Blog

Condensatieproblemen zelf oplossen: handige tips

Vochtproblemen
Condens & schimmels

Condensatieproblemen zelf oplossen: handige tips

Bijna alle woningen krijgen te maken met condensatieproblemen. Dit type van vochtprobleem is gelukkig wel goed aan te pakken en op te lossen. De wijze waarop is echter afhankelijk van de oorzaak van de condensatie. Omdat in erg veel gevallen condens ontstaat door een gebrekkige verluchting, zal het installeren van een goed werkend ventilatiesysteem een goede uitkomst bieden. Zo zal vochtige lucht geen kans meer krijgen om schade aan te richten.
Ontstaat de condensatie door een koudebrug, dan kan het herstellen van de koudebrug een goede oplossing zijn.

Een eerste belangrijke stap bestaat echter uit het achterhalen wat het condensatieprobleem precies veroorzaakt. Dit houdt onder meer in dat u er achter moet zien te komen of er überhaupt wel sprake is van condensatie.

» Last van condens in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Hoe condensatie herkennen?

Wanneer u hinder ondervindt van een bepaald vochtprobleem, is de oorzaak hiervan niet altijd even duidelijk of snel te achterhalen.

Een simpele wijze om te weten te komen of er sprake is van condens, is met behulp van een ‘condensplaatje’. Dit kunt u zelf maken door een stuk aluminiumfolie te knippen en dit op een vochtige plek aan te brengen. Een stukje van ongeveer 15×15 cm is meestal meer dan voldoende. Plak dit vast met schilderstape en laat dit vervolgens circa drie tot vier dagen zitten. Is de folie aan de buitenzijde vochtig, dan is er sprake van condensatie. De waterdamp zal zich namelijk aan de folie hechten, omdat de folie kouder is dan de lucht in de ruimte.
Is de folie daarentegen aan de binnenzijde vochtig, dan is het probleem extern van aard. In dit geval kan er sprake zijn van een koudebrug, maar ook van doorslaand of opstijgend vocht. Het verdient aanbeveling op dit moment een vochtexpert in te schakelen om de exacte oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen.

Condensatieproblemen zelf oplossen

In principe raden wij altijd aan om meteen de hulp in te schakelen van een gespecialiseerde firma om het condensatie- of vochtprobleem op te lossen. Condensatieproblemen zijn nu eenmaal vaak gecompliceerder dan dat op het eerste zicht waarneembaar is.

Niettemin kunt u wel bepaalde acties zelf ondernemen om de luchtvochtigheid naar beneden te krijgen. Enkel eenvoudige maatregelen zijn:

  • Het aan laten brengen van ventilatieroosters bij ramen en deuren
  • Vaker een raam openzetten om frisse lucht toe te laten in huis
  • De was het liefst buiten laten drogen of alleen in een ruimte die goed geventileerd wordt
  • Een dampkap in de keuken plaatsen zodat het kookvocht effectief afgevoerd wordt

» Last van condens in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Condensatie behandelen met een vochtvreter

Heeft u alleen last van condensatie in een kleine ruimte, bijvoorbeeld een meterkast, dan kunt u het probleem allicht al verhelpen door het plaatsen van een vochtvreter. Dit is eigenlijk een opvangbakje met een rooster waarop hygroscopisch zouten worden geplaatst. Deze zouten onttrekken vocht uit de lucht. De zouten moeten periodiek vervangen worden. Bedenk echter dat dit alleen symptoombestrijding is, aangezien hiermee de oorzaak van de condensatie niet wordt aangepakt.

Professionele oplossingen bij condensatieproblemen

Is de condensatie echter niet plaatselijk, of wilt u de problemen meteen grondig aanpakken? Dan is het raadzaam een vochtexpert te laten kijken naar uw situatie.

Bij AquaTec Vochtbestrijding kunt u altijd een gratis vochtdiagnose aanvragen. Hierna kunnen we u – volledig vrijblijvend – diverse oplossingen bieden om het condensatieprobleem bij de kern aan te pakken. Dit kan bestaan uit het installeren van een ventilatiesysteem, het herstellen van koudebruggen of bijvoorbeeld het waterdicht maken van een kelder. Elke aanpak wordt op maat samengesteld en is dus geheel afhankelijk van uw specifieke situatie. Maak definitief komaf met de condensatieproblemen en contacteer ons nu!

Meer over condensatieproblemen, oorzaken en oplossingen

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder