Blog

Muren onderkappen of injecteren? Wat is de beste oplossing?

muurbescherming tegen vocht
Tips / Vochtige muren

Muren onderkappen of injecteren? Wat is de beste oplossing?

Opstijgend vocht is een hardnekkig beestje. Vochtige bakstenen zijn minder stabiel en brengen gezondheidsproblemen met zich mee. Aanpakken is dus de boodschap. Dat kan op twee manieren. Je kan ervoor kiezen om de muren te onderkappen of om de muren te injecteren met een vochtwerend middel. Beide behandelingen zijn bijzonder efficiënt. Wanneer kies je nu voor welke behandeling tegen opstijgend vocht? Je komt het hieronder te weten.

Hoe ontstaat opstijgend vocht en waarom snel muren injecteren of onderkappen?

Muren onderkappen en muren injecteren zijn twee heel andere behandelmethoden, maar wat ze wel gemeenschappelijk hebben is dat ze beide ingezet worden tegen opstijgend vocht. Dat soort vochtprobleem ontstaat wanneer het water uit de ondergrond in rechtstreeks contact komt met de bakstenen van je woning.

Dat kan gebeuren wanneer de waterkering van je woning niet meer werkt zoals zou moeten. Dat is een speciale kunststof die onderaan de muren, tussen de bakstenen, wordt geplaatst en als barrière tegen de vochtige ondergrond dient. Is die waterkering defect (of nooit geplaatst), dan kan het grondwater in de bakstenen binnendringen. In buurten waar het grondwaterpeil hoog is, ontstaat er sneller een dergelijk vochtprobleem.

Door muren te onderkappen of te injecteren, creëren we als het ware een nieuwe waterkering. Zo kan vocht niet nog verder naar boven opstijgen in de muren. Het is belangrijk om snel te handelen bij opstijgend vocht. Doe je dat niet, dan breng je de stabiliteit van je woning in gevaar. Vochtige bakstenen hebben namelijk de neiging af te brokkelen. Vochtige muren creëren ook een ongezond leefklimaat, zeker wanneer die vochtplekken gepaard gaan met schimmelvorming.

Muren injecteren tegen opstijgend vocht

Muurinjecties zijn een populaire behandelmethode tegen opstijgend vocht. Het principe is eenvoudig. De vochtige muur wordt dan voorzien van een nieuwe waterkering door een waterafstotend middel te injecteren in de vochtplek. Daarvoor moeten onze experts eerst gaten boren op en rondom de getroffen muur. Die gaten worden dan opgevuld met de vochtwerende vloeistof of gel. Dat product verspreidt zich door de bakstenen en hardt uit. Zo kan het opstijgend vocht uit de ondergrond zich niet langer naar boven verspreiden, waardoor de muur uitdroogt.

Het grote voordeel van muren injecteren is dat het een goedkope behandelmethode is die ook uiterst efficiënt is. Bovendien zijn de muurinjecties snel en komen er geen grote werken aan te pas. Houd er wel rekening mee dat de muur nog enkele maanden moet uitdrogen vooraleer je aan pleisteren of schilderen kan denken. Hoe lang de droogtijd is, hangt af van de dikte van de muur.

vochtige muren

Muren onderkappen tegen vocht

Het onderkappen van een muur is eveneens een bijzonder efficiënte manier om komaf te maken met opstijgend vocht. In dit geval wordt er een nieuwe, fysieke waterkering geplaatst in de muur. Deze behandeling kan zowel op binnen- als buitenmuren worden toegepast. Onze vakmannen boren dan sleuven helemaal onderaan de muur, onder het vloerniveau, en brengen een nieuwe waterkering van kunststof aan. De muren zijn dan gered en krijgen niet langer met opstijgend vocht te maken.

Hier komen wel grote werken aan te pas, wat het kostenplaatje de hoogte injaagt. De klus is ook niet snel geklaard. Om alles veilig te laten verlopen en de muren op een verantwoorde manier te onderkappen, moet je best wat tijd inrekenen. Je zal de muren volledig opnieuw moeten laten afwerken en mogelijk ook de vloer opnieuw plaatsen.

Wanneer het beste muren onderkappen en wanneer muren injecteren?

Wanneer kies je het beste voor het injecteren of onderkappen van een muur die getroffen is door opstijgend vocht? Beide behandelingen zijn effectief en zullen vocht uit je woning verdrijven. In het kort kunnen we samenvatten dat je muren enkel laat onderkappen wanneer het vochtprobleem zo groot is dat er eigenlijk geen andere keuze is. De muren kunnen dan enkel nog gered worden door een nieuwe waterkering te laten plaatsen.

Ben je er vroeg bij? Dan zal het injecteren van de muren waarschijnlijk volstaan. Die behandeling is snel, budgetvriendelijk, erg efficiënt en de muren worden niet beschadigd.

Aquatec bestrijdt opstijgend vocht door muren te injecteren of onderkappen

Heb je last van opstijgend vocht in je woning, dan nodig je beter een expert uit die de situatie grondig bekijkt. Bij Aquatec hebben we veel ervaring met het injecteren en onderkappen van vochtige muren. Heb je vragen over jouw vochtprobleem of wil je graag een gratis vochtdiagnose? Wij staan te allen tijde voor je klaar met professioneel advies en doeltreffende hulp. Contacteer ons vrijblijvend.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder