Blog

Het gebruik van vochtwerende folie bij renovatieprojecten

noppenmembraan tegen vocht en muurzouten
Tips / Vochtige muren

Het gebruik van vochtwerende folie bij renovatieprojecten

Renovatieprojecten brengen een hele reeks uitdagingen met zich mee, maar een van de grootste is ongetwijfeld waterinfiltratie. Vochtproblemen moeten altijd aangepakt worden bij renovatieprojecten. En merk je geen vocht op tijdens de renovatie, dan doe je er goed aan om preventieve maatregelen tegen vocht te nemen. Een van de beste manieren om vocht te bestrijden en voorkomen is het gebruik van vochtwerende folie. Hoe jij vochtwerende folie kan inzetten bij je renovatieproject, lees je hieronder.

Wat is vochtwerende folie?

Vochtwerende folie is een dun, flexibel materiaal dat speciaal is ontworpen om waterdicht te zijn. Het wordt gebruikt om bouwconstructies te beschermen tegen vocht en waterinfiltratie. Vochtwerende folies zijn gemaakt van kunststofmaterialen en zijn beschikbaar in verschillende diktes en afmetingen, afhankelijk van de specifieke toepassing en eisen van het project. De folie dient als een fysieke barrière tussen vocht van buitenaf en de muren van je woning.

De vochtwerende folie kan van verschillende materialen gemaakt worden. Een van de meest gebruikte is polyethyleenfolie. Het is een licht, flexibel en waterdicht materiaal, waardoor het ideaal is voor een breed scala aan toepassingen, van funderingen tot daken.

Een andere populaire folie is die gemaakt van bitumen, een kleverig, zwart materiaal dat oorspronkelijk gemaakt wordt van petroleum. Het is zeer effectief in het waterdicht maken van funderingen en daken en wordt doorgaans in rollen geleverd. Of kies voor de synthetische EPDM-folie, een duurzaam alternatief.

Waarom vochtwerende folie gebruiken bij renovatiewerken?

Bescherming tegen vocht en waterinfiltratie

Het belangrijkste voordeel van vochtwerende folie is de effectieve bescherming tegen vocht en waterinfiltratie. Regenwater of vocht uit de ondergrond botst op de vochtwerende folie en kan niet verder binnendringen in je woning. Door vocht buiten te houden, help je ook de vorming van schimmel en structurele schade te voorkomen.

Duurzaam renovatieproject

Door te voorkomen dat vocht de constructie binnendringt, helpt vochtwerende folie om de levensduur van het gebouw te verlengen. Dit vermindert de noodzaak voor frequente reparaties en onderhoud, wat op de lange termijn kosten bespaart.

Verbeterde energie-efficiëntie

Vochtwerende folies kunnen ook bijdragen aan de energie-efficiëntie van een gebouw. De isolatie wordt niet aangetast door vocht en kan netjes zijn werk blijven doen. Natte muren laten warmte bovendien sneller ontsnappen, wat je merkt op de energiefactuur.

Eenvoudige installatie

Een ander voordeel van vochtwerende folie is de eenvoudige installatie. De folies zijn licht en kunnen gemakkelijk worden aangebracht op verschillende oppervlakken, wat ze een handige oplossing maakt voor zowel kleine als grote renovatieprojecten. Ze moeten natuurlijk wel op de juiste manier geïnstalleerd worden, rekening houdend met de nodige overlappingen, en je moet de juiste soort vochtwerende folie gebruiken. Een expert inschakelen is dus altijd een goed idee.

Waar kan je vochtwerende folie toepassen bij renovatieprojecten?

Funderingen

Bij renovatieprojecten is de fundering vaak een van de eerste plekken waar vochtproblemen kunnen optreden. Oude woningen zijn vaak op het zand gebouwd en vochtwerende folies werden niet gebruikt. Daarom moet je vochtwerende folie laten aanbrengen rond de fundering om te voorkomen dat grondwater en vocht in de muren kunnen dringen.

Muren

Muren zijn ook gevoelig voor vochtproblemen, vooral als er sprake is van beschadigde voegen of scheuren. Vochtwerende folie kan aan de binnen- of buitenkant van de muren worden aangebracht om te voorkomen dat regenwater en opstijgend vocht in de muren sijpelen.

Daken

Daken zijn een andere cruciale plek waar vochtwerende folie kan worden toegepast. Door een laag folie onder de dakbedekking te plaatsen, voorkom je waterinfiltratie. Vergeet ook geen dampscherm te plaatsen bij het renoveren van het dak. Dat is eveneens een type vochtwerende folie.

Vloeren

Vloeren kunnen ook profiteren van de bescherming die vochtwerende folie biedt. Door een laag folie onder de vloerbedekking of betonplaat te leggen, verzeker je dat vocht uit de grond niet in de vloer of muur omhoog trekt.

Zo wordt vochtwerende folie aangebracht bij renovatieprojecten

Voorbereiding van het oppervlak

Voordat de folie kan worden aangebracht, moet het oppervlak goed worden voorbereid. Vuil, stof en losse materialen moeten weggehaald worden en wanneer we scheuren of beschadigingen opmerken, zullen we die natuurlijk herstellen. Zo creëren we een glad en uniform oppervlak voor optimale hechting van de folie.

Aanbrengen van de folie

Bij funderingen wordt de folie meestal rond de buitenkant van de fundering aangebracht. De folie moet worden uitgerold en vastgezet met speciale bevestigingsmiddelen. Het is belangrijk om de folie overlappend aan te brengen om ervoor te zorgen dat er geen water door de naden kan sijpelen. Voor muren geldt hetzelfde procedé.

Op daken wordt de folie in banen uitgerold en overlappend aangebracht om een waterdichte barrière te vormen. Welk type folie gebruikt wordt, hangt af van de plek, de ondergrond en de noden van de woning.

Aquatec installeert vochtwerende folie in jouw renovatieproject

Het gebruik van vochtwerende folie bij renovatieprojecten is een effectieve manier om bestaande structuren te beschermen tegen vocht en waterinfiltratie. Door de juiste folies te kiezen en die correct te installeren, verleng je de levensduur van het gebouw aanzienlijk en voorkom je in de toekomst dure vochtbestrijdingswerken.

Wil je jouw renovatieproject tegen vochtproblemen beschermen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder