Blog

Waarom is een goede kelderverluchting belangrijk?

2609_5eb3afe12615f
Overige vochtproblemen

Waarom is een goede kelderverluchting belangrijk?

In verreweg de meeste kamers in uw woning kunt u op elk moment van de dag een raam open zetten. Zo zorgt u ervoor dat er een frisse wind door uw huis kan waaien. Dit is vooral handig in die ruimten waar u met vocht bezig werkt, zoals de keuken of badkamer. De frisse lucht zorgt ervoor dat de waterdamp in de lucht vermindert en op een gegeven moment zelfs geheel weg is.

Maar in uw kelder kan dit niet! Een kelder biedt over het algemeen geen enkele mogelijkheid tot het openen van een raam of deur naar buiten, om zo frisse lucht in de ruimte te kunnen laten circuleren. Zonder een goede kelderverluchting zal vocht in de ruimte niet goed weg kunnen, waardoor de ruimte alsmaar vochtiger zal worden. Dit kan op zijn beurt leiden tot heel wat vochtproblemen in uw kelder.

» Vocht in uw kelder?Contacteer ons voor uw gratis vochtdiagnose op maat!

De gevolgen van onvoldoende kelderverluchting

Heeft u geen maatregelen genomen om uw kelder op structurele basis te verluchten? Dan kan dit tot bepaalde gevolgen leiden. Uw kelder ligt ondergronds en is daardoor erg gevoelig voor allerlei soorten vochtproblemen. Condensatie is een veelgehoord fenomeen. Omdat de vochtige lucht bij een gebrek aan kelderverluchting geen kant op kan, zal het zich hechten aan de wanden en plafond van uw kelder.

Daarnaast kunt u te maken krijgen met vochtproblemen van externe aard, zoals binnentredend sijpelwater en binnendringend grondwater. Bij een gebrek aan kelderverluchting zal het aanwezige vocht nagenoeg niet kunnen verdampen, waardoor het in de aanwezige oppervlakken zal blijven trekken totdat deze geheel verzadigd raken. Op termijn zal het vocht dan ook nog eens naar hoger gelegen verdiepingen stijgen. Dit noemt men opstijgend vocht. Doordat de muren van uw kelder door en door nat zijn, zoekt het vocht een droger plekje om zich daar verder te verspreiden.

Schimmels door gebrek aan kelderverluchting

Een veelvoorkomend gevolg van vochtproblemen in de kelder door het ontbreken van kelderverluchting betreft schimmelvorming. Schimmels zijn kleine organismen die altijd op zoek zijn naar een vochtig plekje om zich te nestelen. Hoe vochtiger uw kelder, hoe meer kans u heeft op schimmelvorming, en hoe groter de oppervlakken ook zullen zijn met schimmels. Het is dus echt heel belangrijk, om te zorgen voor voldoende kelderverluchting!

» Vocht in uw kelder?Contacteer ons voor uw gratis vochtdiagnose op maat!

De vele voordelen van kelderverluchting

Kiest u ervoor uw kelder goed te verluchten? Dan kan dit op vele manieren. U kunt opteren voor een rooster in de kelderwand, een pvc buis die lucht toelaat in uw kelder, maar u kunt ook een ventilatiesysteem installeren. Een rooster of buis werkt over het algemeen prima voor kleine kelders en kruipruimten. Grotere kelders hebben naar alle waarschijnlijkheid meer baat bij een mechanisch ventilatiesysteem.

Door een continu aan- en afvoer van frisse lucht zorgt u ervoor dat vocht geen kans meer krijgt zich blijvend te hechten in een oppervlak. Zelfs als er vocht van buiten naar binnen komt, zal het vele malen sneller uitdrogen. Ook zorgt kelderverluchting voor een gezonder binnenklimaat in uw kelder en een ideale luchtvochtigheid. Dit is niet alleen goed voor uw kelder en de eventueel opgeslagen spullen, maar ook voor uw gezondheid wanneer u de kelder wil inrichten als extra leefruimte.

Wilt u meer info over de mogelijk opties voor uw kelder? Neem dan contact op met Aquatec Vochtbestrijding. Wij voorzien u graag van deskundig en duidelijk advies op het gebied van kelderverluchting.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder