Blog

Vocht in huis

Overige vochtproblemen

Vocht in huis

Niemand zit te wachten op vocht in huis. Niet alleen omdat vochtplekken op de muren niet bepaald een mooi gezicht vormen, maar ook omdat vocht in uw huis nog veel meer, vaak ernstigere gevolgen kan hebben. Heeft u last van vocht in uw huis? Wacht dan niet langer en schakel professionele hulp in!

Gevolgen van vocht in huis

De lijst met gevolgen van vocht in huis is lang. Ten eerste zijn vochtige muren alles behalve goed voor de structuur van uw woning. De muren kunnen door het vocht aangetast worden, waardoor ze minder stevig zijn en niet langer goed isoleren. Dit laatste ziet u onmiddellijk terug in uw maandelijkse energiefactuur. Door de lagere isolatiewaarden van uw woning zult u een grotere behoefte aan energie hebben om alle vertrekken warm te houden. Bovendien kunnen vochtige muren een nare tocht veroorzaken. Dit alles zorgt voor een onprettig leefklimaat.

Daarnaast is vocht in uw huis nefast voor het interieur. Uw meubelen zullen zichtbaar lijden, uw houtwerk zal gaan rotten, bepleistering en schilderwerk zullen langzaamaan afbrokkelen… En zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan. Het is daarom ook belangrijk dat u vochtproblemen tijdig ontdekt en snel een professional inschakelt om de schade te beperken.

Ten laatste veroorzaakt vocht in huis niet alleen materiele en visuele schade –het heeft ook een negatief effect op de luchtkwaliteit in uw woning. Een te vochtige lucht kan leiden tot allergieën, astma, rinitis en nog veel meer gezondheidsrisico’s zoals schimmelvorming.

Hoe herkent u een vochtprobleem?

Een vochtprobleem in huis is niet altijd snel en eenvoudig te herkennen. De meest herkenbare kenmerken zijn loslatend behang of stucwerk, vocht- en/of schimmelplekken en algen op de muur. Maar er zijn ook voldoende, minder duidelijke aanwijzingen voor een vochtprobleem in huis. Denk hierbij aan een muffe en bedompte geur, een hoger energieverbruik dan gewoonlijk en condens op ramen en andere koudere oppervlakten. Ook als u opmerkt dat de was in huis tegenwoordig minder snel droogt dan voorheen, kan dit een vochtprobleem aanduiden.

Wat zijn de oorzaken van vocht in huis?

Veel vochtproblemen worden veroorzaakt door onvoldoende ventilatie. Een gemiddeld gezin produceert bij dagelijkse bezigheden zo’n 10 liter vocht en dat blijft bij slechte ventilatie allemaal in de lucht hangen. Ook bouwkundige problemen kunnen een rol spelen, zoals optrekkend vocht, koudebruggen, lekkage en condensatie.

Hoe maakt u uw woning vochtvrij?

Wanneer u uw woning vochtvrij wilt krijgen, kunt u het beste een specialist in vochtbestrijding inschakelen. Deze specialisten kunnen de oorzaak van uw vochtprobleem vaak goed lokaliseren en een op maat gemaakt oplossing vinden. Heeft u een vochtprobleem in huis of ergens anders? Aarzel dan niet langer en schakel vandaag nog één van onze experts in!

Hoe voorkomt u een nieuw vochtprobleem?

Onze experts zullen altijd hun uiterste best doen om uw vochtprobleem voorgoed weg te werken. Er zijn echter enkele eenvoudige dingen die u zelf kunt doen om de kans van terugkeer van uw probleem te elimineren:

  • Ventileer en lucht goed, vooral wanneer er veel mensen in huis zijn of zijn geweest
  • Breng isolatie aan: hoe warmer de woning, hoe minder kans op condensatie
  • Maak de badkamer na het douchen droog met een trekker of doek
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder