Blog

Renovatiepremies Vlaamse overheid voor vochtbestrijding 2024

keldervocht in de kelder
Overige vochtproblemen

Renovatiepremies Vlaamse overheid voor vochtbestrijding 2024

Premies worden steeds vervangen, geschrapt, uitgebreid of aangepast. Het is dan ook niet makkelijk om op de hoogte te blijven. Ben je van plan om vochtbestrijdingswerken te laten uitvoeren? Dan kan je daarvoor premies aanvragen, zowel op Vlaams als op gemeentelijk niveau. We zetten alle premies voor vochtbestrijding voor jou op een rijtje.

Mijn VerbouwPremie voor vochtbestrijding

Vroeger waren er tal van verschillende premies op tal van verschillende niveaus. Recent werd daar verandering in gebracht. Het overgrote merendeel van alle premies die met renoveren te maken hebben, werden samengevoegd onder de Mijn VerbouwPremie. Dat is een Vlaamse premie die je voor heel wat renovatieklusjes kan aanvragen die de duurzaamheid van je woning verbeteren. Ook voor wie aan vochtbestrijding doet zijn er tegemoetkomingen van de overheid.

muurbescherming tegen vocht

Mijn VerbouwPremie voor binnenrenovatie

Wie vochtproblemen binnenshuis laat aanpakken, moet daarvoor de Mijn VerbouwPremie voor binnenrenovatie aanvragen. Dat kan voor de volgende klusjes:

  • De behandeling van binnenmuren tegen opstijgend vocht door een waterkerende laag te plaatsen of de muren te injecteren met producten die de muur waterdicht maken.
  • Muren behandelen tegen de kelder- of huiszwam.
  • Natte of droge bepleistering op de binnenmuren, op het plafond en de onderkant van dakstructuren aanbrengen. Ook voor gips-, kalk- en leembepleistering op de binnenkant van de buitenmuren kan je de premie aanvragen.

Er zijn wel enkele voorwaarden aan de premie verbonden. Zo moet de woning minstens 15 jaar oud zijn. Verder is het belangrijk om te weten dat schilderwerk, behang of het leggen van een vloer als afwerking van de vochtbestrijding niet in aanmerking komt voor de premie. Dat soort klusjes behoort namelijk niet meer tot het waterdicht en duurzaam maken van je woning.

De behandeling van condensatievocht en doorslaand vocht komen dus niet in aanmerking voor de premie. Voor het herbepleisteren van de binnenmuren na problemen met die vochtproblemen krijg je de premie wel.

Mijn VerbouwPremie voor buitenmuur

Daarnaast is er ook de Mijn Verbouwpremie voor buitenmuren. Die moet je aanvragen wanneer je gevel lijdt onder vochtproblemen. Wel lang niet alle soorten werken komen aan bod. Je kan de premie aanvragen voor de volgende vormen van vochtbestrijding:

  • De behandeling van buitenmuren tegen opstijgend vocht door een waterkerende laag te plaatsen of de muren te injecteren met producten die de muur waterdicht maken.
  • Het behandelen van de buitenmuren tegen zwammen.
  • De gevel afwerken met een nieuwe gevelsteen, gevelbekleding of -bepleistering, maar dan enkel en alleen in combinatie met het aanbrengen van nieuwe buitenmuurisolatie langs de binnenkant of de buitenkant van de buitengevel. Als de spouwmuur geïsoleerd werd, komt de afwerking van buitenmuren niet in aanmerking.

Ook hier gelden enkele voorwaarden. De woning moet minstens 15 jaar oud zijn en de werken moeten ook verplicht uitgevoerd worden door een aannemer.

Heb je last van doorslaand vocht, dan kan je dus geen premie aanvragen voor een hydrofuge, tenzij dat bij de gemeente kan (waarover hieronder meer). Laat je een vochtige gevel herbekleden in het kader van vochtproblemen, dan krijg je de premie enkel wanneer je de gevel ook isoleert. Voor buitenmuurisolatie moet je wel een vergunning aanvragen.

Hoeveel bedraagt de Mijn Verbouwpremie voor vochtbestrijding?

Behoor je tot de laagste inkomstencategorie, dan krijg je 50% van het factuurbedrag terugbetaald. Voor de middelste inkomstencategorie is dat 35%. Er geldt een maximumbedrag. Voor wie tot de hoogste inkomenscategorie behoort, is er per soort behandeling een specifiek premiebedrag.

Hoe vraag je de Mijn VerbouwPremie aan?

Je kan de Mijn VerbouwPremie makkelijk online aanvragen via het online loket van de Vlaamse overheid. De tool gidst je door het hele proces en legt je uit welke documenten je precies nodig hebt.

Belangrijk: je hebt na de factuurdatum twee jaar de tijd om de premie aan te vragen. Wacht er dus niet te lang mee.

Gemeentelijke premies voor vochtproblemen

Er zijn soms echter nog andere premies voor vochtbestrijding die je kan aanvragen. Heel wat gemeentes bieden namelijk hun eigen subsidies aan voor renovaties en soms worden ook vochtproblemen in die lokale premies opgenomen.

Niet alle gemeentes bieden die mogelijkheid. Wil je weten of jouw gemeente premies voor vochtbestrijding uitdeelt, neem dan een kijkje op de Premiezoeker van de Vlaamse overheid.

Aquatec bestrijdt vochtproblemen in jouw omgeving

Staan er vochtbestrijdingswerken op het programma, dan maak je mogelijk aanspraak op een premie. De Mijn VerbouwPremie en de gemeentelijke premies helpen de kosten voor het bestrijden van vochtproblemen dragen. Om aanspraak te maken op de premie, moeten de werken wel aangepakt worden door een vochtexpert. Daar helpen we je bij Aquatec graag mee. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en vrijblijvend advies.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder