Blog

5 oorzaken en oplossingen van vocht in de kelder

2702_5eb3afe5096c2
Overige vochtproblemen

5 oorzaken en oplossingen van vocht in de kelder

Vocht in de kelder is een vervelend probleem dat het best zo snel mogelijk zou moeten worden aangepakt. Een vochtige kelder veroorzaakt immers een ongezond leefklimaat. Daarnaast daalt de waarde van uw huis en worden uw kostbare spullen door het vocht aangetast. Bovendien kan vocht in uw kelder leiden tot onaagename geuren en ongedierte. Wat zijn de oorzaken van vocht in de kelder? En hoe kunt u vochtvorming tegengaan? Lees onderstaand vijf oorzaken en oplossingen voor een vochtige kelder.

1. Condensvocht

Condensvocht is één van de meest voorkomende problemen in de kelder. Dit type vocht onstaat door temperatuurwisselingen en een slechte ventilatie. U kunt dit probleem herkennen aan vochtige muren en beslagen ramen. Condensvocht in de kelder is ook één van de meest gemakkelijke problemen om op te lossen. U kunt hier namelijk vanaf komen door de temperatuur in uw kelder constant te houden en de ruimte goed en constant te ventileren.

2. Vocht in de kelder door slechte drainage

Door slechte drainage of een lekkage in de waterleiding kan vocht in de kelder ontstaan. Dit probleem kan verholpen worden door de afvoer of waterleiding te repareren. Eventueel onstaan condensvocht kan door een goede constante ventilatie verholpen worden.

3. Grondvocht

Sommige kelders zijn niet geconstrueerd om grondwater tegen te gaan. Een waterdoorlatende zetting leidt tot vocht in de kelder op plaatsen waar het grondwaterpeil te hoog staat. Er kan daarbij sprake zijn van optrekkend vocht dat ervoor zorgt dat niet alleen de grond, maar ook de muren poreus worden. Grondvocht kan tegengegaan worden door een injecteermethode. Met deze methode wordt een waterafstotende injectiegel in gaten in de muur gespoten. Deze gel dringt door tot in de poriën van de muur en wordt hard. Hierdoor wordt uw muur beschermd tegen vocht.

U kunt er voor kiezen tevens het grondwaterpeil te laten verlagen. Dit kan gerealiseerd worden door het water te draineren met een drainagesysteem rondom uw woning. Bij woningen met een staalfundering en woningen die op veengrond staan is dit wellicht geen oplossing, omdat dit verzakkingen en scheuren aan uw woning kan veroorzaken. Aquatec vochtbestrijding adviseert u graag over de mogelijkheden, mocht u drainage overwegen.

4. Vocht veroorzaakt door scheuren en beschadigingen

In oudere huizen ontstaan vaak scheuren en beschadigingen aan de muren. Hierdoor kan vocht van buiten naar binnen dringen. Dit doorslaand vocht in de kelder uit zich in loslatend behang en loslatend stucwerk, afbladdering van verf en schimmelvorming. Heeft u in uw kelder last van doorslaand vocht, dan kunt u, net zoals bij een probleem met grondvocht, kiezen voor een injecteermethode om het probleem op te lossen.

5. Vocht in de kelder door een kim lekkage

Een kim lekkage betekent dat er door een slechte verbinding van de grond met de muur vocht in de kelder ontstaat. Dit type lekkage kan opgelost worden door zowel de grond als de muur te injecteren met een waterafstotende gel in combinatie met een reparatie van de kim, oftwel de verbindingsrand tussen de grond en de muur. Deze klus dient uiteraard secuur te gebeuren. Aquatec vochtbestrijding is u hierbij graag van dienst.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder