Blog

Paddenstoelen in huis? Zeer gevaarlijk! Wat te doen?

2507_5eb3afdcc9016
Condens & schimmels

Paddenstoelen in huis? Zeer gevaarlijk! Wat te doen?

Het is de nachtmerrie van elke huiseigenaar: paddenstoelen in huis. Hoewel paddenstoelen er redelijk onschadelijk uitzien, is het in een woning nooit een goed teken. Paddenstoelen of huiszwammen kunnen namelijk alleen maar groeien in een zeer vochtige omgeving, waardoor u dus ook met een vochtprobleem te kampen heeft. Het is in ieder geval een belangrijke zaak dat u snel actie onderneemt, want paddenstoelen in huis zijn zeer gevaarlijk. Zowel voor uw woning, als uw eigen gezondheid.

Paddenstoelen die in huis voor kunnen komen: de huiszwam en de kelderzwam

Over het algemeen kunt u te maken krijgen met twee verschillende soorten paddenstoelen: de huiszwam en de kelderzwam. De huiszwam komt relatief veel voor en wordt als een zeer gevaarlijke schimmel aangemerkt, die in korte tijd veel schade in uw woning kan aanrichten. Met lange schimmeldraden zet deze zwam zich vast in een oppervlak zoals pleisterwerk of hout, waarmee de schimmel zichzelf voedt door vocht uit het oppervlak te onttrekken.

De kelderzwam is een stuk kleiner en dunner dan de huiszwam. De kelderzwam zet zich ook vast in oppervlakken met hout, maar het verschil is dat de kelderzwam langzaamaan het hout donkerder kleurt. Ook deze paddenstoel leeft van vocht en zal met de schimmeldraden de oppervlakken beschadigen, meer zelfs dan de huiszwam. De huiszwam wordt ook wel met de term ‘droge rot’ aangeduid, de kelderzwam juist met ‘natrot’.

» Last van huiszwam of kelderzwam?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Hoe kunt u paddenstoelen in huis herkennen?

De huiszwam heeft een zeer kenmerkend vruchtlichaam, dat meestal ovaal van vorm is en bruin tot roodbruin van kleur. Ook zal het hout waar de huiszwam op groeit steeds wat donkerder worden. Naderhand wordt het hout zo week, dat u het gemakkelijk met uw handen in stukjes kan breken. Aan het einde van het proces is het hout letterlijk tot poeder getransformeerd.

Heeft u een huis met veel houten onderdelen? Dan ziet u nu hoe enorm gevaarlijk aantasting door huiszwam kan zijn. Kelderzwammen zijn dunner dan de huiszwam, met kleinere vruchtlichamen. Bij kelderzwam is het opmerkelijke dat het hout zo zwart als houtskool kan worden. Ook in dit geval zal de kwaliteit van het hout teniet worden gedaan. Andere oppervlakken als pleisterwerk kunnen ook zwaar aangetast worden door paddenstoelen, dus let altijd goed op in uw woning.

Hoe ontwikkelen deze paddenstoelen zich in huis?

Zowel de huiszwam als de kelderzwam kunnen zich alleen maar ontwikkelen bij bepaalde omstandigheden in huis:

  • Er is sprake van een hoge luchtvochtigheid in huis
  • Ook is er sprake van vochtige muren en oppervlakken of problemen als opstijgend vocht
  • U heeft oppervlakken in huis die van hout zijn gemaakt, of waar hout in is verwerkt.
  • In het geval van de huiszwam dient het hout tussen 20 en 30% vocht te bevatten, bij de kelderzwam is dit 50 tot 60%
  • De minimumtemperatuur is 3°C, bij een lagere temperatuur kunnen beide paddenstoelen niet overleven. Het maximum dat de huiszwam aan kan is 26°C, de kelderzwam houdt het nog wat langer uit: tot 35°C
  • U heeft geen of onvoldoende ventilatiemogelijkheden

Aquatec Vochtbestrijding bestrijdt effectief paddenstoelen in huis

Paddenstoelen komen veelvuldig voor in kelders, kruipruimtes en op de begane grond van vochtige woningen. Indien u wilt weten of bij u thuis een risicosituatie is ontstaan, dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een gratis vochtanalyse. Daarna kunnen wij u vertellen wat er precies gaande is en hoe wij dit voor u zullen oplossen.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder