Ventilatie

Wat is het nut van ventilatie?

De lucht binnenin uw woonst is van levensbelang, zowel voor uzelf als voor de andere bewoners van uw huis. Kinderen en huisdieren hebben nood aan een gezonde lucht en wel voor de volgende redenen:

U ademt zuurstof in en ademt waterdamp en koolstofdioxide uit. Een tekort aan zuurstof zal zorgen voor muffe geuren, maar kan vermeden worden door een goede en regelmatige ventilatie. Bovendien heeft het ook een gunstige werking van uw verbrandingstoestellen en verlaagt het de mogelijkheid op CO-vergiftiging door die deze verbrandingstoestellen.

U produceert met uw gezin zo’n 10 tot 20 liter vocht. Hoe precies? Door te kokerellen, te wassen, te douchen enzoverder. Dankzij een goede ventilatie van de vervuilde lucht, daalt de mogelijkheid op allerlei geuren, allergieën en vermijdt u de vorming van schimmelsporen op uw muurwerken.

Komen er schadelijke stoffen vrij in uw woonst? Dan kan een goede ventilatie ervoor zorgen dat ze meteen naar buiten worden afgevoerd, zodat ze niet de kans blijven in huis rond te hangen. 

Hoe moet u een woning ventileren?

Neen, eenvoudigweg uw vensters af en toe openzetten volstaat niet om uw woonst optimaal te ventileren. Uw woonst dient te worden voorzien van een professioneel ventilatiesysteem om een gecontroleerde en regelmatige ventilatie te garanderen. Bovendien zorgt u op deze manier voor een minimaal energieverlies!

Een goed functionerende ventilatie werkt volgens het volgende principe:

 • De toevoer van verse lucht
 • De doorstroming van lucht in de woning
 • De afvoer van vervuilde lucht

Alleeerst wordt er verse lucht aangevoerd via droge ruimtes: uw slaapkamer, uw living, uw woonkamer, uw bureau en ga zo maar verder. Via de tussenruimtes als de trappenhal en de verschillende gangen dient deze lucht door te stromen naar de vochtige ruimes: uw badkamer, uw keuken, uw wasruimte enzovoort. De vochtige lucht wordt tot slot afgevoerd naar buiten toe.

Wat zijn de mogelijke ventilatiesystemen voor woningen?

AquaTec levert steevast vakkundig en precies werk, dat voldoet aan de strengste voorwaarden en normen. Volgens de Belgische norm, zijn er vier verschillende ventilatiesystemen mogelijk, waarbij AquaTec zich specialiseerd in de laatste drie mogelijkheden:

 • Systeem A: natuurlijke toevoer van verse lucht en natuurlijke afvoer van vervuilde lucht
 • Systeem B: mechanische toevoer van verse lucht en natuurlijke afvoer van vervuilde lucht
 • Systeem C: natuurlijke toevoer van verse lucht en mechanische afvoer van vervuilde lucht
 • Systeem D: mechanische toevoer van verse lucht en mechanische afvoer van vervuilde lucht
  » Ventilatie oplossing nodig?Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

  Gratis infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

  Last van vocht in huis?
  Onze vochtgids bevat 15 pagina's met tips en info hoe u zelf vochtproblemen kan herkennen.
  Naam*
  E-mail*

  Aquatec-vochtbestrijding is lid van volgende federaties

  • WTCB
  • Bouwunie
  • Confederatie Bouw