Blog

Muren onderkappen tegen opstijgend vocht: doen of niet?

2505_5eb3afdcaf136
Vochtige muren

Muren onderkappen tegen opstijgend vocht: doen of niet?

Wanneer u last heeft van vochtige plekken in huis, dan kan dit het gevolg zijn van opstijgend vocht. Opstijgend vocht betreft meestal grondvocht, dat in uw woning terecht komt op de begane grond en soms ook via de kelder en fundering. Dit komt vooral voor bij woningen die niet over een spouwmuur of een waterkering (of beide) beschikken.

Indien u last meent te hebben van opstijgend vocht, dan is het onderkappen van uw muren een goede methode om hier voorgoed komaf mee te maken. Uw volledige woning wordt op deze wijze geheel bestand gemaakt tegen vocht en water op lagere niveaus.

In dit artikel bespreken wij hoe onderkappen precies werkt en of dit een methode is die voor uw woning geschikt is.

Het belang van een waterkering

De meeste moderne huizen beschikken over een zogenaamde waterkering op begane grondniveau. Dit is een speciaal membraan, dat vocht afvoert op plekken waar veel water of vocht is. Denk aan de kelder en een kruipruimte. Om te voorkomen dat dit vocht ook in uw binnenmuren terecht komt, werden woningen vanaf de jaren ’60 voorzien van een dergelijke vochtwerende laag.

Ook wordt een waterkering vaak in combinatie met een spouwmuur geplaatst, want bij een spouwmuur komt de buitenmuur ook niet meer in contact met de binnenmuur.

» Uw muren beschermen tegen opstijgend vocht?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Wat is onderkappen en wat zijn de voordelen ervan?

Het onderkappen van uw muren betekent in feite, dat we een stuk van de huidige muur weghalen om een vochtwerende laag in de buitenmuur te kunnen plaatsen. Wij zagen de buitenmuren in tot een hoogte van een paar centimeter boven de vloerpas. Daarna plaatsen wij de vochtwerende laag, in de meeste gevallen wordt hiervoor een waterkering gebruikt omdat deze ook vocht afdrijft. Vochtschermen worden ook veel toegepast. Daarna wordt de muur weer netjes dicht gemaakt en heeft u geen last meer van opstijgend vocht.

Het voordeel van onderkappen is dat u hiermee een oplossing creëert die langdurig is, u hoeft daarna geen actie meer te ondernemen tegen vocht dat kan binnensluipen. Dit in tegenstelling tot methoden zoals muurinjectie, die u veelal moet blijven herhalen. Omdat deze methode zo grondig is, krijgt u doorgaans ook een jarenlange garantie op de werken.

Is het onderkappen van muren altijd de beste methode tegen opstijgend vocht?

Een nadeel aan onderkappen is dat het een tijdrovende en ook duurdere klus is. Vaak wordt deze methode alleen maar toegepast bij renovaties, omdat het immers nodig is om de muren geheel open te breken. Dit kan ook vervelend zijn als u in een woning met kinderen woont, want onderkapping duurt wel een poosje.

Een ander nadeel is dat de binnenkant van de wand ook beschadigd raakt, indien uw woning niet over een spouwmuur beschikt. U zult dan ook de binnenmuur moeten repareren en opnieuw bepleisteren en beschilderen of behangen. Indien u wel een spouwmuur heeft, welke bestaat uit twee afzonderlijke muurtjes op de begane grond, dan speelt dit probleem in mindere mate of zelfs helemaal niet mee. Voor meer plaatselijke vochtproblemen raden wij meestal muurinjectie aan, maar wanneer u toch al een renovatie op de planning heeft staan, dan is dit wel de meest volledige manier van vochtwering.

Hoeveel kost het onderkappen van muren?

Het ligt erg aan de materialen en dikte van uw muren, hoeveel onderkappen zal kosten. U dient rekening te houden met een gemiddelde prijs tussen 125 en 175 euro per lopende meter. Aquatec Vochtbestrijding kan bij u een vrijblijvende vochtanalyse uitvoeren, die precies in kaart brengt waar u last heeft van opstijgend vocht en welke methode dit probleem het beste verhelpt. Daarna stellen wij natuurlijk meteen een persoonlijke offerte voor u op. Contacteer ons gerust met al uw vragen.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder