Blog

Wat is condensatie? Oorzaken en oplossingen

2644_5eb3afe2b0f7d
Condens & schimmels

Wat is condensatie? Oorzaken en oplossingen

Condensatie komt in iedere woning voor. Wanneer u heeft gedoucht of net een bad hebt genomen, kan u bijvoorbeeld zien dat de spiegel in uw badkamer beslagen is. Dat is condensatie.

Condens ontstaat wanneer de relatieve luchtvochtigheidsgraad in een bepaalde ruimte aan de hoge kant is, veelal gecombineerd met een hogere temperatuur. Wanneer deze warme en vochtige lucht in contact komt een kouder oppervlak, wordt deze lucht door het plotselinge temperatuurverschil vloeibaar. Dit noemt men condensatie. Condensatie kan zich aan vele oppervlakken in uw woning hechten. Naast spiegels en glas bijvoorbeeld ook aan wanden en plafonds. Met name poreuze oppervlakken kunnen erg lijden onder (overmatige) condensatie in een woning.

» Last van condens in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Hoe ontstaat condensatie precies?

Een gemiddeld huishouden produceert dagelijks tussen de 10 en 15 liter condensatie vocht. Dit is aardig wat! Condensatie kan op zeer veel verschillende manieren ontstaan:

  • Tijdens het douchen en baden
  • Wanneer u de was binnenshuis laat drogen
  • Tijdens het koken
  • Wanneer u de vloer dweilt of schoonmaakt met middelen die vocht bevatten
  • Ademen en zweten leidt ook tot het vrijkomen van (lichaams-)vocht
  • Wanneer u de was mechanisch droogt

Zo zijn er nog wel meel situaties te benoemen, bijvoorbeeld het sproeien van uw planten binnenshuis of het schoonmaken van uw ramen. Het komt er eigenlijk op neer dat er vrijwel continu waterdamp aanwezig is in uw woning, en die waterdamp zoekt een uitweg. Is deze uitweg er niet, dan zal de waterdamp als het ware “op zoek gaan” naar afkoeling en zich dientengevolge vastklampen aan diverse (koudere) oppervlakken.

Condensatie door koudebruggen

Naast gebrekkige ventilatie, is er nog een andere oorzaak van condensatie. Het komt namelijk geregeld voor dat condensatie niet veroorzaakt wordt door vochtige lucht binnenshuis maar door problemen met koudebruggen. Koudebruggen zijn zwakke plekken in de constructie van uw pand waar warmteoverdracht plaatsvindt. Meestal gaat het om een plek waar plaatselijk de isolatie onderbroken is. Omdat er zo plaatsen in de muur ontstaan die relatief koud zijn, kan op deze plekken condensvorming ontstaan.

Waar ontstaat condensatie?

Condensatieproblemen doen zich veruit het meeste voor in vochtige en niet goed geventileerde ruimten. Deze worden ook wel “natte ruimten” genoemd en omvatten onder andere de badkamer, keuken en wasruimte. Maar ook een woonkamer of slaapkamer kan last ondervinden van condensatie, indien deze ruimte niet voldoende geventileerd wordt. De waterdamp zal zich aan de wanden en het plafond hechten en deze oppervlakken worden als gevolg hiervan steeds vochtiger en weker.

Is er sprake van een koudebrug, dan is het condensatieprobleem vaak plaatselijk. U kunt dit herkennen door natte plekken op specifieke plaatsen, vaak op het gelijkvloers, in het geval er bijvoorbeeld een spouwmuur ontbreekt. Maar ook op hoger gelegen verdiepingen is het ook goed mogelijk condensatie te ontdekken, als er een probleem is met de isolatie.

» Last van condens in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Condensatie oplossen?

Uw woning goed ventileren, is van uitzonderlijk belang om condensatie te voorkomen. Naast het afvoeren van vochtige lucht, zorgt een goede ventilatie ook voor gezonde concentraties kooldioxide in huis. Kooldioxide (CO2) is een gas dat vrijkomt wanneer wij uitademen. Is de concentratie CO2 in de lucht te hoog, dan bestaat het risico op diverse klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en problemen met de concentratie. Wanneer u uw woning goed verlucht, zorgt u er ook voor dat er voldoende zuurstof in uw woning aanwezig is. Goed ventileren is erg belangrijk voor een gezond klimaat in huis.

Ook is het raadzaam om uw huis eens na te laten kijken op zwakke plekken, in het bijzonder indien er misschien sprake is van een koudebrug.

Heeft u het vermoeden dat uw woning lijdt onder condensatieproblemen, dan kunt u altijd een vrijblijvende gratis vochtanalyse laten uitvoeren. Op deze manier achterhaalt u snel en effectief de oorzaak van de condensatie. Contacteer ons nu!

Meer over condensatieproblemen, oorzaken en oplossingen

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder