Blog

Hoe aangetast stucwerk voorkomen?

opstijgend vocht op muur
Overige vochtproblemen

Hoe aangetast stucwerk voorkomen?

Vochtproblemen in huis kunnen aanzienlijke schade aan het stucwerk veroorzaken, met niet alleen esthetische, maar ook structurele gevolgen</strong<. Het is van vitaal belang om proactieve maatregelen te nemen om vochtgerelateerde schade aan stucwerk te voorkomen en zo de levensduur van je interieur te verlengen. Merk je al vocht op, dan schiet je beter zo snel mogelijk in actie.

1. Hoe kan stucwerk aangetast worden door vocht?

Om aangetast stucwerk effectief te bestrijden, is het cruciaal om de onderliggende oorzaak van het vochtprobleem te identificeren. Of het nu gaat om opstijgend vocht, doorslaand vocht, lekkages of condensatie, een grondige analyse van de bron is de eerste stap naar duurzame bescherming.

Stucwerk kan namelijk op verschillende manieren worden aangetast door vocht. We zetten de meest voorkomende oorzaken op een rijtje.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater door de fundering van een gebouw omhoog trekt. Het vocht kan de onderkant van de muren bereiken en daarbij het stucwerk aantasten. Het water draagt zouten en mineralen met zich mee, die achterblijven wanneer het water verdampt. Die zouten kunnen op het stucwerk terechtkomen, wat leidt tot witte vlekken, schilfering en uiteindelijk structurele schade. Lees meer over opstijgend vocht

Doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht dringt regenwater of vocht van buiten door de buitenmuren heen. Het stucwerk fungeert als een absorberend oppervlak, waardoor vocht binnendringt tot de binnenkant van de muur. Dat kan leiden tot schimmelgroei, afbladdering van het stucwerk en het loslaten van de pleisterlaag. Lees meer over doorslaand vocht

Condensatie

Condensatie ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals muren. Als de lucht in huis te vochtig is en onvoldoende wordt geventileerd, kan er condensatie op het stucwerk optreden. Dat kan leiden tot schimmelvorming, verkleuring en afschilfering van het stucwerk. Lees meer over condensatie

Structurele gebreken

Langs lekkages van leidingen, daken of ramen kan water ongemerkt binnendringen in de muren en het stucwerk aantasten. Water dat achter het stucwerk sijpelt, kan leiden tot verkleuring, schimmelvorming en het loslaten van de pleisterlaag.

Ook bouwvocht kan tot vochtig stucwerk leiden. Dat treedt op wanneer je de muren niet voldoende laat uitdrogen vooraleer je begint met bepleisteren.

2. Hoe bestrijd je vocht in stucwerk?

Het bestrijden van vocht in stucwerk vereist een gerichte aanpak, afhankelijk van de specifieke oorzaak van het vochtprobleem. Of het nu gaat om opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatie of lekkages, de aanpak zal variëren op basis van de specifieke bron van het vocht.

Behandel opstijgend vocht

Bij opstijgend vocht kunnen muurinjecties worden gebruikt. Daarbij worden vochtwerende substanties in de muur geïnjecteerd, waardoor een barrière ontstaat tegen het opstijgend vocht.

Een andere methode is het onderkappen van muren, waarbij een waterdichte laag wordt aangebracht aan de onderkant van de muur om opstijgend vocht tegen te gaan. Daar komen wel stevige werken bij te pas.

Bestrijd doorslaand vocht

Om doorslaand vocht te bestrijden, kunnen gevelimpregnaties worden toegepast. Op de buitengevel wordt dan een waterafstotende laag aangebracht, die overigens volledig transparant en dus onzichtbaar is, waardoor regenwater niet langer kan doordringen.

Bij scheuren in de gevel kan een gevelinjectie worden gebruikt om waterdichte materialen in de scheuren te injecteren, waardoor het doorslaand vocht wordt gestopt.

3. Zo voorkom je vocht in stucwerk met preventieve maatregelen

1. Gebruik vochtwerende verf

Om vochtplekken op het stucwerk te voorkomen, kan vochtwerende verf helpen. Je voorkomt zo dat er zich condensatie op de muren vormt. Extra interessant in natte ruimtes zoals de keuken of de badkamer. Die speciale verfsoorten bevatten waterafstotende eigenschappen en creëren zo een beschermende laag bovenop het stucwerk.

2. Verbeter de ventilatie in huis

Onvoldoende ventilatie draagt bij aan de ophoping van vocht in huis, wat condensatie in de hand werkt en schadelijk kan zijn voor stucwerk. Zorg voor een goede luchtcirculatie door regelmatig te ventileren, vooral in vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Installeer het liefst een mechanisch ventilatiesysteem om de luchtvochtigheid op een optimaal niveau te houden. Dat komt ook de luchtkwaliteit ten goede.

3. Onderhoud de buitenschil van de woning

Om doorslaand vocht te voorkomen, moet je vooral goed de buitenschil van de woning in de gaten houden. Controleer regelmatig of de dakgoten, regenpijpen en afvoerputten werken naar behoren. Die systemen leiden regenwater weg van de buitenmuren, waardoor de kans op doorslaand vocht aanzienlijk wordt verminderd. Bij lekkages krijgen bepaalde delen van de gevel veel water te verduren.

Schiet snel in actie zodra je vochtproblemen op het stucwerk opmerkt

Zelfs kleine scheurtjes in het stucwerk kunnen fungeren als toegangspoorten voor vocht. Repareer beschadigingen onmiddellijk om te voorkomen dat vocht zich ophoopt en diepere schade veroorzaakt. Laat je daarvoor bijstaan door een vochtexpert.

Aquatec: jouw vochtexpert voor vochtig stucwerk

Onze professionals gebruiken geavanceerde technieken en materialen om vocht uit het stucwerk te verjagen. We sporen altijd eerst de bron van het probleem op. Zo kunnen we doeltreffend handelen en verzekeren dat het vocht niet meer terugkeert. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en vrijblijvend advies.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder