Blog

Hoe vochtproblemen je renovatieplannen kunnen beïnvloeden

water in kelder
Overige vochtproblemen / Tips

Hoe vochtproblemen je renovatieplannen kunnen beïnvloeden

Het renoveren van je huis is een spannend project. Maar jammer genoeg kunnen er tijdens je renovatieplannen ook onverwachte problemen opduiken. Of je nu je keuken, kelder, badkamer, zolder of de hele woning wil vernieuwen, vochtproblemen kunnen snel je renovatieplannen in de war sturen. Merk je vocht op, dan moet je rekening houden met onverwachte kosten en vertragingen. In dit artikel bespreken we welke vochtproblemen je kan ontdekken bij een renovatie en hoe je die problemen kan oplossen.

Welke vochtproblemen kan je ontdekken bij een renovatie?

Voordat je enthousiast begint met het slopen van muren en het uitbreken van vloeren, is het cruciaal om te checken of je huis met vochtproblemen kampt. Vochtproblemen kunnen op verschillende manieren verschijnen en zijn niet altijd onmiddellijk zichtbaar. We sommen enkele veelvoorkomende vochtgerelateerde problemen op die je kan tegenkomen bij renovaties.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een specifiek probleem waarbij water uit de grond in de muren omhoogtrekt. Dit kan leiden tot vochtige plekken op de muren, schade aan pleisterwerk en zelfs houtrot. Het is het klassieke vochtprobleem en treedt altijd op aan de onderkant van de muren.

muurbescherming tegen vocht

Condensatie

Condensatie kan optreden wanneer warme lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals ramen of onvoldoende geïsoleerde muren. Dit kan leiden tot vochtproblemen en zelfs schade aan je huis. Natte ruimtes zoals badkamers of keukens zijn er extra gevoelig voor. Daar hangt namelijk veel waterdamp in de lucht.

condens-schimmel-in-huis

Vochtige kelders

Kelders zijn vaak vatbaar voor vochtproblemen vanwege hun ondergrondse ligging. Langs de muren kan na verloop van tijd grondwater binnendringen. Dat leidt tot structurele schade waardoor het niet langer veilig of gezond is om de ruimte te gebruiken.

keldervocht in de kelder

Lekkages

Lekkages in het dak, de leidingen of rond ramen kunnen leiden tot vochtschade aan plafonds, muren en vloeren. Het opsporen en herstellen van lekkages is essentieel voordat je begint met de renovatie. Doe je dat niet, dan moet je je pas gerenoveerde woning snel terug opnieuw renoveren.

Doorslaand vocht

Bij oude woningen met oude gevels kan er ook doorslaand vocht optreden. De poreuze bakstenen laten dan water door tot tegen de binnenmuren. Ook kapotte dakgoten kunnen doorslaand vocht in de hand werken.

Hoe los je vochtproblemen bij renovaties op?

Het identificeren van vochtproblemen is slechts de eerste stap. Het is net zo belangrijk om ze grondig op te lossen voordat je verder gaat met je renovatieproject. Hieronder lees je hoe we bij Aquatec te werk gaan.

Grondige inspectie op de aanwezigheid van vocht

We voeren een professionele inspectie uit om de omvang van het vochtprobleem vast te stellen. Dit kan onder meer vochtmetingen, lekdetectie en schimmeltesten omvatten.

Vochtbronnen aanpakken

Eenmaal de bronnen van vocht opgespoord zijn, moeten we ze behandelen. Dat kan variëren van het repareren van lekkages tot het verbeteren van de ventilatie in vochtige ruimtes en het aanbrengen van vochtwerende barrières tegen opstijgend vocht. Hoe we vochtproblemen aanpakken, hangt af van de aard en oorsprong van het vocht.

Schimmelverwijdering

Indien schimmel aanwezig is, laat dat dan altijd professioneel verwijderen. Nog belangrijker is om de oorzaak van de schimmelvorming aan te pakken.

Gebruik vochtbestendige materialen bij de renovatie

Overweeg vochtbestendige opties bij het vervangen van materialen tijdens de renovatie. Dit kan helpen toekomstige vochtproblemen te voorkomen. Bij het schilderen van je huis kan je kiezen voor vochtwerende verf en gebruik afdichtingsmiddelen rond ramen en deuren om vocht buiten te houden.

Hoe kan je vocht vermijden na de renovatie?

Na het succesvol oplossen van vochtproblemen tijdens de renovatie, wil je ervoor zorgen dat ze niet terugkeren. Hier zijn enkele maatregelen om vocht te vermijden na de renovatie:

  • Zorg voor voldoende ventilatie in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens. Dit helpt om vocht snel af te voeren.
  • Zorg voor een goede isolatie van muren, daken en vloeren. Goede isolatie voorkomt condensatie en houdt vocht buiten.
  • Houd je huis in goede staat en controleer regelmatig op de eerste tekenen van vocht. Controleer op lekkages en voer reparaties onmiddellijk uit.

Schakel een expert in voor vochtproblemen tijdens renovaties

Het aanpakken van vochtproblemen tijdens renovaties is van ontzettend groot belang. Doe altijd een beroep op de diensten van een gekwalificeerde professional om de oorzaak van het vochtprobleem vast te stellen en effectieve behandelingen op te starten. Een vochtexpert heeft de ervaring en de apparatuur om problemen grondig aan te pakken en ervoor te zorgen dat je renovatieproject soepel verloopt.

Bij Aquatec weten we van aanpakken. We hebben flink wat expertise opgebouwd en weten komaf te maken met elk soort vochtprobleem dat je bij renovatieplannen kan tegenkomen. Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder