Blog

Hoe kan je salpeter bestrijden met salpeterverwijderaar of muurafwerking?

muurbescherming tegen vocht
Tips / Vochtige muren

Hoe kan je salpeter bestrijden met salpeterverwijderaar of muurafwerking?

Worden je muren aangetast door een onverklaarbare witte aanslag? Dan heb je waarschijnlijk met salpeter te maken. Om salpeter te bestrijden, kan je een salpeterverwijderaar kopen bij de doe-het-zelfzaak. Helaas pak je het probleem zo niet bij de wortels aan. Salpeter wijst namelijk op een vochtprobleem. Wat je dan wel doet wanneer je salpeter opmerkt? Je leest het hieronder.

Hoe ontstaat salpeter precies?

Salpeter is een vervelend fenomeen. Je herkent het als een stoffige, witte aanslag op je muren. Het wordt vaak foutief beschouwd als een schimmel, maar dat is dus niet het geval. Het slechte nieuws is dat salpeter niet je grootste zorg is. Die vervelende zoutaanslag is namelijk altijd terug te leiden tot een vochtprobleem.

Salpeter ontstaat als het resultaat van een chemische reactie tussen mineralen in de bouwmaterialen enerzijds en vocht anderzijds. Zonder vocht kan er dus geen salpeter ontstaan. Het spreekt voor zich dat die witte salpeter moet weggehaald worden, maar het is nog belangrijk om ook het vochtprobleem aan te pakken. Dat vocht kan op verschillende manieren in je muren terecht komen. Zowel opstijgend vocht, doorslaand vocht als condensatie kunnen de duivels van dienst zijn.

Is salpeter gevaarlijk?

Salpeter zelf is op zich niet gevaarlijk. Het is vooral een waarschuwing om het vocht in je muren te bestrijden. Dat onderliggende vochtprobleem is namelijk helemaal niet onschuldig.

Vocht in huis leidt tot gezondheidsproblemen. Een vochtige omgeving werkt klachten aan de luchtwegen in de hand. Bovendien gaat vocht in heel wat gevallen gepaard met schimmels en ook die zijn allesbehalve gezond. De sporen waarmee schimmels zich voortplanten zijn giftig en veroorzaken luchtweginfecties, hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid en ze werken astma en allergieën in de hand.

Laat je het vocht dat ten grondslag ligt aan de salpetervorming zijn vrije gangetje, dan kan ook de stabiliteit van je woning in gevaar komen. Vochtige bakstenen zijn namelijk minder stevig en kunnen na verloop van tijd afbrokkelen. Hoe sneller je tot actie overgaat, hoe beter.

Hoe salpeter verwijderen met salpeterverwijderaar

Salpeterverwijderaar is behoorlijk effectief. Het volstaat om een azijnoplossing op de muur aan te brengen. Overal waar er zich vocht in de muur bevindt, kan er salpeter vormen. Je mag daarom gerust een grote oppervlakte van de muur behandelen, ook rondom de plek waar je salpeter ziet. Koop je een salpeterverwijderaar in de doe-het-zelfzaak, volg dan de instructies op de verpakking. We herhalen dat dit soort salpeterverwijderaars enkel de oppervlakkige schade behandelen.

Doe je een beroep op de diensten van Aquatec, dan voeren we een grondige vochtanalyse uit. We gaan na hoe het vocht in je muur terechtgekomen is, waar het precies vandaan komt en in hoeverre het vocht zich in je woning verspreid heeft. Zo kunnen we een doeltreffende behandeling opstarten die niet alleen komaf maakt met het salpeter, maar je woning opnieuw gezond maakt.

Hoe salpeter bestrijden met muurafwerking?

Kan je die salpeter dan niet gewoon overschilderen? Helaas niet. Door het salpeter weg te borstelen en een nieuwe laag verf aan te brengen maak je het probleem eigenlijk alleen maar erger. Het vocht blijft zich zo opstapelen en zal op termijn opnieuw voor salpeter op de muren zorgen. En zolang je het vochtprobleem zelf niet verjaagt, bekom je nooit een structurele oplossing.

Kan je salpeter zelf verwijderen?

In principe kan je salpeter zelf bestrijden. Dat doe je dan met huis-tuin-keukenmiddeltjes of met antisalpetermiddelen die je in de doe-het-zelfzaak kan kopen. Het gaat dan om bijtende middelen zoals azijn of zoutzuur. Op die manier kan je het salpeter inderdaad van je muren verwijderen, maar niet voor lang. Aangezien je de bron van het probleem zo niet aanpakt, zal het salpeter al snel terugkomen. Het is als dweilen met de kraan open.

Belangrijk: verwijder je de salpeter zelf en ga je ook zelf als vochtbestrijder aan de slag? Dan maak je geen aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. Die wordt enkel toegekend wanneer je de muren laat injecteren door een expert.

Na de salpeterverwijderaar en muurafwerking: oplossing voor opstijgend vocht

Bij Aquatec halen we dan ook niet alleen het salpeter weg, maar zorgen we er ook voor dat het vochtprobleem verholpen wordt. Enkel wanneer er geen vocht meer opstijgt in je muren, kunnen er zich ook geen muurzouten meer vormen.

In de praktijk kunnen we het salpeterprobleem in de meeste gevallen verhelpen met muurinjecties. We boren dan gaten in de muur die aangetast is door salpeter. De salpeterverwijderaar van dienst: een vochtwerend middel dat we in die gaten injecteren. Via barstjes, scheurtjes en poriën verspreidt dat middel zich door de hele muur. Het droogt uit en vormt een waterdichte laag. Opstijgend vocht krijgt zo geen kans meer en het salpeter blijft in de bodem zitten.

Aquatec verjaagt salpeter uit je woning

Heb je salpeterzuur in je woning opgemerkt? Dan ga je beter zo snel mogelijk tot actie over. Dat kan met salpeterverwijderaar of muurafwerking. Bij Aquatec verwijderen we salpeter op een effectieve manier en gebruiken we professionele middelen. Het allerbelangrijkst is om ook het onderliggende vochtprobleem aan te pakken.

Onze experten komen graag bij je langs voor een vochtanalyse. Zo achterhalen we de oorzaak van het salpeter en kunnen we de juiste oplossing voorstellen. Contacteer ons nu vrijblijvend of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder