Blog

Hoe een kelder verluchten?

2611_5eb3afe137e27
Overige vochtproblemen

Hoe een kelder verluchten?

Misschien hebt u ook wel al gemerkt dat het klimaat in uw kelder afwijkt van andere ruimten in huis? Een kelder voelt al snel muffig, bedompt en vochtig aan. Dit is helemaal niet vreemd, aangezien een kelder nu eenmaal ondergronds gelegen is.  Hierdoor heeft een kelder minder goed toegang heeft tot frisse lucht. Wilt u ervoor zorgen dat uw kelder net als andere ruimten wordt voorzien van verse lucht? Dan zult u uw kelder moeten verluchten.

Waarom is kelderverluchting belangrijk?

Indien u uw kelder vrijwel nooit gebruikt, zult u allicht denken dat deze ruimte niet zo heel belangrijk is en niet veel onderhoud behoeft. Niets is echter minder waar. Een kelder is het fundament van uw woning. Het is dus wel degelijk belangrijk dat uw kelder in goede en sterke conditie is. En kelders die veel gebruikt worden, zijn het liefst natuurlijk ook zo droog mogelijk.

Kelderverluchting zorgt ervoor dat het klimaat, en dan met name de relatieve luchtvochtigheid in uw kelder, op een gezond peil worden gehouden. Dit is van groot belang omdat een te hoge luchtvochtigheid tot vochtproblemen zoals condensatie kan leiden. Daarnaast zullen eventuele andere vochtproblemen bij onvoldoende kelderverluchting minder goed behandeld kunnen worden. Denk hierbij aan binnentredend sijpel- of grondwater. Is de luchtvochtigheid in uw kelder dan ook nog eens te hoog? Dan wordt uw kelder alsmaar natter en vochtiger, en dit komt de bouwkundige constructie van uw  kelder en woning absoluut niet ten goede.

Gevolgen van een vochtige kelder

Naast het feit dat condens en vocht uw kelder beschadigt, heeft een vochtige kelder nog een ander vervelend gevolg wanneer u niet snel handelt. Een kelder kan namelijk aanleiding geven tot opstijgend vocht. Opstijgend vocht betreft het fenomeen, waarbij vocht via legere delen van uw woning in de wanden terecht komt. In dit geval dus uw kelder.

Wanneer er vervolgens niets wordt gedaan aan de natte oppervlakken, dan zullen deze verzadigd raken met het aanwezige vocht. Omdat er echter continu vocht in de oppervlakken terecht komt, zal het vocht stijgen naar hoger gelegen etages. Vandaar de term opstijgend vocht. Dit kan er zelfs toe leiden, dat muren in vertrekken zoals uw woonkamer en slaapkamer op termijn ook vochtige plekken kunnen vertonen. Indien u lang geen actie onderneemt, bestaat dus de kans dat u grote delen van uw gehele woning zult moeten aanpakken en renoveren.

» Vocht in uw kelder?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Welke opties voor kelderverluchting?

Kelderverluchting kan heel gemakkelijk worden bereikt, zonder een gigantische investering. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een luchtrooster te plaatsen in één van uw kelderwanden. Ook kunt u met een pvc buis een zogeheten verluchtingsbuis maken, waardoor er altijd frisse lucht in uw kelder kan komen. Het enige nadeel aan deze beide oplossingen is dat zowel de buis als het rooster zich buiten meestal op straatniveau bevindt. Regent het een tijdje hevig? Dan bestaat de kans dat het regenwater via deze openingen uw kelder binnenkomt, waardoor u nog extra vochtproblemen binnenhaalt.

Hoe werken ventilatoren bij een mechanisch ventilatiesysteem?

Wilt u een mechanisch ventilatiesysteem laten installeren? Dan zijn hier altijd ventilatoren bij betrokken. De ventilatoren zorgen voor de aan- en afvoer van lucht in de ruimte die wordt geventileerd en werken op twee verschillende manieren, afhankelijk van het systeem dat u kiest. Enerzijds heeft u de keuze uit ventilatoren die axiaal zijn. Deze beschikken over dunne ventilatorbladeren, waardoor de ombouw relatief klein is. Axiale ventilatoren kunnen veel lucht aan- en afvoeren, maar bouwen wel iets minder druk op dan ventilatoren die radiaal zijn.

Een radiaal of centrifugaal ventilator werkt iets anders; deze wordt namelijk in een speciale cilinder gemonteerd. Deze ventilator hoeft als gevolg daarvan minder toeren te maken, dan een axiale ventilator. Deze versie bouwt ook meer druk op, waardoor deze oplossing vooral goed geschikt is voor systemen met een langer afvoerkanaal. Wel is deze ventilator groter, dus het beste laat u zich goed adviseren door een expert zoals Aquatec Vochtbestrijding. Naast het verschil in werking van ventilatoren, heeft u ook de keuze uit meerdere typen systemen. Deze typen worden hieronder kort beschreven.

Optie 1: Opbouwventilatoren

Wanneer u een mechanisch systeem installeert, dan heeft u onder meer de keuze uit opbouwventilatoren. Deze zijn heel snel en gemakkelijk te plaatsen en kunnen zowel in het plafond als in de muur worden verwerkt. Deze ventilatoren hebben over het algemeen een zeer goede luchtafvoercapaciteit. Heeft u een kelder met een kort kanaal naar buiten waarlangs lucht kan worden afgevoerd? Dan is dit vaak een zeer goede oplossing.

Optie 2: Kanaalventilatoren

Een andere optie is een kanaalventilator in plaats van een opbouwventilator. Deze soort ventilator wordt tussen twee afvoerbuizen geïnstalleerd, daardoor is dit systeem totaal onzichtbaar. U kunt daardoor uw kelder perfect afwerken, plus u zult de ventilatie nagenoeg niet horen. Ook is dit systeem relatief krachtig en in staat om veel lucht aan- en af te voeren.

Optie 3: Buisventilatoren

Als laatste kunnen de buisventilatoren worden genoemd, welke in een afvoerbuis worden geplaatst. Dit werkt dus ietwat anders dan de kanaalventilator. Wanneer buizen een diameter tussen 10 en 15 centimeter hebben, dan kunt u voor deze optie kiezen. Vaak wordt dit systeem voor kleinere ruimten gebruikt, omdat de ventilator zich dan in de afvoerbuis ter hoogte van de buitenmuur bevindt. Voor kelders is dit vaak een goede optie.

Ventilatiesysteem C of D?

Eigenlijk is de meest efficiënte en effectieve optie altijd het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem. U kunt dan alsnog kiezen uit verschillende typen, zoals een ventilatiesysteem C of een ventilatiesysteem D. Ventilatiesystemen C werken voor een deel mechanisch en voeren voor op natuurlijke wijze lucht af en/of aan. Ventilatiesystemen D zijn volledig mechanisch. In elk geval weet u dan zeker dat er altijd voldoende frisse lucht in uw kelder aanwezig is, waardoor het luchtvochtigheidsniveau ook altijd op een gezond peil blijft.

Welke vorm van kelderverluchting is voor u geschikt?

Wilt u ook graag uw kelder op een juiste wijze verluchten? Maar weet u niet precies welke methode voor uw kelder het meest geschikt is? Aquatec Vochtbestrijding helpt u graag met al uw vragen, wensen en behoeften. Wij komen graag geheel gratis en vrijblijvend bij u langs om een grondige (gratis) vochtanalyse uit te voeren, waarna wij u precies kunnen vertellen hoe u uw kelder kunt verluchten. Samen zorgen we voor een prettige, droge en vochtvrije kelder. Neem nu contact met ons op!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder