Blog

Doorslaand vocht behandelen? 4 Tips

Overige vochtproblemen

Doorslaand vocht behandelen? 4 Tips

Een vochtprobleem dat relatief vaak voorkomt betreft doorslaand vocht. Dit is een fenomeen waarbij vocht via de gevel van uw woning in het gesteente trekt, waardoor het uiteindelijk ook in uw binnenmuren terecht kan komen. Het is verstandig alert te zijn op de aanwezigheid van doorslaand vocht, omdat u hierdoor hoge schadeposten kunt voorkomen. In dit artikel leggen wij onder meer uit hoe doorslaand vocht ontstaat en wat u dan kunt doen, zodat u weet waar u op kunt letten.

Hoe ontstaat doorslaand vocht?

Doorslaand vocht ontstaat wanneer uw gevel al geruime tijd niet is onderhouden en als gevolg hiervan poreus is geworden. Metselwerk is poreus van aard, dit wil zeggen dat dit materiaal vocht opzuigt. Naarmate de tijd verstrijkt komt er steeds meer vocht in uw gevel terecht, waardoor de porositeit dus ook toeneemt. Naast poreus gesteente kunnen beschadigingen zoals barsten en scheuren natuurlijk ook vocht doorlaten. Daarom is het van belang om uw gevel periodiek te onderhouden en ook te beschermen door middel van gevelimpregnatie.

Hoe kunt u doorslaand vocht herkennen?

Doorslaand vocht is vaak te herkennen aan gevels die continu nat blijven, zelfs als een regenbui al afgelopen is. Vervolgens trekt het vocht via de buitenmuur in de binnenmuur, waardoor u na verloop van tijd vochtplekken kunt bemerken op uw binnenmuren. Let wel; vochtplekken op uw binnenmuren duiden niet altijd op doorslaand vocht. Dit kan namelijk ook opstijgend vocht zijn, een lekkage of condensatie binnenshuis. Laat u dus altijd goed adviseren alvorens u over gaat tot het nemen van maatregelen, zodat u het juiste probleem correct aanpakt.

Is doorslaand vocht schadelijk voor uw woning?

Doorslaand vocht kan vrij snel diverse onderdelen van uw woning beschadigen, daarnaast is het ook niet goed voor uw eigen gezondheid. Hieronder lichten wij de diverse nadelige effecten van doorslaand vocht kort toe.

Beschadigde binnenmuren

Doordat het vocht in uw binnenmuren trekt, zullen deze verzadigd raken met het vocht waardoor uw muren in feite continu nat zullen blijven. Dit betekent dat materialen verweken en zwakker worden, daarnaast kunnen zaken als behang en verf afbladderen en loslaten. Ook kan schimmel de kop opsteken, omdat schimmels bij uitstek graag op natte ondergronden groeien.

Beschadigde gevel

Naast uw binnenmuren zullen ook uw buitenmuren negatieve gevolgen ondervinden. Wanneer uw gevel erg nat is, dan zal dit vocht in de winter bevriezen en hierdoor uitzetten. Dit resulteert in een veelvoud aan kleine haarscheurtjes en beschadigingen, die het vochtprobleem alleen maar erger maken. Ook kunt u door de grote hoeveelheid vocht eerder last krijgen van schimmel, mossen en algen.

Schadelijk voor uw gezondheid

Elk vochtprobleem is schadelijk voor uw gezondheid, mede omdat uw binnenklimaat te vochtig wordt. Wanneer de vochtproblemen ook nog eens gepaard gaan met schimmel, dan kunt u last krijgen van klachten zoals benauwdheid, hoesten, niezen en duizeligheid. Heeft u reeds aandoeningen van de luchtwegen? Dan kunnen deze helaas ververgeren.

Hogere stookkosten

Omdat een natte gevel de muren kouder zal doen aanvoelen, zal het in uw woning ook een stuk killer zijn. Vooral in de winter betekent dit, dat u meer zult moeten stoken. Uw stookkosten op jaarbasis kunnen hierdoor al gauw hoger uitpakken.

Hoe doorslaand vocht onder handen nemen?

Doorslaand vocht vereist een behandeling die de oorzaak van het probleem grondig aanpakt. Omdat dit in vele gevallen een zwakke plek betreft in de gevel van uw woning, is in veruit de meeste gevallen hydrofuge de beste optie. Om deze methode te laten slagen, zullen uw gevel en buitenmuur echter in goede conditie moeten zijn.

Naast hydrofuge zijn er nog enkele andere aparte opties, om doorslaand vocht aan te pakken.

Tip 1: Uw gevel impregneren tegen doorslaand vocht

Hydrofuge is dus een manier om te voorkomen dat uw gevel te veel vocht absorbeert. Hiertoe worden de buitenmuren behandeld met een waterafstotend of hydrofoberend middel, dat op de gevel wordt aangebracht middels verneveling. Dit wordt ook wel impregneren genoemd. Het middel dat wij hiervoor hanteren betreft een kleurloze vloeistof, dat in de poriën van de stenen in uw muren of het aanwezige pleisterwerk trekt. De stenen worden op deze manier sterk en minder poreus. Hierdoor zal vocht niet langer in de gevel trekken.

Het fijne aan deze methode is dat deze waterafstotende laag geheel onzichtbaar is. Het uiterlijk van de gevel blijft bijgevolg precies hetzelfde. De gevel is echter na de behandeling maar liefst 10 tot 15 jaar geheel beschermd tegen (doorslaand) vocht.

» Last van doorslaand vocht in huis? Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Tip 2: Gevelherstel om doorslaand vocht te voorkomen

U kunt hydrofuge alleen toepassen, indien de conditie van uw gevel goed is. Is er sprake van scheuren en barsten in de stenen of het voegwerk, dan zullen deze eerst hersteld moeten worden alvorens uw gevel effectief behandeld kan worden. Het probleem schuilt er namelijk in, dat regenwater via deze zwakke plekken naar binnen zal blijven treden, zelfs als u uw gevel heeft laten impregneren.

Wanneer er sprake is van beschadigd pleisterwerk, dan moet ook dit probleem eerst aangepakt worden. In sommige gevallen kan er allicht over een laag die al aanwezig is gepleisterd worden, maar in veruit de meeste gevallen is het noodzakelijk om eerst de oude pleisterlagen te verwijderen. Het voegwerk moet in dit geval ook aandachtig worden geïnspecteerd, omdat een goede staat van het voegwerk van belang is voor zowel het uiterlijk als de stabiliteit van de gevel.

Tip 3: Doorslaand vocht binnen behandelen

Bij doorslaand vocht is de kans zeer groot dat ook de binnenmuren beschadigd zijn. Veelal komt dit door hygroscopische zouten die zich hebben gevormd en door schimmelvorming. U kunt schimmels (laten) behandelen met een daarvoor bestemd schimmeldodend middeltje, dat in vele winkels verkrijgbaar is. Pleisterwerk dat beschadigd is zal moeten worden verwijderd. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn, om een speciaal vochtwerend middel aan te brengen opdat het pleisterwerk voortaan droog blijft. Overigens zijn er tegenwoordig ook speciale verfsystemen op de markt die een vochtwerende werking hebben, meestal op kunstharsbasis. Deze verfsystemen zijn goed geschikt voor de behandeling van binnenmuren bij doorslaand vocht.

» Last van doorslaand vocht in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Tip 4: Doorslaand vocht binnen voorkomen met lambrisering

Om doorslaand vocht te behandelen binnenshuis is het aanbrengen van een zogenaamde voorzetwand of lambrisering ook een optie. In gevallen waarbij vochtige muren lastig te behandelen zijn tegen doorslaand vocht is dit een mogelijkheid. U dient bij het aanbrengen ervan te voorzien in een luchtspouw, een ruimte tussen de muur en de voorzetwand, zodat vocht dat in de muren aanwezig is vrij kan verdampen. Het verdient aanbeveling materialen te gebruiken die vochtbestendig zijn. Denk bijvoorbeeld aan MDF dat dubbelzijdig geverfd is of vochtwerende gipsplaten.

De juiste behandeling tegen doorslaand vocht kiezen

Om erachter te komen welke oplossing in uw geval het meest effectief zal zijn, is het noodzakelijk om allereerst de specifieke situatie in en om uw woning grondig te inspecteren. Wij kunnen u hier uitstekend mee van dienst zijn dankzij onze geheel gratis vochtdiagnose, die op heldere wijze in kaart brengt met welke vochtproblemen uw pand momenteel kampt. Na deze inspectie bieden wij u een duidelijke, vrijblijvende oplossing op maat om voorgoed van doorslaand vocht verlost te zijn. Maak nu een afspraak!

Aquatec Vochtbestrijding rekent af met doorslaand vocht

Heeft u last van doorslaand vocht? Contacteer dan meteen Aquatec Vochtbestrijding. Wij komen bij op locatie om een uitgebreide vochtanalyse uit te voeren. Daarna bespreken wij samen met u de meest effectieve methoden, meestal bestaat dit uit een combinatie van reparatiewerken en hydrofuge. Daarna is uw gevel weer jarenlang goed beschermd tegen alle weersinvloeden.

Meer over doorslaand vocht, oorzaken en oplossingen

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder