Blog

Wordt vochtschade gedekt door uw brandverzekering?

2607_5eb3afe114de2
Overige vochtproblemen

Wordt vochtschade gedekt door uw brandverzekering?

Vele soorten vochtproblemen kunnen al evenveel soorten vochtschade teweeg brengen. Deze schade kan zo klein zijn dat het als verwaarloosbaar kan worden gezien. In veruit de meeste gevallen kunnen vochtproblemen echter tot grote kosten leiden. Vergeet daarom zeker niet na te gaan of uw brandverzekering een deel van de geleden vochtschade dekt.

Hiervoor moet u 2 zaken nagaan: wat is de exacte oorzaak van de vochtschade, en wat is de aard van de schade zelf. Niet alle oorzaken worden namelijk gedekt en ook niet alle soorten vochtschade worden vergoed.
We zetten alles even op een rijtje.

» Vochtschade in huis?Contacteer ons voor uw gratis vochtdiagnose op maat!

Welke vochtproblemen worden gedekt door uw brandverzekering?

In principe zijn er slechts twee concrete oorzaken van vochtschade die mogelijkheid bieden tot vergoeding door de brandverzekering van de geleden vochtschade:

  • Vochtschade door een lek in een leiding
  • Vochtschade door water dat via het dak binnensijpelt

Tegenwoordig zal ook vochtschade als gevolg van een overstroming worden gedekt. In sommige gevallen kunt u ook schade vergoed krijgen door een lekkende wasmachine, al zal deze schade aan stuk strenger beoordeeld worden indien u willens en wetens een defecte wasmachine heeft laten draaien, bijvoorbeeld.

In al deze gevallen gaat het om vochtschade door een oorzaak die zich in of om uw eigen woning bevindt en tot uw eigendom behoort. Is de vochtschade ontstaan als gevolg van fouten van derden, dan zal de schade doorgaans verhaald worden op de derde partij. Bijvoorbeeld het dak van een buurman, of de gemeente die werken in de buurt heeft uitgevoerd.

Welke vochtschade wordt vergoed door uw brandverzekering?

Nadat u de oorzaak van de vochtschade heeft vastgesteld en weet of deze al dan niet binnen de dekking van uw brandverzekering valt, moet nog nagegaan worden of de specifieke vorm van schade vergoed wordt. Concreet komt de verzekering enkel tussen voor de gevolgschade en niet voor de oorzaak. Wat houdt dit in? Dat alleen de vochtschade als gevolg van de vochtproblemen wordt vergoed.

Heeft u bijvoorbeeld last van binnendringend vocht via uw dak? Dan zal schade aan uw plafond en materialen zoals lampen worden vergoed, maar de kosten die u kwijt zult zijn aan reparatie van uw dak (de oorzaak) niet. Hetzelfde geldt voor een lekkage: de vochtschade aan pleisterwerk of behang, spullen en materialen wordt vergoed door uw brandverzekering. De reparatie van de lekkage zelf en de aangetaste leidingen zult u echter uit eigen zak moeten betalen.

In bepaalde gevallen zal ook niet alle schade vergoed worden, bijvoorbeeld wanneer u het één en ander duidelijk had kunnen voorzien of voorkomen.

» Vochtschade in huis?Contacteer ons voor uw gratis vochtdiagnose op maat!

Berekening van de kosten

Het is hoe dan ook verstandig uw verzekering eens te raadplegen, en zekerheid te krijgen betreffende de gedekte schadeposten. Daarnaast raden wij u ook altijd aan een vochtexpert in te schakelen, als u te maken krijgt met vochtproblemen en vochtschade. Aquatec Vochtbestrijding helpt u vakkundig en effectief met alle mogelijke soorten vochtproblemen, zodat u er zeker van kunt zijn dat de oorzaak van de vochtschade niet alleen achterhaald wordt, maar ook adequaat wordt aangepakt. Bel ons vandaag nog voor een gratis vochtdiagnose. Wij kunnen u ook verder adviseren wat betreft uw verzekering. 

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder