Blog

Een luchtontvochtiger: wat is het en hoe werkt het? Nodig of niet?

2551_5eb3afdeb0366
Vochtige muren

Een luchtontvochtiger: wat is het en hoe werkt het? Nodig of niet?

Wanneer u last heeft van een te hoge relatieve luchtvochtigheid in huis, dan kunt u hier nogal wat hinder van ondervinden. De hoge concentratie vocht kan tot een brede waaier van vochtproblemen leiden die zelfs de meest sterke materialen in huis kunnen aantasten. Maar ook uw gezondheid gaat er op achteruit, omdat een hoge luchtvochtigheid diverse negatieve effecten heeft op uw lichaam.

U kunt dan overwegen een luchtontvochtiger in huis te plaatsen. Dit is een elektrisch apparaat dat een (te) hoge concentratie vocht in de lucht weer naar een acceptabel peil brengt. Zo heeft u in huis weer een gezond leefklimaat. In dit artikel leggen wij uit wat een luchtontvochtiger precies doet en of u er baat bij heeft deze aan te schaffen.

1. Wanneer dient de lucht te worden ontvochtigd?

In bijna alle gevallen van een te hoge relatieve luchtvochtigheid is condensatie de boosdoener. Condens komt in bijna elk huishouden voor, maar in bepaalde gevallen kan het tot complicaties leiden.

» Last van vocht in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Meestal gebeurt dit indien een woning geen of onvoldoende goede ventilatiemogelijkheden biedt. De waterdamp die in de lucht aanwezig is, zal dan tegen oppervlakken als muren aan condenseren. En dit leidt tot een teveel aan vocht in de woning, ook in de lucht.

2. De relatieve luchtvochtigheid meten

Om te achterhalen of de lucht in uw woning gezond is, kunt u met een hygrometer de relatieve luchtvochtigheid meten. Deze kunt u tegenwoordig op veel plekken verkrijgen vanaf ongeveer 15 euro. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen 40% en 60%. Indien de waarde die de hygrometer aangeeft hoger is, dan heeft u dus een iets te hoge concentratie vocht in de lucht binnenshuis. In dat geval kan een luchtontvochtiger helpen.

3. Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger haalt alle overtilloge waterdamp uit de lucht. De vochtige lucht wordt aangezogen, waarna het naar een verdamper wordt gestuurd. Via deze verdamper wordt de lucht afgekoeld, waardoor het in het apparaat kan condenseren (vloeibaar worden). Nadat het water weer vloeibaar is geworden, wordt het opgevangen in een hiervoor bestemde reservoir. Soms sluit men de luchtontvochtiger aan op een afvoerleiding, waardoor een opvangbak overbodig wordt.

Daarna wordt de droge lucht die overblijft naar een condensator gestuurd, waar de lucht weer verwarmd wordt tot kamertemperatuur. Vervolgens wordt de droge en ontvochtigde lucht weer terug dezelfde ruimte in geblazen.

Luchtontvochtigers bestaan wel in diverse varianten en soorten, elk met specifieke eigenschappen.
Zo kunt u luchtontvochtigers kopen die op basis van oppervlakte aangeven hoeveel lucht u kunt ontvochtigen, andere modellen werken juist op basis van snelheid.

Dit kan in de bouw handig zijn. Sommige luchtontvochtigers bieden opties om een exacte vochtigheidsgraad in te stellen die wordt beoogd. En weer andere modellen ontvochtigen niet alleen de lucht, maar zuiveren deze ook. Welke u prefereert hangt natuurlijk af van de eisen die u stelt.

4. Zijn er ook andere methoden?

Soms kan een luchtontvochtiger niet de beste methode zijn, bijvoorbeeld als u in uw gehele woning last heeft van een te hoge luchtvochtigheid. Of in elk geval meerdere ruimten.

U kunt dan beter kiezen voor een ventilatiesysteem dat uw gehele huis beslaat. Indien u meent last te hebben van een te hoge luchtvochtigheid, contacteer ons dan vrijblijvend. Wij kunnen een grondige vochtanalyse bij u thuis uitvoeren. 

Bel ons gratis nummer 0800/11.134 of contacteer ons via email. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs voor een gratis vochtdiagnose, indien gewenst.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder