Blog

Condensatievocht: hoe ontstaat het en hoe oplossen?

2559_5eb3afdf1b7f0
Condens & schimmels

Condensatievocht: hoe ontstaat het en hoe oplossen?

Een te hoge relatieve luchtvochtigheid in huis is een veel voorkomend probleem. In eerste instantie is dit niet direct merkbaar, dit is dan ook de reden dat condensatie zoveel problemen op kan leveren. Het is eigenlijk een beetje de sluipmoordenaar onder de vochtproblemen, zeker indien het proces lang voortduurt.

Na verloop van tijd zal condensatievocht namelijk alle aangetaste oppervlakken week maken, en hierdoor de bouwkundige kwaliteit van uw woning aantasten. De vochtige oppervlakken zorgen ook voor diverse extra gevolgen zoals schimmelvorming.

Het is daarom raadzaam condensatievocht tijdig te herkennen en aan te pakken, en zo vervelende gevolgen kunt voorkomen.

1. Hoe ontstaat condensatievocht in huis?

Condensatievocht in huis komt het meest voor in de natte ruimtes. U kunt denken aan voor de hand liggende plaatsen zoals de badkamer en keuken, maar ook wasruimten en kelders zijn erg gevoelig voor condensatievocht.

Het vocht dat in de lucht aanwezig is zal namelijk, bij gebrek aan een uitweg, tegen koelere oppervlakken gaan condenseren. Condenseren houdt in, dat de waterdamp weer vloeibaar wordt en dus vocht gaat creëren.

Wanneer dit gebeurt op een glad oppervlak zoals een spiegel is dit niet zo erg. Maar meer poreuze materialen zoals bakstenen of pleisterwerk zullen aanzienlijk lijden door de aanwezigheid van vocht.

Het vocht zal steeds dieper in het oppervlak trekken, waarna de materialen soms onherstelbaar beschadigd kunnen raken.

» Last van vocht in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Een andere oorzaak van condensatievocht is de aanwezigheid van koudebruggen. Dit zijn plaatsen waar isolatiematerialen in uw woning niet meer goed functioneren, of niet goed zijn geplaatst.

Hierdoor kan de warme lucht binnenshuis in contact treden met koudere lucht van buiten. Dit heeft ook tot gevolg dat waterdamp zal condenseren, doch ietwat meer plaatselijk.

2. De vervelende gevolgen van condensatievocht

Condensatievocht zal niet alleen materialen en oppervlakken aantasten, maar ook de luchtvochtigheid in huis verhogen. Materialen worden week en verzwakken, ook verf en behang gaan afbladderen.

Een hoge luchtvochtigheid in huis kan gevolgen hebben voor uw gezondheid en klachten zoals allergieën en luchtwegaandoeningen in de hand werken.

Daarnaast is vooral condensatievocht vaak een oorzaak van schimmelgroei. Schimmels zijn kleine organismen die schimmelsporen verspreiden. Wanneer deze sporen een vochtig plekje vinden om zich te hechten, zult u langzaamaan steeds groter wordende schimmelplekken in huis kunnen waarnemen.

Schimmels tasten oppervlakken nog veel meer aan dan alleen vocht, bovendien zijn schimmels uitermate schadelijk voor uw gezondheid. Dubbel opletten dus!

3. Dé oplossing tegen condensatievocht: ventilatie

Hoe voorkomt u condensatievocht in huis? Daar is één geweldige oplossing voor: ventilatie. U kunt uw huis al ventileren door simpelweg een deur of raam open te zetten, zodat frisse lucht in uw huis kan circuleren. Maar bepaalde ruimten zoals de kelder bieden geen toegang tot ramen of deuren. In dat geval bent u het beste af met de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem.

Aquatec Vochtbestrijding biedt een ruime keuze uit ventilatiesystemen, zowel de soorten C en D kunnen wij snel en gemakkelijk bij u installeren.

U zult daarna nooit meer last hebben van een te hoge luchtvochtigheid en condensatievocht, omdat u continu voorzien wordt van droge en frisse lucht in huis. Wilt u meer weten over deze totaaloplossing? Bel ons gratis nummer 0800/11.134 of contacteer ons via email. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs voor een gratis vochtdiagnose, indien gewenst.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder