Blog

Grondwater in de kelder: wat te doen?

Overige vochtproblemen

Grondwater in de kelder: wat te doen?

Wat is grondwater?

Grondwater is, zoals de naam het zelf zegt, water dat in de grond opgeslagen zit. Wanneer het regent, stroomt een deel van de regen door de grond heen naar diepere lagen. In de bovenste lagen is het water nog vermengd met lucht en noemen we dit strikt genomen nog niet grondwater. Pas wanneer de laag verzadigd is met water spreken we van grondwater. De diepte waarop deze laag voorkomt noemen we dan de grondwaterstand of het grondwaterpeil.

Waarvoor gebruiken we grondwater?

Grondwater is heel belangrijk voor de drinkwatervoorziening. Bijvoorbeeld in Limburg is grondwater de belangrijkste bron voor het maken van drinkwater. Dat komt omdat de grond in Limburg doorgaans meer doorlaatbaar is en daardoor meer en makkelijker water kan worden opgeslaan.

Reikt mijn kelder tot aan het grondwater?

De grondwaterstand is in veel Vlaamse streken hoog genoeg om tot uw kelder te reiken. Zeker bij een stijging van de grondwaterstand. Deze stijging doet zich meestal voor tijdens de wintermaanden. Dan is er namelijk meer regen en minder verdamping. Daarom is het belangrijk uw kelder goed te isoleren en waterdicht te maken.

Hoe kan ik mijn kelder isoleren en beschermen tegen grondwater?

Er zijn heel wat zaken waar rekening mee moet gehouden worden. Begin dus nooit zomaar aan het vochtdicht maken van een kelder, u zou later wel eens voor verrassingen kunnen staan. Als u een huis gekocht heeft waarvan de kelder last heeft van grondwaterindringing, neemt u best zo snel mogelijk contact op met een specialist in vochtbestrijding. Doorgaans zal die u aanraden om de kelder van buitenaf of binnenin vochtdicht te maken, afhankelijk van de specifieke situatie. Ook wanneer u gaat bouwen en een kelder overweegt, zal een specialist u specifieke tips kunnen geven omtrent isolatie, beton en/of metselwerk.

Ik heb grondwater in mijn kelder: hoe kan ik dit oplossen?

Helaas is de oplossing voor water in de kelder vaak niet eenvoudig. U denkt misschien dat het grondwater insijpelt in uw kelder maar de oorzaak kan ook liggen bij een defecte afvoer. Laat daarom altijd een specialist de echte oorzaak achterhalen, voor u een beslissing neemt over een eventuele oplossing. U zal ook een overzicht krijgen van de mogelijke oplossingen: (stijve of soepele) kelderbekuiping, kelderdichting, kelderdrainage, kelderventilatie … en waarom deze oplossing meest geschikt is voor uw situatie.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

EigenaarHuurder