Schimmelvorming in Leuven

Schimmelvorming in Leuven

Schimmelvorming in Leuven

Heb je last van schimmelvorming in Leuven? Je bent niet alleen. Vocht en schimmelvorming komen vaak voor in oude en nieuwe huizen in Leuven. Het is in elk geval belangrijk om snel te handelen, want schimmels zijn niet onschuldig. En daarnaast is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. We vertellen je hieronder wat je moet weten wanneer je te kampen hebt met schimmels in Leuven.

condens-schimmel-in-huis

Waarom is het belangrijk om schimmelvorming te bestrijden?

Schimmel in huis is niet onschuldig en moet altijd aangepakt worden. Schimmelvorming kan namelijk leiden tot gezondheidsklachten. Schimmels planten zich voort met zogenaamde sporen. Dat zijn kleine stofjes die ronddwarrelen in de lucht. Wanneer je die sporen inademt, krijg je last van ademhalingsproblemen. Ook hoofdpijn, keelpijn, huidirritaties en vermoeidheid gaan gepaard met schimmels in huis.

Er zijn verschillende soorten schimmels. De één is minder schadelijk dat de ander. Het is in het bijzonder opletten voor de zwarte schimmel, die jammer genoeg vaak voorkomt. Personen met een zwakker immuunsysteem (ouderen, zwangere vrouwen en baby’s) zijn er bovendien extra gevoelig voor. Je herkent hem logischerwijs aan de zwarte plekken op de muren.

Een ander gevolg van schimmelvorming in Leuven is dat de bouwmaterialen beschadigd kunnen worden. Schimmels kunnen zich behoorlijk diep vestigen en houten draagbalken of bakstenen aantasten. Dat vermijd je natuurlijk liever. Hoe vroeger je schimmels bovendien aanpakt, hoe beter, want dan zijn ze makkelijker te bestrijden.

Hoe ontstaat schimmelvorming in Leuven?

Schimmel ontstaat door vocht in huis. Dat kan een vochtprobleem in de muren zijn, maar ook een te hoge luchtvochtigheid. In de meeste gevallen vormt schimmel zich in Leuven door die tweede oorzaak. Normaal schommelt de relatieve luchtvochtigheidsgraad tussen de 40% en 60%. In huizen waar er te weinig verlucht wordt, ligt dat percentage hoger.

Wanneer de lucht verzadigd is met waterdamp, kan er zich condens vormen op de muren. Die lokale vochtplekken vormen de ideale voedingsbodem voor schimmels. Schimmels komen daarom vooral voor in natte ruimtes zoals de keuken of de badkamer. Bovendien zijn oude huizen vaak weinig of niet geïsoleerd, waardoor condens sneller optreedt. Daarom zijn oudere woningen extra kwetsbaar voor schimmelvorming.

Vocht in hoeken van de kamer

Hoe wordt schimmelvorming in Leuven bestreden?

Schimmel wordt het beste bestreden met speciaal daarvoor ontwikkelde, professionele middelen. Bij Aquatec gebruiken we efficiënte producten die schimmels tot in de kern aanpakken.

Maar schimmelvorming is meer dan dat alleen. Het is van essentieel belang om ook het onderliggende vochtprobleem aan te pakken, of dat nu condensvorming of opstijgend vocht is. Enkel zo kunnen we garanderen dat het vocht ook niet meer terugkeert.

Aquatec is een expert op het gebied van vochtbestrijding en schimmelbestrijding in Leuven. Wanneer onze experts langskomen, zullen ze eerst een analyse maken van de oorzaak van de schimmel. Zo kunnen we de bron van het probleem aanpakken. Hoe we het vocht bestrijden, hangt af van de aard en omvang van het probleem. Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Hoe kan je schimmel in Leuven voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. In het geval van schimmelvorming is dat makkelijker dan je zou denken. Ventileren is het codewoord. Zorg ervoor dat je regelmatig je huis ventileert, en dan in het bijzonder de keuken, de badkamer en de slaapkamer. Zo kan de waterdamp in de lucht ontsnappen en blijft de relatieve luchtvochtigheidsgraad rond de 50 procent schommelen. Op die manier ben je condens en dus ook schimmelvorming voor.

schimmel-condens-in-huis

Kan je schimmelvorming in Leuven zelf aanpakken?

Zoals we eerder zeiden, zijn schimmels allesbehalve onschuldig. Ze kunnen gezondheidsklachten met zich meebrengen en ook het bouwmateriaal van je woning aantasten. Het is daarom belangrijk om schimmelvorming in Leuven serieus te nemen en schimmels grondig aan te pakken.

Er zijn verschillende middeltjes op de markt die schimmels bestrijden. Ze werken topisch, wat betekent dat je ze op de schimmels aanbrengt. Vaak zijn die middeltjes echter niet sterk genoeg om de dieper gelegen schimmeldraden te bestrijden. En bovendien pakken die schimmelmiddeltjes het onderliggende vochtprobleem niet aan, wat essentieel is. Mogelijk verdwijnen de schimmels aan de oppervlakte, maar de kans is heel groot dat ze terugkeren.

Aquatec verjaagt schimmel in Leuven

Heb je te kampen met schimmelvorming in Leuven? Of wil je graag advies op het gebied van vocht en schimmelvorming? Neem dan contact op met de experts van Aquatec. We hebben bakken ervaring en komen graag bij je langs om de situatie onder de loep te nemen. We onderzoeken de oorzaak van de schimmel en stellen een gepaste behandeling voor.

Bij Aquatec staan we bekend om onze aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Meer weten over het bestrijden van schimmelvorming in Leuven? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Vochtbestrijding nodig? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder