Blog

Zoutuitbloeiing op pleisterwerk: alles wat je moet weten en hoe je het aanpakt

schimmels op hout
Tips / Vochtige muren

Zoutuitbloeiing op pleisterwerk: alles wat je moet weten en hoe je het aanpakt

Zie je witte vlekken op de muren van je woning, dan is de kans groot dat je te maken hebt met zoutuitbloeiing op pleisterwerk. Dat zout is niet alleen een doorn in het oog, maar wijst ook op een onderliggend vochtprobleem dat stevige schade kan aanrichten in je geliefde stulpje. Hieronder bespreken we alles wat je moet weten over zoutuitbloeiing op pleisterwerk, inclusief de oorzaken, de gevaren ervan en hoe je het kan aanpakken.

Wat is zoutuitbloeiing op pleisterwerk?

Zoutuitbloeiing op pleisterwerk, ook wel bekend als salpetervorming, ontstaat als gevolg van een vochtprobleem. Doorgaans gaat het om vocht dat door capillaire werking omhoog trekt in de bakstenen, wat we ook wel opstijgend vocht noemen. Wanneer het vocht door het metselwerk trekt, neemt het oplosbare zouten mee die van nature in de bodem aanwezig zijn, zoals natriumchloride, calciumsulfaat en kaliumnitraat. Die zouten lossen op in het vocht en worden vervolgens meegevoerd naar het oppervlak van het metselwerk.
Wanneer het vocht verdampt aan het oppervlak van het metselwerk, blijven de zouten achter. Ze worden dan zichtbaar als witte of lichtgekleurde vlekken, wat het fenomeen van zoutuitbloeiing veroorzaakt.

Is zoutuitbloeiing op pleisterwerk gevaarlijk?

Hoewel zoutuitbloeiing op pleisterwerk in eerste instantie misschien niet als een ernstig probleem wordt beschouwd, is het dus wel een indicator van dieperliggende vochtproblemen. En die kunnen wel degelijk de integriteit van een gebouw aantasten. De zoutuitbloeiingen zijn dus veel meer dan lelijke vlekken op de muren.
Als zoutuitbloeiingen niet worden aangepakt, kunnen ze bijvoorbeeld het pleisterwerk verzwakken en doen afbrokkelen. Ook vochtige muren zelf hebben zo hun risico’s. Vochtige bakstenen zijn minder stevig en vereisen een doordachte behandeling. Bovendien kunnen de zouten die achterblijven op het oppervlak van het pleisterwerk de hechting van verf en andere afwerkingsmaterialen belemmeren.
Daarom is het van vitaal belang om zoutuitbloeiing serieus te nemen en de onderliggende vochtproblemen aan te pakken. Het inschakelen van professionele hulp is daarbij van onschatbare waarde. Alles zo wordt het probleem grondig aangepakt en waarborg je de gezondheid van je woning op lange termijn.

Hoe pak je zoutuitbloeiing op pleisterwerk aan?

Het aanpakken van zoutuitbloeiing op pleisterwerk vereist een tweeledige aanpak: het behandelen van het symptoom (de zoutuitbloeiing zelf) en het aanpakken van de onderliggende vochtproblemen. Enkel zo kan je verzekeren dat de zoutuitbloeiing niet zal terugkeren.

Behandeling van zoutuitbloeiing

Beginnen doen we met het behandelen van het zout zelf. We verwijderen loszittend pleisterwerk en zoutafzettingen voorzichtig met een borstel om verdere schade te voorkomen. Daarbij gebruiken we professionele producten.
Eenmaal alles behandeld is, moet de muur vooral uitdrogen, maar niet vooraleer we ook het onderliggende vochtprobleem onder handen genomen hebben.

Aanpakken van vochtproblemen

Opstijgend vocht ligt doorgaans aan de basis van zoutuitbloeiing op pleisterwerk. Het kan worden aangepakt door het injecteren van vochtwerende middelen in de muren. Die middelen vormen een barrière tegen vocht en voorkomen dat het water, en de bijhorende zouten, verder door het metselwerk omhoog trekt. Daarnaast is het belangrijk om eventuele drainageproblemen rond het huis aan te pakken en ervoor te zorgen dat regenwater weg kan vloeien van de fundering.

Aquatec bestrijdt zoutuitbloeiing op pleisterwerk in jouw regio

Als je te maken hebt met zoutuitbloeiing op pleisterwerk, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Aquatec is gespecialiseerd in vochtbestrijding en kan je helpen bij het identificeren en aanpakken van zoutuitbloeiing en andere vochtproblemen in jouw huis. Dankzij onze expertise en jarenlange ervaring pakken we elk type vochtprobleem met succes aan. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie, vrijblijvend advies of een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder