtprobleem op, met garantie !

Gratis infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis?
Onze vochtgids bevat 15 pagina's met tips en info hoe u zelf vochtproblemen kan herkennen.
Naam*
E-mail*

Aquatec-vochtbestrijding is lid van volgende federaties

  • WTCB
  • Bouwunie
  • Confederatie Bouw