Blog

Een vochtige vloer: hoe ontstaat het en hoe oplossen?

2561_5eb3afdf2eb26
Overige vochtproblemen

Een vochtige vloer: hoe ontstaat het en hoe oplossen?

Vocht kan op vrijwel alle plaatsen in een woning voorkomen. Vaak ziet u na een bad of douche condens op de ramen en spiegels, dit is in essentie niet schadelijk omdat u dit gemakkelijk met een doekje kunt verwijderen. Maar wat nu, als meer poreuze oppervlakken en materialen vochtig zijn? Zoals een wand, of vloer?

Heeft u last van een vochtige vloer of wand? Dan is de kans groot dat uw woning met een vochtprobleem kampt. Vooral een vochtige vloer kan duiden op de aanwezigheid van vocht.

Om een vochtige vloer te bestrijden, dient u eerst op zoek te gaan naar de oorzaak. In dit artikel leggen wij de diverse oorzaken van een vochtige vloer aan u voor, zodat u effectief actie kunt ondernemen.

1. Hoe herkent u een vochtige vloer?

Een vochtige vloer zal in de meeste gevallen gemakkelijk te herkennen zijn. Maar in sommige gevallen, zoals bij een dikke parketvloer of ondervloer, kunt u soms lang in het ongewisse blijven. En dit kan gevaarlijk zijn, omdat de vloer steeds natter en weker zal worden.

Signalen waar u op kunt letten zijn onder andere:

  • Donkere of bruine vlekken op de vloer en in de hoeken
  • Witte aanslag op de vloer, dit kan duiden op salpeter of muurzouten
  • Schimmelvorming rondom de vloer
  • Materialen die loslaten of opbollen, zoals houten vloeren, laminaat en vloerbedekking
  • Een plotseling ontstane muffe geur in een bepaalde ruimte

Indien u één of meerdere van deze signalen waarneemt, dan kunt u inderdaad last hebben van een vochtprobleem. Hieronder behandelen wij enkele specifieke vochtproblemen, zodat u kan achterhalen of dit in uw geval aan de orde kan zijn.

» Last van vocht in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

2. Opstijgend vocht

Eén van de meest voor de hand liggende oorzaken van een vochtige vloer betreft opstijgend vocht. Dit wordt veroorzaakt, indien vocht op een laag niveau van uw woning naar binnen kan treden.

Vaak gaat het om grondvocht dat via zwakke plekken binnentreedt, zoals een spouwmuur. Via deze route kan het vervolgens in uw wanden en vloer trekken.

3. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is vocht dat via uw gevel in uw woning terecht komt. Uw gevel kan bijvoorbeeld beschadigingen vertonen, waarlangs water naar binnen kan sijpelen.

Ook wordt een gevel na verloop van tijd steeds poreuzer, indien u geen periodieke renovaties uitvoert of indien uw gevel niet is geïmpregneerd. Ook in dit geval zal het vocht uw vloer(en) kunnen bereiken.

4. Vochtproblemen in de kelder of kruipkelder

Een kelder met vochtproblemen kan ook aanleiding geven tot een vochtige vloer op de begane grond. Indien u in uw kelder zwakke plekken heeft waardoor vocht aanwezig kan zijn, of allicht condensatieproblemen ondervindt, dan zal het vocht naar boven kunnen stijgen en in uw vloer terecht komen.

5. Condensatieproblemen

Condensatieproblemen zijn een veelvoorkomend probleem, veelal als gevolg van een gebrek aan ventilatie. Hierdoor kunnen diverse oppervlakken in uw woning langdurig nat blijven, zo ook uw vloeren. Hoe langer dit voortduurt, hoe sneller de kwaliteit van deze materialen achteruit zal gaan. Houdt dus altijd goed de luchtvochtigheid in huis in de gaten.

6. Lekkages

Een laatste oorzaak van vochtige vloeren is de aanwezigheid van een lekkage. Veel leidingen bevinden zich direct onder een vloer. Bevindt in één van deze leidingen zich een haarscheurtje, dan zal er continu water langs deze plek sijpelen en wederom in uw vloer terecht komen.

7. Oplossingen voor een vochtige vloer

Ook last van vochtige vloeren in huis, aarzel dat niet om ons vrijblijvend te contacteren. Aquatec-Vochtbestrijding beschikt over een breed gamma aan concrete oplossingen, die elke oorzaak definitief aanpakt en oplost.

Bel ons gratis nummer 0800/11.134 bij een vermoeden van vocht in huis, wij komen graag bij u langs voor een gratis vochtdiagnose of contacteer ons via e-mail.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder