Kaleien

Kaleien

Kaleien van uw gevel als ideale vochtbescherming

Is uw gevel aan een opknapbeurt toe en wilt u de muren liefst met een doeltreffende maar mooi ogende bescherming afwerken? Dan is het kaleien van uw gevel een ideale oplossing om zowel de technische als esthetische aspecten te combineren in een afwerkingslaag.

Lees hieronder even de essentie over kaleien en hoe AquaTec dit kan toepassen voor uw gevel.

1. Wat is kaleien precies?

Kaleien is een schildertechniek die afstamt van de boeren van een paar honderd jaar geleden. Om hun stallen jaar na jaar te beschermen tegen het barre winterweer, smeerden ze een laag kalkmengsel over de stenen heen. De stenen werden op die manier doeltreffend bedekt en beschermt tegen slagregen, vorst en andere vochtproblemen.

Doorheen de tijd werden er steeds meer lagen kalk over de stallen gesmeerd, wat dan het typische kalei-effect geeft waarbij je de steenstructuur nog voor een stuk ziet, maar ook de kalkverf zijn werk doet.

Vandaag doen we dat natuurlijk wat anders dan 100 jaar geleden. De kalkmengsels waarmee we vandaag gevels kaleien zijn bijvoorbeeld zeer veel gewijzigd. Maar het principe is eigenlijk nog hetzelfde: je brengt een aantal beschermlagen aan op de gevelstenen. 

kaleien van gevels

2. Wat is het verschil tussen kaleien en crepi?

Kaleien wordt bij hedendaagse gevelrenovaties algemeen beschouwd als een belangrijk alternatief voor crepi. Dat komt omdat we beide procédés natuurlijk kennen van heel wat maagdelijk witte gevels in het straatbeeld. Het verschil met crepi is dat kaleien een schildertechniek is, terwijl crepi een pleisterlaag over de stenen brengt, waardoor je die de facto niet meer ziet.

Kaleien is dus ideaal wanneer je een stuk de authentieke look van de gevel wil bewaren, daarom wordt er bij veel renovaties voor gekozen. Crepi zie je tegenwoordig wat vaker als afwerking bij nieuwbouw.

Bij AquaTec specialiseren we ons in kalei. Gevelbepleistering met crepi doen we niet.

3. Hoe verloopt een gevel kaleien?

Zoals wel vaker bij schilderwerken, duurt de voorbereiding van kaleiwerken doorgaans langer dan het eigenlijke beschilderen van de gevel. Dit zijn de diverse stappen tijdens een project:

3.1 Gevel reinigen en afplakken

Bij alle schilderwerken is het belangrijk dat de ondergrond zuiver is en geen loszittende stukjes steen en dergelijke meer heeft.

  • Daarom gaat er heel vaak een gevelreiniging aan het kaleien vooraf om onkruid, mos en stof te verwijderen. In sommige gevallen worden ook de voegen nog even aangepakt.
  • Vervolgens worden de raamkozijnen, dakgoten, etc. afgeplakt, want die willen we natuurlijk niet mee beschilderen.
  • Het is ook belangrijk dat de gevel een klein beetje vochtig wordt gemaakt, zo kan het mengsel daarna optimaal hechten.

3.2 Kalei voorbereiden

Het mengsel maken duurt ook wel even. Wij gebruiken hiervoor een kant-en-klare pasta waardoor dit wat efficiënter verloopt dan met sommige andere kaleiproducten. De afwerkingslaag kan gewoon wit zijn of met een kleurpigment, geheel volgens uw wensen.

3.3 Afwerking van de gevel

We beginnen altijd met een kleine oppervlakte om te testen of de dichtheid van het product en de kleur goed zitten.

Daarna brengen we met de blokkwast meerdere beschermlagen aan op de gevel, afwisselend horizontaal, verticaal en in kruisjesvorm voor een strak resultaat.

4. Wat kost een huis laten kaleien?

Iedere gevel is anders, dus is het moeilijk om zomaar een richtprijs erop te plakken. Je moet bijvoorbeeld kijken naar welke stelling nodig is, hoeveel er afgeplakt moet worden, wat voor gevelreiniging er vooraf best gebeurt en dergelijke. Die zaken kunnen aanzienlijke prijsverschillen opleveren tussen huizen onderling.

Contacteer ons gerust voor een offerte op maat indien u interesse heeft. Wij komen vrijblijvend langs voor een gratis diagnose van uw gevel.

5. Afwerkingsstructuren voor kalei

Kaleien kan dus in diverse kleuren, alhoewel je wit nog steeds het vaakste ziet, ook omdat wit natuurlijk het meeste zonlicht weerkaatst, waardoor het in de zomer net iets frisser kan blijven in huis.

Daarnaast bestaat kalei ook in diverse structuren. De verschillen zijn subtiel, maar wel zichtbaar. Onderstaand vindt u enkele opties die wij aanbieden:

kaleistructuur 1
kaleistructuur 3
kaleistructuur 2
kaleistructuur 4

6. Aquatec Vochtbestrijding beschermt uw gevel optimaal

Wil je weten of uw huis wordt aangetast door capillair vocht en wat je het beste kan ondernemen om dit proces definitief een halt toe te roepen? Neem dan zo snel als mogelijk contact op met Aquatec Vochtbestrijding. Wij komen bij je langs voor een gratis en vrijblijvende vochtanalyse en helpen je met het bestrijden van het opstijgend vocht in uw woning.

Uw gevel laten kaleien? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder