Blog

Wat is doorslaand vocht? Oorzaken en oplossingen

Overige vochtproblemen

Wat is doorslaand vocht? Oorzaken en oplossingen

Vochtproblemen kunnen op velerlei manieren ravage aanrichten in uw woning. Doorslaand vocht is één van de meest voorkomende vochtproblemen die wij tegenkomen. Doorslaand vocht wordt ook benoemd met termen als vochtdoorslag of regendoorslag, maar in feite gaat het altijd om hetzelfde vochtprobleem. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door regenwater dat uw woning binnendringt via de buitengevel. Doorslaand vocht heeft dus te allen tijde een externe oorzaak en wordt niet van binnenuit veroorzaakt.

Doorslaand vocht kan leiden tot diverse andere vervelende vochtproblemen, zoals schimmelvorming, loskomend behang, afbrokkelend pleisterwerk en loslatende verflagen. Daarnaast kan het de constructie van het metselwerk van uw pand aantasten, alsook andere aanwezige bouwmaterialen waarmee uw huis vervaardigd is.

Wat zijn de oorzaken van doorslaand vocht?

Doorslaand vocht doet zich veelal voor bij buitenmuren die poreus of beschadigd zijn. Daarnaast zullen woningen in gebieden met veel regen ook problemen met doorslaand vocht ondervinden. Doorslaand vocht is schadelijk voor de constructie van de binnenmuren, maar ook zal de gevel er op achteruit gaan. Dit gebeurt met name wanneer het vocht bevriest in de winter. Wanneer een gevel niet over een spouw (een ruimte tussen binnen- en buitenmuur) beschikt – vaak bij oudere huizen is dit het geval – zal het vocht ook nog eens omhoog trekken in de buitenmuur.

» Last van doorslaand vocht in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

De volgende concrete oorzaken kunnen doorslaand vocht tot gevolg hebben:

 • Buitenmuren die erg poreus zijn
 • Het ontbreken van een niet voldoende waterkerende pleisterlaag
 • Stenen die scheuren of barsten vertonen
 • Voegwerk dat versleten is of scheuren en barsten vertoont
 • Kozijnen die niet goed waterdicht zijn
 • Een gebrek aan lekdorpels bij ramen of deuren
 • Loodslabben die ontbreken, niet goed zijn vervaardigd of simpelweg beschadigd
 • Een kapotte of beschadigde dakgoot
 • Wanneer de aansluiting van de dakgoot met de regenpijp lekkage heeft
 • Wanneer de dakoversteek beschadigd of niet goed aangebracht is

Wat zijn de gevolgen van doorslaand vocht?

Doorslaand vocht heeft helaas een breed scala aan gevolgen, variërend van hinderlijk tot erg schadelijk. Doorslaand vocht komt in de binnenmuren terecht, wat kan leiden tot beschadigingen doordat er salpetervorming optreedt. Pleisterwerk zal een minder goede hechting hebben en loslaten, waardoor ook verf en behang loskomen. Verder kunt u te maken krijgen met schimmels, omdat schimmels nu eenmaal erg goed gedijen in vochtige omgevingen.

Indien u isolatiemateriaal in uw spouw heeft, dan zal ook dit vochtig worden. Dit leidt automatisch tot een verminderd energierendement, omdat een vochtige spouw vele malen minder goed isoleert dan een droge spouw.

Tot slot is vocht natuurlijk ook schadelijk voor de buitenmuur. De stenen en het voegwerk zullen er onder lijden en in kwaliteit afnemen.

» Last van doorslaand vocht in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Kan doorslaand vocht behandeld worden?

Het antwoord op deze vraag luidt gelukkig: jazeker! Eén van de beschikbare opties is onder andere impregnatie van de gevel, ook wel hydrofuge genoemd. Hydrofuge houdt in dat er een waterafstotend middel op de gevel wordt aangebracht dat door de poreuze aard van de stenen volledig wordt opgenomen. Het komt er op neer dat de muur als het ware wordt voorzien van een waterkering die met het blote oog niet te zien is.

Het voordeel van hydrofuge is dat de muur blijft ademen. Vocht kan dus verdampen.

Het is doorgaans ook van belang, dat voor de behandeling van doorslaand vocht de gevel gerenoveerd wordt. Eventuele beschadigingen dienen te worden gerepareerd en het voegwerk moet terug in goede conditie gebracht worden. Zo voorkomt u dat regenwater alsnog via barsten en scheuren in de spouw kan trekken.

Heeft uw woning last van doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is in sommige gevallen moeilijk te onderscheiden van opstijgend vocht. Het grootste verschil is echter dat opstijgend vocht vooral aan de onderkant van de muur voorkomt, terwijl doorslaand vocht in principe overal kan binnentreden. Om er zeker van te zijn wat precies de aard van uw vochtprobleem is, kunt u het beste een vochtexpert met kennis van zaken inschakelen.

U kan hiervoor rekenen op Aquatec Vochtbestrijding. Contacteer ons nu voor een uiterst grondige vochtanalyse. Wij komen snel bij u langs en nemen uw gehele woning onder de loep. Zo kunnen achterhalen met welke vochtproblemen u te maken heeft en wat de precieze oorzaken zijn. Deze vochtanalyse kost u niets. Integendeel, ze kan u juist een hoop geld doen besparen, want het resultaat van de analyse toont aan hoe het vochtprobleem voorgoed opgelost kan worden. Aarzel niet langer en bel ons vandaag nog voor het maken van een afspraak!

Meer over doorslaand vocht, oorzaken en oplossingen

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

  EigenaarHuurder