Blog

Wat is impregneren? De voordelen op een rij

Vochtige muren

Wat is impregneren? De voordelen op een rij

Heeft uw woning last van vochtproblemen en ondervindt u hiervan enkele nadelige gevolgen zoals vochtplekken op muren? Dan kan het impregneren van uw gevel het vochtprobleem oplossen.

Vocht kan op de meest uiteenlopende wijzen uw huis binnentreden, waardoor uw woning zowel extern als intern schade kan ondervinden. Een huis lijkt namelijk wel supersterk, maar zoals elk goed is ook onroerend goed na verloop van tijd nu eenmaal gevoelig voor beschadigingen en mankementen. Om uw huis dus weerbaar te maken voor invloeden van buitenaf, kunt u bepaalde stappen ondernemen. Zoals het impregneren van uw gevel.

Wat is impregneren?

Impregneren betekent letterlijk het doordringen van een bepaald type materiaal met een ander materiaal. Impregneren wordt toegepast om materialen zo een extra eigenschap te geven zoals waterdicht maken.

Een gevel kan bestaan uit kaal metsel- en voegwerk, of uit muren die bedekt zijn met een sierlijke pleisterlaag. Zo op het blote oog lijkt een dergelijke constructie ontzettend stevig, maar zowel stenen als pleisterwerk zijn eigenlijk poreus van aard en zullen na langdurige blootstelling aan diverse weersinvloeden slijten. Door dit proces zal niet alleen de porositeit groter worden, maar kunnen ook kleine haarscheurtjes en barstjes waarlangs vocht uw woning kan binnendringen.

» Wil u uw gevel laten impregneren?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Gevelimpregnatie of hydrofuge legt een waterafstotende laag op uw gevel

Gevelimpregnatie, ook wel hydrofuge genoemd, bestaat uit het vernevelen van het volledige exterieur van uw gevel met een speciaal waterafstotend middel. Dit middel is totaal kleurloos, maar dit doet niets af aan de sterke werking ervan. Het geïmpregneerde middel legt als het ware een beschermlaag om uw gevel heen die de minuscule poriën van uw gevel omsluit en op deze manier beschermt tegen vocht van buitenaf.

Impregnatie heeft tal van voordelen. We benoemen er alvast enkele:

  • Hydrofuge biedt uw woning een onzichtbare beschermlaag die uw gevel vele jaren langer weerbaar maakt tegen natte weersomstandigheden.
  • Gevelimpregnatie kan toegepast worden op verschillende materialen, zowel metsel- en voegwerk, als diverse soorten pleisterlagen.
  • Impregnatie legt een ademende laag op uw gevel, die ervoor zorgt dat vocht bijzonder snel kan uitdrogen in elke situatie en niet langer uw woning binnendringt.
  • Vanwege de uitstekende werking van hydrofuge kunt u rekenen op een jarenlange garantie op de uitgevoerde werken, waardoor u met een gerust gevoel in uw droge huis kunt wonen.

Wanneer gevelimpregnantie of hydrofuge toepassen?

Een gevel impregneren voorkomt heel wat toekomstige problemen. Het beste is dus zeker niet te wachten totdat vochtproblemen ontstaan, maar deze juist vroegtijdig voor te zijn. Impregnatie werkt met name uitstekend tegen doorslaand vocht, omdat hydrofuge een barrière vormt die vocht geen kans geeft naar binnen te treden. Is dit echter reeds gebeurt, dan is de kans reëel dat u ook te maken heeft met eventuele beschadigingen aan uw gevel. Deze beschadigingen zullen dan allereerst aangepakt moeten worden, alvorens de waterafstotende laag kan worden aangebracht.

Het spreekt dus voor zich dat voorkomen beter is dan genezen. Door in een vroeg stadium uw gevel te beschermen tegen vochtproblemen, voorkomt u dat u in de toekomst te maken krijgt met vervelende en kostelijke vochtproblemen.

Wilt u weten of uw gevel geschikt is voor impregnatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Aquatec Vochtbestrijding. Wij komen graag bij u langs om u van deskundig en vrijblijvend advies te voorzien. Vraag nu uw gratis vochtanalyse!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder