Blog

Bouwvocht: wat is het, hoe ontstaat het en hoe oplossen?

2557_5eb3afdf064e1
Overige vochtproblemen

Bouwvocht: wat is het, hoe ontstaat het en hoe oplossen?

Een specifiek vochtprobleem dat in het bijzonder tijdens verbouwingen of renovaties kan ontstaan, is de aanwezigheid van bouwvocht. Wanneer u verbouwt, gebruikt u vaak bouwmaterialen die met water moeten worden vermengd. Denk aan stucwerk, metselspecie en beton.

Wanneer deze materialen vervolgens moeten uitdrogen en uitharden, zal het vocht in de materialen in de lucht terecht komen. Dit kan weer leiden tot het vochtig worden van diverse oppervlakken. Ook kan het zo zijn dat het vocht helemaal niet goed weg kan komen, omdat de materialen door bepaalde condities zoals een te lage temperatuur niet goed kunnen uitdrogen. Hierdoor kan u last ondervinden van een hoge vochtconcentratie in uw woning.

1. Een nieuwbouwwoning bevat vaak duizenden liters vocht

Nieuwbouwwoningen hebben vaak met veel bouwvocht te kampen omdat ze in fasen gebouwd worden. Hierdoor bevatten niet alleen veel materialen tegelijkertijd veel vocht, maar worden deze ook nog eens blootgesteld aan diverse weersomstandigheden. Dit kan gebeuren indien de woning (nog) niet volledig voorzien is van de nodige bescherming waardoor ze nog niet wind- en regendicht is.

Hierdoor kunnen de vloeren en muren een hoge concentratie vocht bevatten. U kunt er gerust vanuit gaan dat een standaard nieuwbouwwoning ongeveer 3.000 tot 4.000 liter vocht bevat!

U zult hier dus zeker iets tegen moeten doen, wilt u voorkomen dat u in de nabije toekomst met een breed scala aan extra vochtproblemen wordt geconfronteerd.

» Last van bouwvocht?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

2. Op natuurlijke wijze afrekenen met bouwvocht

Wanneer uw woning in de lente of zomer wordt opgeleverd, dan kan u uw woning op natuurlijke manier laten uitdrogen. Dit houdt eigenlijk heel simpel in, dat u continu voorziet in ventilatiemogelijkheden.

Houd zoveel mogelijk ramen en deuren tegelijk open en laat lucht overal vrij de ruimte. In een warme zomerperiode kunt u op deze wijze al gauw met zo’n 80% van het bouwvocht afrekenen.

3. Bouwdrogers om snel van het bouwvocht af te zijn

Maar niet elke woning wordt in de warme maanden opgeleverd. Daarnaast kan natuurlijke uitdroging soms tot wel 18 maanden duren en een zomer duurt niet anderhalf jaar. In deze gevallen kunt u gebruik maken van een bouwdroger, om op machinale wijze uw huis van bouwvocht te ontdoen. Een bouwdroger zorgt ervoor dat vochtige lucht uit een ruimte wordt opgenomen. Deze waterdamp wordt weer vloeibaar en opgevangen in een speciale opvangbak, welke u kunt legen.

De droogtijd kan met een bouwdroger worden verkort van anderhalf jaar naar enkele maanden, soms zelfs enkele weken. Combineert u natuurlijke droging met een bouwdroger, dan is uw huis in no-time fris en droog.

Overigens dient u in de wintermaanden een bouwdroger te voorzien van een warmtepomp, omdat vocht in de lucht beneden een bepaalde temperatuur niet verdampt.

Aquatec-Vochtbestrijding bestrijdt ook bouwvocht

Heeft u last van een hoge luchtvochtigheid in huis al dan niet verbonden met bouwvocht? Dan kunnen wij u prima van dienst zijn. Wij adviseren u graag over de diverse oplossingen voor het terugdringen van hoge concentraties vocht.

Zo kunnen wij bijvoorbeeld ook ventilatiemogelijkheden voorzien in uw woning, die uw huis perfect droog houden. Meer info of vrijblijvend advies? Bel ons gratis nummer 0800/11.134 of contacteer ons via e-mail, wij komen graag bij u langs voor een gratis analyse indien gewenst.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder