Blog

Hoe worden vochtwerende membranen gebruikt bij nieuwbouwprojecten?

Optrekkend vocht behandelen
Tips / Vochtige muren

Hoe worden vochtwerende membranen gebruikt bij nieuwbouwprojecten?

Bij nieuwbouwprojecten is het cruciaal om vanaf het begin maatregelen te nemen tegen vocht. Een gebouw dat opgetrokken is met vochtproblemen in het achterhoofd, is gezegend met een veel langere levensduur. Een van de meest effectieve manieren om vochtproblemen te voorkomen, is het gebruik van vochtwerende membranen. Die membranen kunnen op verschillende plaatsen geïnstalleerd worden en voorkomen vochtinfiltratie. We vertellen je hieronder hoe vochtwerende membranen ingezet worden in nieuwbouwprojecten.

Wat zijn vochtwerende membranen?

Vochtwerende membranen zijn dunne, flexibele stukken waterdicht materiaal. Ze worden gebruikt om te voorkomen dat vocht en water de bouwconstructie binnendringen. Ze kunnen worden vervaardigd uit verschillende materialen, waaronder polyethyleen, bitumen, en synthetische stoffen zoals EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer).

De membranen worden geplaatst op verschillende delen van het gebouw, zoals de fundering, muren, daken, en vloeren. Daar vormen ze een barrière tegen vocht van buitenaf.

Hoe werken vochtwerende membranen?

Functie en mechanisme

Vochtwerende membranen zijn een fysieke barrière die voorkomen dat vocht in contact komt met de structurele onderdelen van het gebouw. Het zijn waterdichte stukken kunststof die op strategische plekken geplaatst worden. Vocht dat op het membraan botst, kan niet verder doordringen in je woning. Alsof je hele woning onder een glazen koepel zou staan.

Toepassingsgebieden

Funderingen

Funderingen zijn bijzonder gevoelig voor vochtproblemen. Vochtwerende membranen worden rond de fundering aangebracht om te voorkomen dat grondwater het beton binnendringt, wat kan leiden tot scheuren en andere structurele problemen. Het is de beste manier om opstijgend vocht (en vervelende vochtbestrijdingswerken) te slim af te zijn.

Muren

Horizontale en verticale membranen kunnen op muren worden aangebracht om te voorkomen dat regenwater en opstijgend vocht in de muren sijpelt. Dit is vooral belangrijk bij keldermuren en andere ondergrondse structuren.

Daken

Dakmembranen worden gebruikt om te voorkomen dat regenwater en sneeuwsmelt in het dak lekt, als een extra beschermingslaag onder de dakpannen. Nog belangrijker zijn de zogenaamde condensatieschermen. Die voorkomen dat waterdamp in de lucht condenseert en vochtproblemen in de dakstructuur of dakisolatie veroorzaakt.

Vloeren

Het is ook mogelijk om vloermembranen te installeren onder betonnen platen. Zo voorkom je dat vocht uit de grond door de vloer omhoog trekt, wat kan leiden tot schimmel en vochtige vloeren.

De voordelen van vochtwerende membranen in nieuwbouw

Bescherming tegen vocht

Het belangrijkste voordeel van vochtwerende membranen is natuurlijk dat ze een effectieve barrière vormen tegen vocht. Mooi meegenomen is dat je zo ook schimmel, meeldauw, en andere vochtgerelateerde problemen voorkomt. Dat is niet alleen goed nieuws voor de gezondheid van je woning, maar ook voor die van de bewoners.

Langere levensduur van je woning

Door te voorkomen dat vocht de structurele elementen van het gebouw binnendringt, dragen vochtwerende membranen bij aan de duurzaamheid en stabiliteit van het gebouw. Door vocht aangetaste bakstenen verliezen namelijk hun stevigheid en kunnen afbrokkelen. Dankzij vochtwerende membranen voorkom je met andere woorden dure reparatiewerken in de toekomst.

Energiebesparing

Vochtwerende membranen helpen ook bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van een gebouw. Droge isolatie werkt vele malen beter dan natte isolatie, waardoor er minder energie nodig is om het gebouw te verwarmen of te koelen. Natte gevelmuren laten bovendien sneller warmte ontsnappen dan droge muren. Vochtwerende membranen leiden zo tot lagere energierekeningen en een kleinere ecologische voetafdruk.

Hoe worden vochtwerende membranen geïnstalleerd?

Voorbereiding

Voordat een vochtwerend membraan kan worden geïnstalleerd, moet het oppervlak goed worden voorbereid. De muren of funderingen moeten schoon zijn en oneffenheden moeten geëffend worden om scheuren in het vochtwerende membraan te voorkomen.

Het aanbrengen van het membraan zelf

Bij funderingen wordt het membraan meestal rond de buitenkant van de fundering aangebracht. Dat doen we door het membraan uit te rollen en vast te maken met speciale lijm of bevestigingsmiddelen. Het membraan moet worden overlapt om ervoor te zorgen dat er geen water door de naden kan sijpelen.

Voor muren worden vochtwerende membranen op dezelfde manier als bij funderingen aangebracht, met speciale aandacht voor hoeken en naden om volledige dekking te garanderen. Dat geldt ook bij daken, waar goede overlappingen essentieel zijn.

Aquatec beschermt jouw nieuwbouwwoning met vochtwerende membranen

Vochtwerende membranen zijn een essentieel onderdeel van moderne nieuwbouwprojecten. Ze bieden een effectieve bescherming tegen vocht en waterinfiltratie, wat helpt om de structurele integriteit en duurzaamheid van het gebouw te waarborgen. Door de juiste membranen te kiezen en ze correct te laten installeren, voorkom je heel wat kopzorgen later. Het is duidelijk dat investeren in hoogwaardige vochtwerende membranen een verstandige keuze is voor elk nieuwbouwproject.

Aquatec installeert vochtwerende membranen in jouw omgeving. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie, vrijblijvend advies of een offerte. We helpen je graag verder.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder