Blog

Hoe ontstaat doorslaand vocht? Oorzaken & Oplossingen

Overige vochtproblemen

Hoe ontstaat doorslaand vocht? Oorzaken & Oplossingen

In tegenstelling tot vele andere vochtproblemen zoals condensatie en opstijgend vocht, is de oorzaak van doorslaand vocht altijd extern van aard. De term geeft het eigenlijk al aan: het gaat om vocht dat van buiten naar binnen ‘doorslaat’. Dit betekent echter niet dat deze externe oorzaak ook meteen te achterhalen is. Het gaat weliswaar meestal om regenwater, maar u zal nog de exacte locaties moeten bepalen waar het vocht precies naar binnen treedt. Eenmaal deze plek gevonden, is de volgende stap nagaan wat de precieze oorzaak is van het doorslaand vocht.

» Last van doorslaand vocht in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Doorslaand vocht door binnensijpelend regenwater

De meest voorkomende oorzaak van doorslaand vocht is regenwater dat via de buitenmuur naar binnen treedt. In vele gevallen komt dit door muren die van een poreus gesteente zijn vervaardigd, of muren die van een pleisterlaag zijn voorzien die grote hoeveelheden vocht absorbeert.

Ook kan de regenbelasting van uw gevel een rol spelen, bijvoorbeeld wanneer u in een gebied woont bent waar nu eenmaal veel regen valt. Hevige regenbuien kunnen de muren erg nat maken. Zijn er vervolgens veel opeenvolgende periodes van regen, dan, krijgen de muren niet voldoende kans om helemaal uit te drogen. Het aanwezige vocht zal dan op termijn in de spouwmuur trekken en zich verspreiden. Van daaruit trekt het vervolgens in de binnenmuren, met vochtige plekken in uw woning tot gevolg.

Doorslaand vocht door een beschadigde gevel

Doorslaand vocht kan ook optreden als er sprake is van beschadiging van uw buitengevel. Wanneer het metselwerk of het voegwerk scheuren of barsten vertoont, kan regenwater langzamerhand naar binnen sijpelen. Aanvankelijk kan het gaan om enkele haarscheurtjes waar vocht zich naar binnen weet te werken. Het echte probleem ontstaat echter wanneer het begint te vriezen. Doordat het aanwezige vocht zal opvriezen, worden de scheuren almaar groter en kunnen er tevens nieuwe scheuren en barsten ontstaan, omdat het bevroren vocht uitzet. Ook het voegwerk kan op deze manier beschadigd raken.

De vuistregel is: hoe langer u wacht met het behandelen van een beschadigde gevel, hoe natter de gevel wordt. Als gevolg hiervan zal de schade groter en groter worden. Wanneer u doorslaand vocht laat behandelen, dient u een eventueel beschadigde gevel daarom ook altijd te laten herstellen.

Aanwezigheid van dampdichte lagen verf en pleisterlagen

Een ook redelijk veel voorkomende oorzaak van doorslaand vocht, betreft een buitenmuur die niet op correcte wijze is afgewerkt. Is uw gevel afgewerkt met een laag verf of een pleisterlaag die niet ademt, dan zal vocht in de muur als het ware opgesloten worden en niet kunnen verdampen. Zo kan de muur nooit op natuurlijke manier uitdrogen. Om deze reden is het van belang dat gevels enkel met ademende materialen worden afgewerkt. U zult in dit geval de gevel moeten renoveren en voorzien van een afwerking die wél ademt.

» Last van doorslaand vocht in huis?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Meer oorzaken doorslaand vocht

We hebben de meest voorkomende oorzaken hierboven benoemd, maar er zijn nog diverse andere zaken te vermelden die doorslaand vocht tot gevolg kunnen hebben. Wij komen onder meer de volgende zaken geregeld tegen:

  • Vocht dat via een doorhangende dakgoot naar binnen kan treden
  • Vocht dat via spleten tussen de kozijnen en de gevel binnendringt
  • Ontbrekende lekdorpels bij ramen of deuren die doorslaand vocht tot gevolg hebben
  • Doorslaand vocht bij de aansluiting tussen valpijp en dakgoot, omdat er sprake is van een lekkage
  • Zwakke plekken door loodslabben die niet goed zijn aangebracht of zelfs geheel ontbreken

Wat is nu de precieze oorzaak?

Voor een leek is dit niet de gemakkelijkste opgave. Aquatec Vochtbestrijding kan echter in een mum van tijd de oorzaak van doorslaand vocht bij u opsporen, door middel van onze uitgebreide gratis vochtanalyse. Wij zoeken naar zwakke plekken in uw gevel en kunnen u precies vertellen wat de aard van het probleem is. Vervolgens voorzien wij u van gepast advies met betrekking tot de stappen die u tegen het vochtprobleem kunt ondernemen. Neem nu contact met ons op om meteen een gratis vochtdiagnose in te plannen.

Meer over doorslaand vocht, oorzaken en oplossingen

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder