Blog

Het aanpakken van vochtige kelders: methodes en preventietips

water in kelder
Tips / Vochtige muren

Het aanpakken van vochtige kelders: methodes en preventietips

Een vochtige kelder is een vaak voorkomend probleem waar veel huiseigenaren mee te maken krijgen. Het kan niet alleen leiden tot schade aan je huis, maar ook tot gezondheidsproblemen als het vocht niet op de juiste manier wordt aangepakt. In dit artikel gaan we diep in op verschillende methodes om vochtige kelders aan te pakken en bieden we waardevolle preventietips om dat soort problemen in de toekomst te voorkomen.

muurbescherming tegen vocht

De gevolgen van een vochtige kelder

Voordat we ingaan op de methodes om vochtige kelders aan te pakken, is het belangrijk om te begrijpen welke gevolgen een vochtige kelder kan hebben. Vocht in de kelder kan leiden tot:

Schimmelgroei

Vochtige omgevingen zijn de ideale broedplaats voor schimmelgroei. Die micro-organismen kunnen niet alleen je huis beschadigen met hun diep genestelde schimmeldraden, maar ook gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergieën en ademhalingsproblemen. Schimmels planten zich namelijk voort met schadelijke sporen die giftig zijn wanneer je ze inademt.

Structuurschade aan de kelder

Langdurige blootstelling aan vocht kan leiden tot structurele schade aan je huis, waaronder houtrot, betonerosie en zelfs scheurvorming in de fundering. Dat wil je natuurlijk liever vermijden, zeker in dragende muren of balken. Vocht kan je woning kapotmaken.

Slechte luchtkwaliteit

Vochtige lucht in de kelder kan zich door het hele huis verspreiden, waardoor de luchtkwaliteit verslechtert. Dat kan onaangename geuren en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Verlies van bruikbare ruimte

Een vochtige kelder is vaak onbruikbaar voor opslag of kelder als extra leefruimte, wat betekent dat je huis minder groot geworden is en dus ook minder waard is. De bewoonbare oppervlakte wordt kleiner en je moet een andere plek vinden om je spullen en voedingswaren te bewaren. Woningen met vochtproblemen liggen ook niet goed in de woningmarkt wanneer je van plan zou zijn om je stekje te verkopen.

Welke methodes om vochtige kelders aan te pakken zijn er allemaal?

Hoe het vocht in de kelder wordt aangepakt, hangt af van de bron van het vocht en de omvang van het vochtprobleem.

Kelderbekuiping

De kelderbekuiping is een van de meest effectieve methodes om vochtige kelders aan te pakken. Het omvat het aanbrengen van waterdichte coatings op de keldermuren en het gebruik van waterdichte membranen om te voorkomen dat water binnendringt. Zo is je kelder snel terug als nieuw. Je bouwt als het ware een nieuwe kelder binnenin de bestaande ruimte.

Drainagesystemen

Drainagesystemen kunnen helpen bij het afvoeren van grondwater en regenwater van de kelder. Dit voorkomt dat water zich ophoopt in de kelder. Het binnensijpelende water wordt meteen terug afgevoerd naar buiten, via een pompsysteem met noppenmembranen.

Injecteren van vochtige keldermuren

Ben je er snel bij, dan volstaat een muurinjectie mogelijk. Bij kleine, lokale vochtplekken kunnen we een vochtwerend middel injecteren in de keldermuur. Dat product droogt uit en vormt een waterdichte barrière tegen vocht. Dit kan enkel in specifieke gevallen.

Ventilatiesystemen tegen condens

Goede ventilatie is essentieel om de luchtvochtigheidsgraad in de kelder te verminderen. Zo voorkom je vochtplekken en schimmelgroei en je verbetert de luchtkwaliteit. Waterdamp in de lucht slaat namelijk neer op de koude keldermuren door condensatie, met vochtplekken als gevolg.

Reparatie van lekkages

Als er lekkages zijn in de kelder, moeten die natuurlijk onmiddellijk worden gerepareerd. Lekkages kunnen water in de kelder laten sijpelen en moeten grondig worden aangepakt. Daarna plaats je het beste een luchtontvochtiger om de keldermuren zo snel mogelijk terug droog te krijgen.

Funderingsherstel

In ernstige gevallen van vochtproblemen kan funderingsherstel nodig zijn. We zullen de beschadigde funderingen dan moeten vervangen of repareren om vocht buiten te houden. Een nieuwe waterkering is dan nodig.

De beste preventietips voor vochtige kelders

Naast het aanpakken van bestaande vochtproblemen, is het ook van essentieel belang om preventieve maatregelen te nemen om te voorkomen dat vochtige kelders in de toekomst een probleem worden. Hier zijn enkele waardevolle preventietips:

Onderhoud van regenafvoersystemen

Zorg ervoor dat regenafvoersystemen, zoals dakgoten en regenpijpen, in goede staat verkeren en vrij zijn van verstoppingen. Dat voorkomt dat regenwater zich rond de fundering ophoopt. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in de kelder.

Ventilatie in de kelder

Zorg voor goede ventilatie in de kelder en controleer af en toe of de ventilatieopeningen niet geblokkeerd zijn. De vochtige lucht wordt dan afgevoerd en er kan zich geen condens op de keldermuren vormen.

Regelmatige inspecties

Voer regelmatig inspecties uit om eventuele tekenen van vochtproblemen vroegtijdig op te sporen. Dit stelt je in staat om snel actie te ondernemen voordat het probleem verergert. Laat je altijd bijstaan door een professional op het gebied van vochtbestrijding. Preventieve maatregelen kunnen toekomstige problemen voorkomen.

Aquatec: jouw partner in de strijd tegen vochtige kelders

Heb je te kampen met een vochtige kelder en ben je op zoek naar professionele hulp, dan is Aquatec de partner die je nodig hebt. Ons team van experts op het gebied van vochtbestrijding heeft jarenlange ervaring en kan je helpen bij het identificeren en oplossen van vochtproblemen in je kelder. Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op met Aquatec voor een gratis inspectie en offerte. Samen zorgen we ervoor dat je kelder droog en gezond blijft, en je huis zijn waarde behoudt. Contacteer ons vrijblijvend voor een vochtdiagnose.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder