Blog

Vocht in huis: wat zijn de gevolgen en hoe bestrijden?

vocht in kelder
Overige vochtproblemen

Vocht in huis: wat zijn de gevolgen en hoe bestrijden?

Heeft u last van vocht in huis? In uw woning kunt u op uiteenlopende manieren te maken krijgen met vocht en vochtproblemen. Soms is de aanwezigheid van vocht op zichzelf niet erg en zelfs logisch, denk bijvoorbeeld de damp die ontstaat wanneer u kookt of een warm bad neemt. De relatieve luchtvochtigheid zal hierdoor tijdelijk omhoog gaan, om daarna weer gestaag te dalen.

Het is echter een heel ander verhaal indien de hoeveelheid vocht in huis problematisch wordt. U kunt bijvoorbeeld last ondervinden van overmatige condensatie, opstijgend vocht, een natte kelder of externe vochtproblemen tegenkomen zoals doorslaand vocht en lekkages. In al deze gevallen is het belangrijk om het aanwezige vocht in huis zo snel mogelijk te bestrijden.

» Last van vocht in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

De gevolgen van vocht in huis 

Indien uw woning lijdt onder vochtproblemen, kunt u er van uitgaan dat deze na verloop van tijd steeds meer nadelige effecten zullen veroorzaken. Condensatie zal op termijn leiden tot een groeiend aantal vochtige oppervlakken, die tevens plaats bieden aan schimmelgroei. Schimmels zijn kleine organismen die vochtige plekken nodig hebben om zich te nestelen en uit te breiden. Hoe meer vocht er in huis aanwezig is, hoe sneller de schimmels groeien.

Hetzelfde geldt voor vochtproblemen die vanwege een externe oorzaak ontstaan zijn. Is uw kelder niet goed waterdicht, dan kan regenwater en grondwater uw kelderruimte binnendringen. Ook dit leidt tot overmatig vocht en soms zelfs geheel natte kelders, waar schimmels goed kunnen gedijen. Het aanwezige vocht zal op den duur materialen beschadigen, wanneer dit in een kelder plaatsvindt is dit geen goede zaak. Uw kelder vormt immers het fundament van uw woning.

Vocht in huis leidt tot verzwakking van bouwmaterialen

Vocht in huis kan vele belangrijke elementen van uw woning aantasten, soms zelfs onherstelbaar. U kunt hierbij denken aan:

  • Verhoogde porositeit van metsel- en voegwerk
  • Kleine beschadigingen in diverse onderdelen van uw woning, zoals fijne haarscheurtjes, barsten en lekkages
  • Rottend hout, zowel extern (kozijnen) als intern (bielzen en constructiematerialen)
  • Pleisterwerk dat in kwaliteit afneemt en langzaamaan af zal brokkelen

» Last van vocht in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Vocht in huis tast andere materialen in huis aan

Naast de verzwakking van bouwmaterialen, kunt u ook rekenen op schade aan andere materialen. Indien u behang op uw muren heeft, zal dat door vocht loslaten, vanwege een verminderde hechting met de ondergrond. Het vocht zorgt ervoor dat het niet goed meer blijft plakken. Ook stuclagen kunnen afbrokkelen. Daarnaast kunnen losse spullen beschadigd raken indien de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Is er sprake van schimmels, dan kunnen deze textiel en boeken aantasten.

Hoe vocht in huis bestrijden?

Het bestrijden van vocht is niet altijd eenduidig en gemakkelijk. Er zijn talloze vochtproblemen met al evenveel oorzaken die eerst vastgesteld moeten worden, alvorens met de behandeling te kunnen starten. Aquatec Vochtbestrijding kan u helpen met het bepalen van de juiste aanpak, door het uitvoeren van een grondige vochtanalyse in uw woning, die bovendien gratis en vrijblijvend is. Hiermee leggen wij alle vochtproblemen bloot en kunnen u daarna van helder advies voorzien betreffende de correcte behandelmethode.
Meer weten? Bel ons nu en maak meteen een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder