Blog

Hoeveel kost een behandeling tegen condensatie?

condens op ramen
Condens & schimmels

Hoeveel kost een behandeling tegen condensatie?

Elke behandeling voor condensatie is volledig afhankelijk van de aard van het probleem, plus eventueel geleden schade die ook best mee in de behandeling wordt opgenomen. Het is bijgevolg nagenoeg onmogelijk om u van een algemene prijs te voorzien, omdat de werkwijze en oplossing in elke situatie weer anders zijn.

Wel kunnen we u in wat volgt alvast een voorproefje geven van de verschillende mogelijke behandelingen. Alle problemen met condensatie kunnen eigenlijk maar op 1 manier worden voorkomen: de hoeveelheid vocht in huis moet beperkt worden. Want een huis zonder vochtproblemen is een huis zonder condensatieproblemen!

» Last van condens in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Oplossing 1: Installatie ventilatiesysteem

Goede ventilatie in uw woning is erg belangrijk. U voorkomt hiermee namelijk niet alleen een hele resem aan vochtproblemen, maar het is tevens bevorderlijk voor de luchtkwaliteit in huis. In moderne, sterk geïsoleerde woningen is het des te meer van belang dat de woning goed geventileerd is. Hoewel een goede isolatie natuurlijk een pluspunt is naar energieverbruik, kan het tegelijkertijd zorgen voor een geheel luchtdicht huis met weinig verluchting. U zult dus op een andere wijze moeten zorgen voor een goede aan- en afvoer van frisse lucht.

Veruit de meeste condensatieproblemen kunnen voorkomen worden dankzij het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem. Deze systemen variëren van eenvoudige badkamerventilatoren tot volwaardige ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Bij een systeem met warmteterugwinning (WTW) wordt warmte lucht die wordt afgevoerd gerecupereerd en hergebruikt om de frisse koudere lucht die van buiten wordt aangevoerd op temperatuur te brengen. Dit scheelt heel wat in energiekosten, zeker in de winter.

Welke ventilatiesystemen zijn beschikbaar?

De meest gebruikte ventilatiesystemen zijn van het type C en D. Ventilatiesysteem C zuigt de vervuilde lucht uit de woning en voert verse lucht op natuurlijke manier aan, bijvoorbeeld via luchtroosters. Het is ook mogelijk om luchtkanalen op het ventilatiesysteem aan te sluiten. Zo kan vocht uit meerdere vertrekken tegelijkertijd worden afgevoerd. Dit ventilatiesysteem is relatief goedkoop en goed geschikt om condensatieproblemen in kelders en natte ruimten te tegen te gaan.

Een ventilatiesysteem van het type D regelt zowel de afvoer als de aanvoer van verse lucht. Dit ventilatiesysteem noemt men ook wel balansventilatie, omdat de hoeveelheden aan- en afgevoerde lucht precies gelijk zijn. Balansventilatie kan worden gecombineerd met warmteterugwinning, waardoor uw energieverbruik aanzienlijk zal verminderen.

» Last van condens in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Oplossing 2: Condensatie behandelen met een dampscherm

Zijn er isolatiemaatregelen genomen in en om uw huis, dan is het van belang dat er aan de binnenzijde een zogenaamd dampscherm wordt geplaatst. Hiermee voorkomt u dat vochtige lucht die in de woning circuleert in het isolatiemateriaal dringt en op die plekken condensatieproblemen veroorzaakt. Vochtig isolatiemateriaal functioneert niet goed meer. Daarnaast is de aanwezigheid van vocht slecht voor de constructie ervan.

Plaatsing van een dampscherm is dus erg belangrijk. Zorg er echter voor dat het vochtscherm bij de plaatsing niet wordt doorboord door bijvoorbeeld schroeven en spijkers. Dit doet de werking van het scherm teniet.

Oplossing 3: Condensatie bestrijden op maat

Naast de genoemde veelvoorkomende oplossingen, zijn er nog heel wat andere maatregelen die voorgoed komaf kunnen maken met condensatieproblemen. Het aanpakken van koudebruggen is er 1 van, maar ook het waterdicht maken van een kelder heeft een positieve invloed op de relatieve luchtvochtigheid in huis.

Welke oplossing voor u geschikt is, kunnen wij pas aangeven na een grondige inspectie. Deze voeren wij graag voor u uit door middel van een gratis vochtanalyse bij u thuis. Na deze analyse kunnen wij u – volledig vrijblijvend – tot in detail adviseren met betrekking tot de best passende en meest efficiënte oplossing. Neem vandaag nog contact met ons op, en wij komen zo snel als mogelijk bij u langs!

Meer over condensatieproblemen, oorzaken en oplossingen

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder