Blog

Doorslaand vocht behandelen? 4 Tips

Overige vochtproblemen

Doorslaand vocht behandelen? 4 Tips

Doorslaand vocht vereist een behandeling die de oorzaak van het probleem grondig aanpakt. Omdat dit in vele gevallen een zwakke plek betreft in de gevel van uw woning, is in veruit de meeste gevallen hydrofuge de beste optie. Wij behandelen uw gevel in dat geval met een hydrofoberend of waterafstotend product, waardoor de gevel goed bestand is tegen vocht. Om deze methode te laten slagen, zullen uw gevel en buitenmuur echter in goede conditie moeten zijn.

Naast hydrofuge zijn er nog enkele andere aparte opties, om doorslaand vocht aan te pakken. 

Tip 1: Uw gevel impregneren tegen doorslaand vocht

Hydrofuge is een manier om te voorkomen dat uw gevel te veel vocht absorbeert. Hiertoe worden de buitenmuren behandeld met een waterafstotend of hydrofoberend middel, dat op de gevel wordt aangebracht middels verneveling. Dit wordt ook wel impregneren genoemd. Het middel dat wij hiervoor hanteren betreft een kleurloze vloeistof, dat in de poriën van de stenen in uw muren of het aanwezige pleisterwerk trekt. De stenen worden op deze manier sterk en minder poreus. Hierdoor zal vocht niet langer in de gevel trekken.

Het fijne aan deze methode is dat deze waterafstotende laag geheel onzichtbaar is. Het uiterlijk van de gevel blijft bijgevolg precies hetzelfde. De gevel is echter na de behandeling maar liefst 10 tot 15 jaar geheel beschermd tegen (doorslaand) vocht.

» Last van doorslaand vocht in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Tip 2: Gevelherstel om doorslaand vocht te voorkomen

U kunt hydrofuge alleen toepassen, indien de conditie van uw gevel goed is. Is er sprake van scheuren en barsten in de stenen of het voegwerk, dan zullen deze eerst hersteld moeten worden alvorens uw gevel effectief behandeld kan worden. Het probleem schuilt er namelijk in, dat regenwater via deze zwakke plekken naar binnen zal blijven treden, zelfs als u uw gevel heeft laten impregneren.

Wanneer er sprake is van beschadigd pleisterwerk, dan moet ook dit probleem eerst aangepakt worden. In sommige gevallen kan er allicht over een laag die al aanwezig is gepleisterd worden, maar in veruit de meeste gevallen is het noodzakelijk om eerst de oude pleisterlagen te verwijderen. Het voegwerk moet in dit geval ook aandachtig worden geïnspecteerd, omdat een goede staat van het voegwerk van belang is voor zowel het uiterlijk als de stabiliteit van de gevel.

Tip 3: Doorslaand vocht binnen behandelen

Bij doorslaand vocht is de kans zeer groot dat ook de binnenmuren beschadigd zijn. Veelal komt dit door hygroscopische zouten die zich hebben gevormd en door schimmelvorming. U kunt schimmels (laten) behandelen met een daarvoor bestemd schimmeldodend middeltje, dat in vele winkels verkrijgbaar is. Pleisterwerk dat beschadigd is zal moeten worden verwijderd. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn, om een speciaal vochtwerend middel aan te brengen opdat het pleisterwerk voortaan droog blijft. Overigens zijn er tegenwoordig ook speciale verfsystemen op de markt die een vochtwerende werking hebben, meestal op kunstharsbasis. Deze verfsystemen zijn goed geschikt voor de behandeling van binnenmuren bij doorslaand vocht.

» Last van doorslaand vocht in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Tip 4: Doorslaand vocht binnen voorkomen met lambrisering

Om doorslaand vocht te behandelen binnenshuis is het aanbrengen van een zogenaamde voorzetwand of lambrisering ook een optie. In gevallen waarbij vochtige muren lastig te behandelen zijn tegen doorslaand vocht is dit een mogelijkheid. U dient bij het aanbrengen ervan te voorzien in een luchtspouw, een ruimte tussen de muur en de voorzetwand, zodat vocht dat in de muren aanwezig is vrij kan verdampen. Het verdient aanbeveling materialen te gebruiken die vochtbestendig zijn. Denk bijvoorbeeld aan MDF dat dubbelzijdig geverfd is of vochtwerende gipsplaten.

De juiste behandeling tegen doorslaand vocht kiezen

Om erachter te komen welke oplossing in uw geval het meest effectief zal zijn, is het noodzakelijk om allereerst de specifieke situatie in en om uw woning grondig te inspecteren. Wij kunnen u hier uitstekend mee van dienst zijn dankzij onze geheel gratis vochtdiagnose, die op heldere wijze in kaart brengt met welke vochtproblemen uw pand momenteel kampt. Na deze inspectie bieden wij u een duidelijke, vrijblijvende oplossing op maat om voorgoed van doorslaand vocht verlost te zijn. Maak nu een afspraak!

Meer over doorslaand vocht, oorzaken en oplossingen

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

EigenaarHuurder