Blog

Vochtproblemen bij een rieten dak: informatie en tips

2503_5eb3afdc91887
Overige vochtproblemen

Vochtproblemen bij een rieten dak: informatie en tips

Het dak van een woning kan uit verschillende materialen bestaan. Vaak gaat het om een bitumineus dak of een dak met dakpannen of shingles, maar rieten daken beginnen sinds een tijdje enorm aan populariteit te winnen. Niet zo gek ook; want een rieten dak heeft een bepaalde nostalgische en luxe uitstraling die vooral bij oude panden erg fraai kan staan.

Wanneer u een dak met riet laat bedekken, dan zult u echter wel de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om uw dak te beschermen tegen diverse weersinvloeden en natuurlijk ook vocht. Riet heeft vele prettige en isolerende eigenschappen, maar dient wel goed te worden gelegd. Anders kunt u met zowel externe als interne vochtproblemen te maken krijgen zoals doorslaand vocht, condensatievocht of schimmelvorming. In dit artikel vertellen wij u iets meer over vochtproblemen bij een rieten dak en hoe u dit voorkomt.

Wat ligt er op een rieten dak?

Riet is een zeer lichtgewicht natuurlijk materiaal, dat al lang als dakbedekking wordt toegepast. Enkele voordelen van riet als dakbedekking zijn onder andere:

  • Ventilerende eigenschappen
  • Droogt snel uit
  • Duurzaam en milieubewust
  • Sterke isolerende eigenschappen
  • Ruimschoots beschikbaar
  • Creëert een mooie en bijzondere uitstraling

Riet is een grassoort en kan doorgaans één tot drie meter hoog worden. Riet is bijna kaarsrecht en wanneer u een rietstengel snoeit, dan groeit deze weer terug aan. Riet groeit aan de waterkant of zelfs in het water, wanneer het water zoet tot brak is.

In België groeit best veel riet, waardoor het gemakkelijk gesnoeid en gebruikt kan worden voor daken. Wanneer het als dakbedekking wordt toegepast, dan laat men het riet eerst uitdrogen en plaatst het daarna op een dak.

Manieren waarop een rieten dak kan worden gelegd

Riet wordt over het algemeen op drie verschillende manieren gelegd op daken, de beste manier voor een willekeurige woning hangt onder meer af van de dakoppervlakte, het soort dak en natuurlijk uw eigen wensen.

Riet kan op een open dak worden gelegd op horizontale latten, op een dicht dak met spouw op het dakbeschot en ook op een zogeheten schroefdak. De laatstgenoemde manier wordt ook wel een gesloten constructie genoemd, waarbij het riet op dakplaten wordt gelegd.

Belangrijke zaken bij het leggen van een rieten dak

Wanneer u riet laat leggen, dan zal de rietdekker op een aantal zaken extra moeten letten om te voorkomen dat er vochtproblemen ontstaan, dan wel problemen met isolatiematerialen.

  • Zo dient de onderconstructie liefst dicht te zijn, zodat intern vocht zoals condens niet in het riet kan komen.
  • Daarnaast dient zoals we eerder al aangaven het riet droog te zijn tijdens het leggen en van goede kwaliteit.

Het beste is wanneer het dak geen flauwe helling heeft, omdat anders regenwater en ander vocht nagenoeg niet weg kan stromen. Riet leggen op een plat dak is derhalve niet mogelijk en biedt ook geen toegevoegde waarde, want u ziet het riet dan niet. Als laatste nog de tip om riet in het zomerseizoen te leggen, omdat de weersomstandigheden dan ideaal zijn.

Vochtproblemen bij een rieten dak

Wanneer riet niet goed wordt gelegd, kan zowel vocht van binnen in het riet komen en ook extern vocht uw woning insijpelen.犀利士
/strong> Isolatiematerialen kunnen beschadigd raken en bij hevige regenval kunt u lekkages verwachten.

Aquatec Vochtbestrijding kan op uw verzoek een keer naar uw rieten dak komen kijken, indien u vermoedt dat u met vochtproblemen door een rieten dak te maken heeft. Na een gratis inspectie kunnen wij u uiteraard verder helpen met advies en een behandeling voor uw dak. Bel ons gerust eens voor informatie, of om meteen een afspraak te maken.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder