Blog

Hoe kan je een poreuze muur behandelen? Alles over gevelimpregnatie of hydrofuge

muurzouten
Tips / Vochtige muren

Hoe kan je een poreuze muur behandelen? Alles over gevelimpregnatie of hydrofuge

Een poreuze muur brengt verschillende problemen met zich mee. Algen en mossen kunnen zich makkelijk aan de gevel hechten, doorslaand vocht ligt op de loer en vochtschade kan voor problemen zorgen. Een poreuze muur behandel je dus maar beter zo snel mogelijk. En dat hoeft niet eens zoveel te kosten.

Waarom een poreuze muur behandelen?

Het is onvermijdelijk dat je gevel poreus wordt. De bakstenen en cementmortel die gebruikt worden om woningen te bouwen, zijn van nature al poreus. In tegenstelling tot massieve stenen, hebben bakstenen kleine poriën. Die kunnen minuscule waterdruppeltjes vasthouden. Dat lijkt onschuldig, maar heeft wel degelijk vervelende gevolgen.

Voorkom de groei van algen en mossen

Poreuze bakstenen en voegen zijn de ideale broeihaard voor mossen en algen. Die organismen hebben amper licht en slecht een klein beetje water nodig om te kunnen groeien. Vroeg of laat zal je dan ook een groen laagje op je gevel zien verschijnen.

Poreuze muren werken vochtproblemen in de hand

Daarnaast kan ook vorstschade optreden. De waterdruppeltjes in de poriën van de bakstenen kunnen bevriezen en zetten dan uit. Zo ontstaan kleine scheurtjes en barstjes in de gevel. Tijdens de volgende winter kunnen die barstjes nog meer water vasthouden en zo grotere vorstschade veroorzaken. Jaar na jaar wordt de gevel zo poreuzer. Wanneer de muur grotere scheuren vertoont, kan vocht binnendringen in je woning met vochtproblemen tot gevolg. Er verschijnen dan vochtplekken op de binnenmuren en je verf, pleister en behang gaan afbladderen.

Een poreuze muur behandel je dus beter vroeg dan laat!

Hoe kan een poreuze muur behandeld worden?

Gelukkig kan je veel kwaad voorkomen met een eenvoudige behandeling: een gevelimpregnatie.

Een hydrofuge of gevelimpregnatie wordt ingezet om vochtproblemen door doorslaand vocht op te lossen. Maar een gevelimpregnatie is ook ideaal om toekomstige kwaaltjes te voorkomen. Onze vakmannen brengen een waterafstotende laag aan op je gevel. We gebruiken daarvoor een speciaal hydrofoberend middel dat helemaal kleurloos is. Je gevel behoudt met andere woorden zijn huidige look. Het is belangrijk dat we het waterafstotende middel aanbrengen op een effen gevel. Kapotte bakstenen of gescheurde voegen moeten daarom eerst hersteld worden.

Dankzij die hydrofuge kunnen de bakstenen niet langer vocht vasthouden. Regenwater parelt op de gevel en druppelt naar beneden. Het water kan zich niet langer nestelen in de poriën van de bakstenen of voegen. Geen vorstschade dus en ook geen algen of mossen.

Bovendien zijn gevelimpregnaties betaalbaar en de waterafstotende laag gaat heel erg lang mee. Je bent met andere woorden voor lange tijd beschermd tegen de ongemakken die poreuze gevels met zich meebrengen. Je voorkomt zo ook dure gevelrenovaties in de toekomst en je woning zal niet te maken krijgen met vochtproblemen door doorslaand vocht. Een gevelimpregnatie heeft dus eigenlijk alleen maar voordelen.

Of kies voor een gevelrenovatie

Is je woning eigenlijk aan renovatie toe? Dan kan je overwegen om de gevel te renoveren en te isoleren. Dat kan op verschillende manieren.

Wil je een nieuwe look voor je woning? Dan kan je de gevel eerst isoleren en daarna bekleden met crepi, steenstrips of gewoon een nieuwe baksteen. Je maakt je woning dan niet alleen energiezuiniger, maar geeft je thuis een nieuwe, frisse look. De waarde van je woning stijgt en je betaalt minder op je energiefactuur. Én het probleem van de poreuze gevel is dan meteen verholpen.

Aquatec behandelt de poreuze muren van je gevel

Is je gevel poreus en vrees je voor vochtproblemen of groen op de gevel? Dan heb je een gevelimpregnatie nodig. Zo voorkom je doorslaand vocht in je woning, de vorming van algen en mossen op de gevel en toekomstige vochtschade.

Onze experten van Aquatec helpen je uit de nood met een efficiënte hydrofuge. We brengen een waterafstotende laag aan op je gevel die je heel wat kopzorgen kan besparen.
Benieuwd naar meer informatie? Contacteer ons dan voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder