Blog

Hoe vochtproblemen in huis behandelen

Vochtproblemen in huis behandelen
Overige vochtproblemen

Hoe vochtproblemen in huis behandelen

Vochtproblemen in huis kunnen een ernstige bedreiging vormen voor zowel de structuur van je woning als de gezondheid van de bewoners. Hieronder nemen we een duik in de verschillende soorten vochtproblemen en op welke manieren ze behandeld kunnen worden.

Eerst en vooral: waarom vochtproblemen in huis behandelen?

Vochtproblemen in huis vormen niet alleen een lelijke vlek op de muur, maar brengen ook serieuze gevaren met zich mee voor zowel de structuur van de woning als de gezondheid van bewoners. Muren die langdurig aan vocht blootgesteld worden, zullen deels hun stabiliteit verliezen.

Schimmelvorming is bovendien bijna onvermijdelijk, net als de aantrekking van huisstofmijt en ongedierte. Dat leidt dan weer tot diverse gezondheidsproblemen, variërend van ademhalingsproblemen tot allergieën. Daarnaast zal vochtschade de waarde van de woning verminderen en potentiële kopers afschrikken.

Het proactief aanpakken van vochtproblemen, gecombineerd met preventieve maatregelen zoals goede ventilatie, is cruciaal om de duurzaamheid van de woning te waarborgen en een veilige, gezonde leefomgeving te behouden. Merk je de eerste tekenen van een vochtprobleem op, dan neem je beter zo snel mogelijk contact op met een vochtexpert.

1. Opstijgend vocht in huis behandelen

Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater vanuit de bodem kan binnendringen in de binnenmuren van je woning. Dat gebeurt wanneer de waterafkering defect is of wanneer de druk van het grondwater te hoog geworden is. Vooral oudere woningen hebben hier last van.

Muurinjecties

Muurinjecties zijn een populaire methode voor het behandelen van opstijgend vocht. Het proces begint met het boren van gaten in de aangetaste muur op gelijkmatige afstanden. Vervolgens wordt een vochtwerende substantie, meestal een gel op basis van silaan of siloxaan, in die gaten geïnjecteerd. De substantie verspreidt zich door de muur en vormt een barrière tegen het opstijgend vocht.

Onderkappen van muren

Bij het onderkappen van muren wordt een meer ingrijpende aanpak gevolgd. Een professional zal een deel van de muur blootleggen, meestal tot aan het grondniveau, en een fysieke, waterdichte folie aanbrengen. Soms biedt ook een waterdichte cementpleister soelaas. Zo voorkom je contact tussen het grondwater en de muur.

 

2. Doorslaand vocht in huis bestrijden

Bij doorslaand vocht ligt het probleem bij de gevel. Scheuren of barstjes in de bakstenen of voegen laten dan regenwater door dat kan doordringen tot in de binnenmuren.

Gevelimpregnaties zijn bijzonder doeltreffend. Eerst zullen we de gevel grondig reinigen om vuil, mossen en algen te verwijderen. Vervolgens wordt een waterafstotende substantie gelijkmatig op de gevel aangebracht. Dat kan een vloeistof of een gel zijn, afhankelijk van het type impregnatie. De substantie dringt door in de poriën van de gevel en vormt een beschermende laag die voorkomt dat regenwater doordringt.

3. Vocht in de kelder aanpakken

Geen ruimte zo gevoelig voor vochtproblemen als de kelder. Gelukkig is zo goed als elke kelder terug droog te krijgen.

Kelderbekuipingen

Kelderbekuipingen worden het vaakst ingezet om de kelder terug waterdicht te maken. Het proces omvat het verwijderen van de bestaande bekleding, het grondig reinigen van de kelderwanden en -vloeren, en het aanbrengen van een waterdichte coating. Die coating bestaat uit meerdere lagen waterdichte cementpleister of speciale afdichtingsmembranen. Het resultaat is een waterdichte barrière die voorkomt dat vocht de kelder binnendringt.

Kelderdrainages

Kelderdrainages zijn gericht op het beheren van overtollig water rondom de kelder. Dat is een goede strategie wanneer de kelder kampt met grote vochtproblemen en er vaak water op de keldervloer staat. We installeren dan een pompsysteem met noppenmembranen dat het overtollige water afvoert. Dat wordt weggewerkt achter nieuwe keldermuren en een keldervloer zodat je de ruimte terug nuttig kan gebruiken.

4. Condensatievocht in huis bestrijden

Het vaakst voorkomende vochtprobleem is echter condensatie. Daarbij vormen er zich waterdruppeltjes op de muren omdat de luchtvochtigheidsgraad te hoog ligt. De sleutel is dan ventilatie. Je voert zo de vochtige lucht af en vervangt die door droge, verse buitenlucht. De waterdamp in de lucht kan zo niet neerslaan op de muren en je voorkomt dus vochtplekken op de muren, die overigens vaak schimmels met zich meebrengen.

Zet je ramen af en toe open om frisse lucht binnen te laten, maar nog beter is om een ventilatiesysteem te laten installeren. Zo help je ook de luchtkwaliteit vooruit.

Aquatec Vochtbestrijding verjaagt vocht uit je woning

Er zijn vele soorten vochtproblemen en elke case vereist een specifieke aanpak en behandeling. Het is daarom raadzaam om altijd professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat de behandelingen correct worden uitgevoerd en duurzame resultaten opleveren.

Neem vandaag nog contact op met de experten van Aquatec Vochtbestrijding. We geven je graag meer advies en komen langs om de situatie onder de loep te nemen.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder