Blog

Energiebesparing door hydrofuge

hydrofuge zetten
Vochtige muren

Energiebesparing door hydrofuge

Een vochtige gevel moet je altijd in de kiem smoren. Hoe sneller je het doorslaand vocht aanpakt met een hydrofuge, hoe beter. Want vocht in huis is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar tast ook de bouwmaterialen aan, met stabiliteitsproblemen tot gevolg. Maar er is nog een extra reden: met een hydrofuge verlaag je namelijk de energiefactuur. We vertellen je hieronder hoe dat werkt.

Wat is een hydrofuge precies?

Een hydrofuge is een vochtbehandelingsmethode waarbij een waterafstotend middel wordt gebruikt om de gevel waterdicht te maken. Het woord “hydrofuge” is afgeleid van het Latijnse “hydro” (water) en “fugere” (vermijden of afstoten). Het wordt voornamelijk toegepast op oudere gevels, maar je kan het waterafstotende middel ook aanbrengen op gevels van beton, natuursteen of crepi.

Het hydrofuge-middel vormt een beschermende laag op het oppervlak zonder de natuurlijke porositeit van het materiaal volledig te blokkeren. Daardoor kan water niet langer in de gevel binnendringen, maar waterdamp gevangen in de gevel kan wel nog ontsnappen. Dat damp-open karakter is optimaal voor je gevel.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel een hydrofuge vocht afstoot, het niet altijd geschikt is om bestaande vochtproblemen te repareren. Bij oude gevels moeten de bakstenen en voegen eerst grondig gereinigd en eventueel hersteld worden alvorens een hydrofuge kan worden uitgevoerd. Het is ook altijd een goed idee om preventief een hydrofuge te laten uitvoeren.

Hoe kan een hydrofuge de energierekening verlagen?

Een hydrofuge op de gevel kan je energiefactuur wel degelijk verlagen. Daar zijn simpele redenen voor.

Vochtige lucht warmt minder snel op

Met een hydrofuge voorkom je dat regenwater via de gevel je binnenmuren bereikt. Zo vermijd je dus schade aan je woning, maar je voorkomt er ook mee dat de relatieve luchtvochtigheidsgraad stijgt. Vochtige muren brengen namelijk meer waterdamp in de lucht wanneer de muren uitdrogen. Dat lijkt misschien onschuldig, maar is het zeker niet.

Vochtige lucht warmt namelijk veel minder makkelijk op dan droge lucht. In ruimtes met een hoge luchtvochtigheidsgraad moet de verwarming dus veel harder werken om dezelfde gevoelstemperatuur te creëren als in een ruimte met droge lucht. Met een hydrofuge kan je op die manier flink besparen op je energiefactuur in de winter.

Verbeterde thermische isolatie

Heb je de spouwmuur geïsoleerd of gevelisolatie aangebracht? Dan zullen de waterafstotende eigenschappen van de hydrofuge daarnaast helpen bij het behouden van de thermische isolatie van het gebouw. Doordat er minder vocht in de gevel kan doordringen, blijft het isolatiemateriaal droger en behoudt het zijn isolerende eigenschappen. Dit betekent dat het gebouw beter in staat is om warmte binnen te houden tijdens de winter en koelte vast te houden. Je zal dus minder hoeven te stoken en dat zie je op de energiefactuur.

Voorkomen van vochtgerelateerde schade

Een goed aangebrachte hydrofuge doet je ook op andere fronten besparen. Ben je er vroeg bij of voer je de hydrofuge preventief uit? Dan voorkom je schade op lange termijn. Dankzij een hydrofuge zal de gevel namelijk langer meegaan. Omdat de bakstenen geen vocht opnemen, kan het vocht daar bij vriestemperaturen ook geen schade veroorzaken. Je zal dus geen reparaties hoeven uit te voeren in de nabije toekomst en dat bespaart je ook een flinke duit!

Bovendien voorkomt een hydrofuge ook groenaanslag van algen of mossen. Een hydrofuge beschermt je dus niet alleen tegen vochtproblemen, maar bespaart ook tijd en energie in onderhoud. Twee vliegen in één klap.

Ook andere vochtproblemen aanpakken leidt tot een energiebesparing

Niet alleen met een hydrofuge kan je energie besparen. Ook door andere vochtproblemen aan te pakken bekom je hetzelfde effect. Vochtige muren kunnen, naast doorslaand vocht, te wijten zijn aan opstijgend vocht, condensatieproblemen of lekkages.

Bij lekkages is het natuurlijk eenvoudig: pak het lek aan en laat de muren goed uitdrogen. Bij opstijgend vocht is er meer nodig. In het beste geval volstaat een muurinjectie. Onze vakmannen boren dan gaten in de vochtige muur die opgevuld worden met een vochtwerend middel. Eenmaal uitgehard, is je muur als nieuw. Hebben bepaalde ruimtes in huis veel last van condensatie? Dan moet je daar ook goed opletten voor vochtproblemen en de bijhorende energiekost. Ventilatie is daarbij van groot belang.

Aquatec voert hydrofuges uit en doet je zo energie besparen

Bij Aquatec voeren we hydrofuges uit die je flink wat energie kunnen doen besparen. Daarbij doen we een beroep op onze jarenlange ervaring en vakkennis. We gebruiken kwalitatieve, professionele middelen om te verzekeren dan het vochtprobleem niet meer terugkomt. Heb je vragen over hydrofuges of hoe je door vocht te bestrijden energie kan besparen? We staan te allen tijde voor je klaar met professioneel advies en doeltreffende hulp. Contacteer ons vandaag nog.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder