Blog

Waarom een waterkering in de muur? Voordelen, werkwijze en prijs

2569_5eb3afdf89a7e
Overige vochtproblemen

Waarom een waterkering in de muur? Voordelen, werkwijze en prijs

Veel huizen hebben op grondniveau te kampen met water en vocht. Natuurlijk omdat het in ons land nu eenmaal vaak regent, maar ook grondwater kan via uw gevel en muren omhoog trekken. Dit fenomeen wordt optrekkend vocht of opstijgend vocht genoemd en komt vaak voor in panden zonder waterkering en/of spouwmuur.

Wilt u uw woning vooral op lagere verdiepingen extra beschermen tegen binnentredend vocht?

Overweeg dan zeker een waterkering in uw muren te laten plaatsen, indien u deze nog niet heeft. Deze methode om vocht op lagere niveaus 100% buiten de deur te houden, zodat de rest van uw woning ook beter beschermd is tegen vocht en vochtschade. In dit artikel leggen wij het één en ander uit over een waterkering in de muur.

De gevaren van opstijgend vocht

Een waterkering beschermt tegen vocht dat via de begane grond binnen kan komen. In de meeste gevallen betreft dit regenwater of grondwater, dat vervolgens diep in uw muren kan trekken. Is dit eenmaal gebeurd, dan zullen uw muren zich volzuigen en het vocht steeds meer oppervlakken aantasten. Omdat het grotendeels op zoek gaat naar drogere oppervlakken zal het vocht stijgen, omdat zowel de lucht als de muren op hogere etages droger zijn.

Opstijgend vocht kan veel schade veroorzaken. Niet alleen op begane grondniveau maar ook juist op hogere verdiepingen. U kunt last ondervinden van afbladderende verflagen, afbrokkelend pleisterwerk en loslatend behang. Voorts kan het aanwezige vocht ook schimmels aantrekken. Om dit proces een halt toe te roepen, zult u iets aan het oorspronkelijke vochtprobleem moeten doen. Een waterkering kan daarbij uitstekend helpen.

» Last van vocht in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Wat is een waterkering in de muur?

Een waterkering bestaat uit een speciale vochtwerende (tussen)laag, die meestal vervaardigd is van kunststof of roofing. Deze laag wordt gelijk met de vloer aangebracht ter hoogt van de eerste rij bakstenen. Op deze manier voorkomt u dat vocht via deze route in uw gevel en binnenmuren kan trekken. De meeste huizen die vanaf de jaren ’80 zijn gebouwd beschikken reeds over een waterkering, maar vele oudere huizen helaas niet.

Wanneer is een waterkering in de muur nodig?

In principe kunnen wij iedereen aanraden een waterkering te laten plaatsen, omdat u hiermee simpelweg een hoop (vocht)problemen voorkomt. Indien u een woning bezit die voor 1980 is gebouwd, dan is de kans zeer groot dat u geen waterkering heeft. Maar ook als u een nieuwere woning heeft is het aan te raden uw huis eens te laten onderzoeken, omdat de waterkering inmiddels een beetje versleten kan zijn.

De voor- en nadelen van een waterkering in de muur

Voordelen

Een waterkering heeft als voordeel dat u een breed scala aan vochtproblemen niet meer in huis hoeft te verwachten. Grondwater en sijpelwater kunnen niet meer in uw muren dringen en dit beschermt ook de rest van uw huis. Daarnaast betreft het een langdurige en solide oplossing die niet snel opnieuw hoeft te worden geplaatst.

Nadelen

Een nadeel is het feit dat een deel van zowel uw binnenmuur als uw buitenmuur open zal moeten worden gebroken, om de waterkering te kunnen plaatsen. De meest profijtelijke situatie om een waterkering aan te laten brengen is waarschijnlijk wanneer u ook andere renovatiewerkzaamheden uit laat voeren. Op die wijze slaat u twee vliegen in één klap.

Bij monumentale gebouwen is de kost vaak hoog om deze breekwerken te laten uitvoeren. Daar kan een muurontvochtiger een alternatief zijn voor waterkering, kelderdichting en andere vochtbestrijdingswerken.

Hoeveel kost het plaatsen van een waterkering in de muur?

Om te bepalen wat deze specifieke klus u zal kosten, komt Aquatec Vochtbestrijding allereerst bij u op locatie om de situatie grondig te inspecteren. Met deze geheel gratis vochtanalyse kunnen wij u exact vertellen met welke vochtproblemen u kampt en natuurlijk ook, hoe wij deze op willen lossen.

Hebben wij deze informatie eenmaal voorhanden, dan ontvangt u van ons een geheel vrijblijvende offerte op maat die past bij uw situatie en de gekozen behandelmethode. Meer informatie? Bel ons gratis op 0800/11.134.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder