Alternatieve behandelmethoden voor vochtige muren zonder chemicaliën
Alternatieve behandelmethoden voor vochtige muren zonder chemicaliën
Bij vochtbestrijding komen doorgaans chemicaliën kijken. De meeste behandelmethoden tegen vochtige muren bevatten namelijk chemische stoffen. Maar toch zijn er ook alternatieve behandelingen voor vocht waarbij we op min of meer natuurlijke wijze te werk gaan. We vertellen je er graag meer over.
Zo behandel je vochtige muren zonder chemicaliën
Het bestrijden van vochtige muren zonder chemicaliën vereist een combinatie van preventieve maatregelen en natuurlijke oplossingen. Aangezien de meeste vochtbestrijdingsproducten chemicaliën bevatten, draait het vooral om vocht voorkomen.
1. Verbeteren van ventilatie
Zorg voor voldoende ventilatie in huis om vochtige lucht in huis af te voeren en zo het risico op condensatie te verminderen. Open regelmatig ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten en installeer ventilatieopeningen, zoals ventilatieroosters en afzuigventilatoren.
Een mechanisch ventilatiesysteem zal niet alleen het risico op vochtproblemen door condensatieproblemen verminderen, maar ook de luchtkwaliteit in huis verbeteren. In vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens en wasruimtes, is dat extra belangrijk. Ramen openzetten is daar helaas meestal niet voldoende en een ventilatiesysteem is dus aangewezen.
2. Afdichten van lekken
Controleer en repareer eventuele lekken in het dak, de leidingen, kranen en afvoerpijpen om te voorkomen dat water binnendringt in de muren. Zorg ervoor dat de dakgoten en regenpijpen goed functioneren en het regenwater effectief afvoeren, zodat er geen water tegen de buitenmuren blijft staan. Zo voorkom je doorslaand vocht en dure herstellingswerken.
3. Isolatie verbeteren
Verbeter de isolatie van de woning om temperatuurverschillen tussen binnen- en buitenmuren te verminderen. Goede isolatie helpt condensatie te voorkomen en voorkomt dat vocht van buitenaf de muren binnendringt.
4. Gebruik van vochtwerende materialen
Kies bij renovaties of nieuwbouw voor vochtwerende materialen zoals vochtbestendige gipsplaten, waterdichte verf en waterafstotende coatings. Die materialen helpen vochtproblemen te voorkomen en dragen bij aan een gezondere binnenomgeving.
5. Verbeteren van de drainage rondom het huis
Zorg voor een goede afwatering rondom het huis door ervoor te zorgen dat regenwater wegloopt van de fundering en de buitenmuren. Dat kan worden bereikt door het aanleggen van drainagegoten, grindbedden of het aanpassen van het landschap om wateraccumulatie te voorkomen. Zeker bij oudere woningen met kelders is dat een aanrader.
Vocht bestrijden: dat gaat zo
Vocht bestrijden zonder chemicaliën is moeilijk. Heb je de eerste tekenen van vochtproblemen opgemerkt, dan zullen er in de meeste gevallen chemicaliën nodig zijn om je woning terug vochtvrij en veilig te maken.
Opstijgend vocht bestrijden zonder chemicaliën
Een van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht. Dat type vochtprobleem bestrijden we doorgaans met muurinjecties, een bijzonder efficiënte en ook relatief goedkope manier om opstijgend vocht uit de woning te verjagen. Daarvoor boren we gaten in de aangetaste muur die we opvullen met een waterafstotende vloeistof of geld die uithardt in de bakstenen. Een chemische stof dus.
Bij grote vochtproblemen moeten de muren mogelijk onderkapt worden. Dan graven we de muren af, slepen we sleuven in de onderkant van de muren en brengen we een waterkering aan. Dat is een kunststof folie die water tegenhoudt. Daar komen dus geen chemicaliën aan te pas, maar wel grote werkzaamheden. Een muur onderkappen is enkel interessant bij grote verbouwingswerken.
Doorslaand vocht zonder chemicaliën
Bij doorslaand vocht opteren we voor een hydrofuge. We vernevelen dan een waterafstotende stof op de gevel. Dat chemische product droogt uit en voorkomt dat water nog kan binnendringen in de gevel. Van die chemische stof zie je overigens niets, de muur ziet er net als voorheen uit.
Wil je geen chemicaliën gebruiken, dan draait het vooral om het voorkomen van scheuren en barsten die tot doorslaand vocht kunnen leiden. Merk je barstjes op, herstel ze dan meteen.
Condensatie bestrijden zonder chemicaliën
Condensatievorming bestrijd je door ventilatie te voorzien en daar komen dus geen chemicaliën bij kijken. Is het echter al te laat, dan zal je de vochtplekken zelf wel moeten bestrijden. Die gaan vaak gepaard met schimmels die op hun beurt gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Schimmels bestrijden kan in principe zonder chemicaliën in een beginstadium. Azijn is bijvoorbeeld een efficiënt middeltje. Maar zodra de schimmels zich al verspreid hebben en een iets grotere kolonie vormen, zijn professionele producten nodig die wel chemicaliën bevatten.
Vocht in de kelder zonder chemicaliën
Heb je vocht in de kelder opgemerkt, dan zal je meestal chemicaliën nodig hebben om het vochtprobleem op te lossen. Doorgaans kiezen we hier voor een kelderbekuiping. We brengen dan verschillende lagen van een waterafstotend cementmengsel aan op de aangetaste muren. Eigenlijk bouwen we zo een nieuwe kelderkuip binnenin de oude kelder.
Een andere optie is een kelderdrainage, waar geen chemicaliën bij komen kijken. Dit is een goede optie in kelders waar vaak waterplassen staan. We brengen noppenmembranen aan op de keldervloer en de keldermuren die het vocht wegvoeren naar buiten via een pompsysteem.
Aquatec bestrijdt vocht in jouw omgeving, ook zonder chemicaliën
Merk je vochtproblemen op in huis of wil je die problemen voorkomen? Bij Aquatec helpen we je graag verder. We komen met veel plezier bij je langs om de situatie te onderzoeken. Zo kunnen we een behandelplan opstellen of een plan uitwerken om vochtproblemen te voorkomen. We overlopen graag de opties met je indien je zonder chemicaliën wil werken. Neem vandaag nog contact met ons op.
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.