Blog

Vochtdoorslag in de spouwmuur

vocht in de spouwmuur
Tips / Vochtige muren

Vochtdoorslag in de spouwmuur

Vochtdoorslag is een hardnekkig probleem. Het kan opduiken op de binnenmuren, in de kelder, in de badkamer, maar ook in de gevel en zelfs in de spouwmuur. Vochtdoorslag in de spouwmuur ontstaan door condensatie, slecht aangebrachte isolatie of een constructiefout. Gelukkig kan je vochtdoorslag in de spouwmuur wel behandelen. We vertellen je er hieronder alles over.

Hoe ontstaat vochtdoorslag in de spouwmuur?

Vochtdoorslag in de spouwmuur door vuil

In de meeste gevallen ontstaat vochtdoorslag in de spouwmuur niet door insijpelend regenwater, maar wel door condensatieproblemen. Dat lijkt vreemd, maar zit eigenlijk logisch in elkaar. De spouw is een natuurlijke buffer tussen de binnenmuur en de buitenmuur van je woning. Het is een luchtlaag die voorkomt dat regenwater in de bakstenen van de gevel zich een weg naar je binnenmuren baant, maar de spouw heeft ook een thermisch isolerende functie. Volgens de regels van de kunst moet de spouw helemaal leeg zijn, maar helaas is dat niet altijd zo.

Wanneer er zich cement of ander vuil in de spouw bevindt, kunnen de buitenmuur en de binnenmuur toch met elkaar in contact komen. Dat stelt op zich niet veel voor, maar het kan wel voor flinke problemen zorgen. De koude bakstenen van de gevel kunnen dan namelijk de koude doordragen tot tegen de opgewarmde binnenmuur. Door het contrast van die twee, kan waterdamp in de lucht gaan condenseren. Het resultaat: waterdruppeltjes binnenin de spouw. In het slechtste geval, bij een hoog temperatuurverschil, kan er zich zelfs een plasje onderaan de schouw vormen. Men heet dit een koudebrug.

Vochtdoorslag door slecht aangebrachte spouwmuurisolatie

Heb je pas last van vochtdoorslag in de spouw nadat je de spouw geïsoleerd hebt, dan is de isolatie zelf mogelijk de boosdoener. Isolatie laat je beter altijd door een vakman installeren. Bij het isoleren van een spouw komt vakkennis en professionele apparatuur kijken. Het isolatiemateriaal van de spouw mag bijvoorbeeld nooit in contact staan met de buitenmuur zelf. Bij oudere, natte gevels kan het vocht zich dan namelijk verspreiden in de spouwmuurisolatie. Dat isolatiemateriaal werkt als een spons, neemt het water op en er ontstaan al snel vochtplekken op de binnenmuren.

Fout gebouwde buitenmuren zorgen voor vochtdoorslag

De vochtdoorslag in de spouwmuur kan ook een structurele aard hebben. Volgens de huidige bouwnormen mag de buitenmuur namelijk niet rechtstreeks in contact komen met de vloer van je woning. In het verleden gebeurde dat wel en bij sommige doe-het-zelf renovatieprojecten duikt die fout ook soms op. Het vocht kan zich in een dergelijk geval vanuit de ondergrond een weg banen naar je muur en spouw.

Verwar andere vochtproblemen niet met vochtdoorslag in de spouw

Ook de relatieve luchtvochtigheid in huis kan vochtdoorslag veroorzaken. Je vermoedt in dat geval misschien dat de spouw het probleem is, maar eigenlijk schuilt het probleem gewoon binnenshuis. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de relatieve luchtvochtigheid in huis te hoog ligt. Dat betekent dat er veel waterdamp in de lucht hangt. Wanneer die damp in contact komt met koude oppervlaktes, zoals ramen, spiegels of muren, dan slaat de damp neer en worden er druppeltjes gevormd. Zo ontstaan er vochtplekken op de muren, doorgaans bovenaan of op het plafond. Dit is een typisch probleem dat ontstaat na het isoleren van bijvoorbeeld de spouw. Er ontsnapt dan geen lucht meer via de gevel, waardoor je zelf extra moet ventileren.

Maar ook opstijgend vocht kan voor vochtdoorslag zorgen. Water uit de ondergrond is er dan in geslaagd om in contact te komen met de muren. Eenmaal de bakstenen verzadigd zijn met water, ontstaan er vochtvlekken op de muur. Ook hier is dus vochtdoorslag in de spouw niet de oorzaak van je kopzorgen. Een expert kan voor uitsluitsel zorgen en onderzoeken waar de vochtdoorslag precies vandaan komt.

Hoe bestrijd je vochtdoorslag in de spouwmuur?

Bij Aquatec weten we hoe we vochtdoorslag in de spouwmuur moeten tegengaan. Indien het probleem ontstaan is door een koudebrug, door bijvoorbeeld cementresten in de spouw, dan moet de spouwmuur gereinigd worden. Dat kan met speciaal daarvoor ontwikkelde apparatuur.

Indien de gevelisolatie fout werd aangebracht, moet alle isolatie mogelijk verwijderd en vervangen worden. Bij vochtdoorslag in de spouwmuur door een constructiefout zijn mogelijk zwaardere middelen nodig.

Daarnaast raden we je ook aan om een mechanisch ventilatiesysteem te voorzien in je woning. Zo voorkom je vocht door condens, bijvoorbeeld na het isoleren van de spouw, en de luchtkwaliteit zal er ook op vooruitgaan.

Aquatec bestrijdt vochtdoorslag in de spouwmuur

Heb je te kampen met vochtproblemen en ligt de oorzaak bij de spouwmuur? De experts van Aquatec komen graag bij je langs om de situatie onder de loep te nemen. Vochtdoorslag in de spouwmuur kan op verschillende manieren ontstaan. Tijdens onze gratis vochtdiagnose spitten we de bron van het probleem uit en stellen we een gepaste behandeling voor. Zo is die vochtdoorslag snel verholpen. Neem vandaag nog contact met ons op.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder