Blog

Gevel impregneren: voor- en nadelen, werkwijze

2613_5eb3afe14915b
Overige vochtproblemen

Gevel impregneren: voor- en nadelen, werkwijze

Wat betekent impregneren? Waarvoor dient het? Kan impregneren bijvoorbeeld uw geven tegen slagregen beschermen?
Vochtproblemen kunnen heel wat nadelige gevolgen hebben voor zowel u als uw woning. Probeer daarom op voorhand om vochtproblemen te voorkomen. Condens en condensatieproblemen kunnen bijvoorbeeld worden bestreden door het installeren van een ventilatiesysteem. Maar wist u dat u ook vochtproblemen met een externe oorzaak, zoals bijvoorbeeld doorslaand vocht, voor kunt zijn?

Doorslaand vocht komt meestal via de gevel van uw woning binnen. Het metsel- en voegwerk van uw gevel is namelijk poreus van aard en indien niet goed onderhouden, zal deze porositeit op termijn leiden tot binnentredend vocht. Vooral woningen in gebieden met een hoge regenval zijn hier extra gevoelig voor. Het verdient daarom aanbeveling om de gevel van uw woning in optimale conditie te houden. Dit kunt u bereiken door uw gevel periodiek te laten impregneren.

Wat betekent impregneren en wat doet het?

Wanneer u uw gevel laat impregneren – dit wordt ook wel hydrofuge genoemd – dan geeft u uw woning eigenlijk een soort waterafstotend jasje. De gevel van uw huis wordt verneveld met een middel dat de porositeit van uw gevel aanpakt, maar tegelijkertijd uw gevel nog steeds goed laat ademen. Vooral het damp-open karakter is hetgeen hydrofuge zo doeltreffend maakt: wordt uw gevel nat, dan kan deze binnen een mum van tijd weer uitdrogen.

Zodoende zal vocht nooit lang in uw gevel opgeslagen blijven en kunnen leiden tot vervelende gevolgen zoals doorslaand vocht, vochtplekken op uw binnenmuren, of zelfs schimmel en huiszwam. Uw gevel is uitzonderlijk goed beschermd tegen een heel scala aan vochtproblemen, terwijl het aanzicht van uw gevel helemaal hetzelfde blijft. Gevelimpregnatie is kleurloos en doorzichtig; u ziet er dus niets van.

Wat zijn de voordelen van hydrofuge voor uw gevel en woning?

Het grootste voordeel van gevelimpregnatie is het voorkomen en bestrijden van doorslaand vocht. Wanneer regen en andere natte weersomstandigheden op uw gevel terecht komen en deze is niet voldoende waterbestendig, dan zal het vocht op termijn in uw binnenmuren terecht komen. Dit leidt niet alleen tot natte muren, maar ook andere materialen die in kwaliteit afnemen. Pleisterwerk kan afbrokkelen, behang laat los en ook verf kan afbladderen.

Daarnaast houdt u natuurlijk ook de gevel zelf in een optimale conditie. Hydrofuge leidt er namelijk ook toe, dat vuil en andere zaken zoals mos en algen minder goed aan uw gevel kunnen hechten. Uw gevel zal als gevolg van impregnatie langer mooi en sterk blijven. Wanneer vocht wel gemakkelijk in uw gevel kan trekken, dan zal dit op termijn een groter gebied bestrijken en uw gevel kan dan snel in kwaliteit afnemen.

Als laatste voorkomt u er ook vorstschade mee in de winter. Indien vocht in uw gevel bevriest, dan zet dit uit. Heeft uw gevel hier en daar wat kleine scheurtjes en barstjes? Dan kunnen die door het uitzetten van vocht groter worden. Wanneer dat te lang voortduurt, dan zal het een lastig en duur karwei worden om de schade te herstellen. Het beste voorkomt u dus dat vocht diep in uw gevel trekt en in de wintermaanden bevriest.

» Last van doorslaand vocht?Contacteer ons voor uw gratis vochtdiagnose op maat!

Wanneer uw gevel impregneren?

Het beste is uw gevel of muur te laten impregneren op het moment dat de gevel nog in redelijke tot goede conditie is. Wacht u te lang, dan loopt u het risico dat reeds aanwezig vocht diverse vormen van schade zal toebrengen. Zo kunt u te maken krijgen met fijne haarscheurtjes in het metsel- en voegwerk of in het pleisterwerk, indien dit aanwezig is.

Vocht kan via deze zwakke plekken gemakkelijk binnendringen. Gebeurt dit in een periode met vorst, dan zal het vocht door de lage temperaturen bevriezen en uitzetten. Hierdoor kunnen de beschadigingen in een rap tempo steeds groter worden. Is er inmiddels sprake van beschadigingen, dan moeten deze eerst aangepakt worden alvorens uw gevel kan worden geïmpregneerd. Gevelimpregnatie kan een beschadigde gevel op zichzelf natuurlijk niet herstellen; hydrofuge is alleen werkzaam op een gevel die geen scheuren, barsten of lekkages vertoont.

Hoe gaan wij te werk bij gevelimpregnatie?

Wanneer u uw gevel laat impregneren, dan gaan wij volgens een vast schema te werk. Een gevel dient namelijk in goede staat te verkeren, voordat wij hydrofuge toepassen. Indien u een gevel impregneert met beschadigingen, dan zal het middel immers niet goed werken zoals we hierboven hebben uiteengezet. Concreet gaan wij conform onderstaande volgorde te werk.

1. Wij inspecteren eerst uw gevel grondig

Een inspectie is essentieel om er zeker van te zijn dat:

  • uw gevel in goede staat verkeert
  • en dat wij het goede middel kiezen voor uw gevelmateriaal

Niet elke gevel is geschikt voor impregnatie. Heeft u een gevel die geglazuurd is, een geverfde gevel, een gevel met kunststof gevelbekleding of een gevel voorzien van kunsthars? Dan heeft impregnatie geen zin, omdat de bestaande laag voorkomt dat het impregneermiddel in uw gevel kan trekken. In dat geval dient u de gevelbekleding te vervangen, wilt u uw gevel waterdicht houden.

Gevels die wel geschikt zijn om te impregneren: 

  • Bakstenen gevels
  • Natuurstenen gevels
  • Gevels met kalei
  • Betonnen gevels
  • Gevels van kalkzandsteen
  • Gevels met crepi

Nadat we de gevel hebben onderzocht op schade en weten welk middel het beste bij uw gevel past, zullen we eerst de schade herstellen.

2. Herstellen van schade aan uw gevel

Indien u wilt dat het impregneermiddel goed hecht, dan zullen wij alle mankementen aan uw gevel repareren. Denk aan barsten en scheuren in metsel- en voegwerk, maar ook gaatjes in naden en kieren bij kozijnen. Ook een lekkende dakgoot en dergelijke situaties dienen aangepakt te worden. Daarna wordt uw gevel goed gereinigd met een passende reinigingsmethode, zodat het impregneermiddel goed kan worden aangebracht.

3. De laatste stap bestaat uit het impregneren van de gevel

Is de gevel gerepareerd en goed gereinigd? Dan vangen we aan met het aanbrengen van gevelimpregnatie. Dit gebeurt meestal door middel van verneveling, in sommige gevallen kan het ook met een kwast of roller worden aangebracht. Wij plakken natuurlijk alles goed af, zodat andere oppervlakken goed mooi blijven. Nadat het middel is aangebracht verwijderen we alle tape en dient uw gevel goed uit te drogen. Impregnatie zal dus enkel op droge dagen kunnen plaatsvinden.

Is uw gevel geschikt voor impregnatie?

Wilt u weten of uw gevel kan worden geïmpregneerd? Neem dan contact op met AquaTec Vochtbestrijding. Wij plannen met u meteen een afspraak in voor een geheel gratis en vrijblijvende vochtanalyse. Zo krijgt u meteen een beeld van de mogelijkheden. Wij kijken onder andere naar de kwaliteit van uw gevel, het al dan niet aanwezige pleisterwerk en de eventuele beschadigingen. Na deze vochtdiagnose kunnen wij u precies vertellen, hoe u uw gevel weer in topconditie krijgt.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder