Hoe condensatie op muren wasruimte vermijden?

Hoe condensatie op muren wasruimte vermijden?

Hoe condensatie op muren wasruimte vermijden?

Wanneer uw woning onvoldoende geventileerd wordt, kunnen er door een te hoge vochtigheidsgraad  op den duur problemen ontstaan. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in condens op gladde oppervlakken, maar als het probleem blijft aanhouden ook als schimmelplekken op de muren van diverse ruimten in uw woning, waaronder ook uw wasruimte.

Condens en schimmelplekken ontstaan wanneer waterdamp afkoelt. Doordat vochtige en warme lucht in contact komt met (koude) oppervlakken, nestelt het zich op dat oppervlak en wordt weer enigszins vloeibaar. Naarmate dit vaker gebeurt, blijft het oppervlak eigenlijk continu vochtig. Zo wordt het broeierig en ontstaat er uiteindelijk schimmel.

Mogelijke oorzaken van vochtplekken in uw wasruimte

In het overgrote deel van de gevallen is de oorzaak van de vochtige plekken op de muren in uw wasruimte te wijten aan vochtige en warme lucht binnenshuis. Wanneer deze lucht niet voldoende kans krijgt om te ontsnappen, zal het vocht zich beginnen hechten aan diverse oppervlakken. Denk maar eens aan uw spiegel in de badkamer: na een flinke douchebeurt is deze geheel beslagen en is uw spiegelbeeld volledig onzichtbaar. Op dezelfde wijze hecht vochtige lucht zich ook aan muren en plafonds. Alleen: vanwege het meer poreuze karakter van deze oppervlakken kan u het vocht niet zomaar even wegvegen. Op den duur ontstaan er meerdere lagen vocht, die zich uiteindelijk ontwikkelen tot schimmels. In huizen die voorzien zijn van goede ventilatiesystemen, komt dit probleem veel minder tot nooit voor.

Schadelijk voor uw gezondheid en uw woning

Veel mensen negeren aanvankelijk dit probleem, maar dat is niet echt zo verstandig! Schimmels kunnen behoorlijk schadelijk zijn voor de mens, omdat hun sporen terecht komen in de luchtwegen en zo op langere termijn problemen kunnen veroorzaken. Voor astmatische patiënten en mensen die last hebben van aandoeningen van de bronchiën is dit dubbel zo vervelend.

Maar ook uw woning zelf kan lijden onder vochtproblemen. Naast het feit dat vocht- en schimmelplekken esthetisch niet bepaald aantrekkelijk zijn, kan verf en behang loslaten van de wasruimtemuren. Hierdoor zult u vaker renovaties moeten uitvoeren en dit kan een kostelijk grapje zijn. Daarnaast kunt u in uw wasruimte een muffe geur waarnemen en dat is uiteraard ook allesbehalve prettig.

Schimmelplekken in uw wasruimte vermijden

Om van vochtige plekken en condensatieproblemen in uw wasruimte verlost te raken en deze in de toekomst ook te verlijden, moet u uw huis goed ventileren. Door de aan- en afvoer van verse lucht in de woning zal de luchtvochtigheid dalen, waardoor diverse oppervlakten goed kunnen opdrogen. Hierna kunt u de schimmel verwijderen en de muren een mooi nieuw laagje verf geven. Let er wel op dat u tijdens het verwijderen een masker draagt. Schimmels bevatten ontelbare kleine deeltjes die door wrijving in de lucht en daarmee ook uw longen terecht komen.
Uiteraard kan u deze karwei ook laten uitvoeren door de vochtexperts van AquaTec Vochtbestrijding.

Om goed uw woning te ventileren, kunt u de ramen in uw huis open zetten om frisse lucht door het huis te laten stromen. In de winter is dit natuurlijk niet zo aangenaam vanwege de koude buitenlucht.
U kan ook overwegen een ventilatiesysteem te installeren, om uw woning systematisch van schone lucht te voorzien. Er zijn zeer divers systemen beschikbaar, u kunt onder andere kiezen uit natuurlijke en mechanische ventilatie.

Indien u behoefte heeft aan advies op dit gebied of aangaande vocht(plekken) in het algemeen, kunt u ons vrijblijvend contacteren. Wij voorzien u graag van allerhande informatie omtrent het bestrijden en voorkomen van schimmelplekken in uw wasruimte. Vraag nu uw gratis vochtdiagnose.

Vochtbestrijding nodig? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder