Blog

Last van algen en mos op de gevel? Oorzaken en oplossingen

algen en mos op gevel
Tips / Vochtige muren

Last van algen en mos op de gevel? Oorzaken en oplossingen

Is de gevel van je woning bedekt met een laagje groen? Gelukkig kan je die algen en mossen makkelijk van je gevel verwijderen. Een hogedrukreiniger met heet water volstaat in de meeste gevallen. Maar er is ook een efficiëntere manier om algen en mos op de muren te voorkomen. Lees vooral verder.

Hoe ontstaan mos en algen op de gevel?

Planten groeien altijd en overal. Onkruid lijkt op magische wijze te verschijnen tussen je planten en tussen voegen op het terras. En zelfs op je gevel groeien al snel algen en mossen. De gevel van je woning bestaat uit bakstenen en de voegen uit cementmortel. Die materialen zijn poreus. Dat betekent dat de oppervlakte niet glad, maar wel oneffen is. De poriën van de bakstenen en de voegen kunnen zo kleine vochtdruppeltjes vasthouden en dat is genoeg voor mos en algen om te kunnen groeien. Dat geldt ook voor de nerven in hout, terrastegels en dakpannen. Het is onvermijdelijk dat er na verloop van tijd dan een vervelend groen laagje op je gevel verschijnt.

Mos en algen zijn erg sterke planten die weinig nodig hebben om te groeien en te overleven. Ze hebben amper licht nodig en een beetje vocht volstaat. De gevel van je woning is dus de ideale voedingsbodem voor mossen en algen.

Hoe kan je algen en mossen op de muren verwijderen?

Gelukkig kan je die mossen en algen op de gevel verwijderen, zeker wanneer je het probleem niet te ver laat komen. We raden je aan om de gevel af te spuiten met een hogedrukreiniger met heet water. De mossen en algen zouden zo van de gevel moeten loskomen en het hete water moet het vuil oplossen. Met een beetje geluk volstaat één schoonmaaksessie om de gevel terug mosvrij te krijgen.

Opgelet: met een hogedrukreiniger maak je de oppervlakte van bakstenen en voegen nog ruwer en poreuzer. Je verwijdert dus wel algen en mossen, maar zorgt er ook voor dat ze sneller terugkomen en ze zich beter kunnen vestigen.

Is de hogedrukreiniger niet voldoende? Dan kan je ook schoonmaakazijn gebruiken om de gevel te reinigen. Een andere mogelijkheid is om groene zeep aan het water toe te voegen, eventueel in combinatie met soda.

Kan je de vorming van algen op de gevel voorkomen?

Gelukkig kan je algen en mossen op je gevel ook voorkomen. En dat is belangrijk, anders moet je steeds opnieuw je gevel reinigen. Na elke schoonmaakbeurt met de hogedrukreiniger wordt je gevel ook poreuzer en kunnen de algen en mossen zich dus beter hechten aan de muur.

Hoe algen op de gevel voorkomen? Door de muur te impregneren! Dat houdt in dat we een hydrofobe laag aanbrengen op de gevel. We gebruiken een milieuvriendelijk en doorzichtig middel. Het uitzicht van je gevel verandert dus niet. Water kan dankzij dat laagje niet meer blijven hangen in de poriën van de bakstenen en voegen. Groen op de gevel is zo niet meer mogelijk en je gevel blijft er als nieuw uitzien. Lees meer over wat impregneren is.

Hoe gaat dat in zijn werk, een gevelimpregnatie?

Een gevelimpregnatie of hydrofuge is de beste manier om groen op de muren te voorkomen. Het is bovendien ook kostenefficiënt en gebeurt snel. Een gevelimpregnatie heeft bovendien nog enkele bijkomende voordelen.

  • Eerst en vooral moeten beschadigde voegen of bakstenen hersteld of eventueel vervangen worden.
  • Wanneer de gevel helemaal effen is, kunnen we de hydrofuge uitvoeren. We brengen een kleurloos middel aan op de gevel met gespecialiseerde apparatuur.
  • Het middel wordt gelijkmatig over de gevel verdeeld en vormt zo een dunne, kleurloze en milieuvriendelijke barrière.
  • Waterdruppels zullen niet langer doordringen in de gevel, maar wel parelen en naar de bodem stromen.
  • Het hydrofoberende middel dat we gebruiken heeft een damp-open karakter. Dat betekent dat vocht nog steeds uit de muur kan verdampen, maar water van buitenaf niet kan binnendringen in de bakstenen.

Op die manier kunnen vochtdruppeltjes zich niet schuilhouden in de poriën van de bakstenen en voegen. Mossen en algen kunnen zich niet voeden en krijgen dus geen kans om te groeien. Gedaan met dat groen op je gevel!

Bijkomende voordelen van een gevelimpregnatie

Hydrofuges of gevelimpregnaties worden doorgaans ingezet om vochtproblemen op te lossen. Wanneer de bakstenen van de gevel barstjes en scheurtjes vertonen, kunnen waterdruppeltjes binnendringen tot in de binnenmuur. Zo kunnen na verloop van tijd, of bij hevige regenval, vochtplekken verschijnen in je woning. Die vochtproblemen gaan vaak gepaard met schimmelvorming. Verf of behang zullen afbladderen en er hangt een muffe geur in huis. Een gevelimpregnatie is dan de uitgelezen behandeling. De gevel wordt (na de nodige herstellingswerken) terug volledig waterdicht gemaakt en het vochtprobleem is verholpen. Met een hydrofuge voorkom je dus ook toekomstige vochtproblemen door doorslaand vocht.

Daarnaast voorkom je met een hydrofuge ook vorstschade. De kleine vochtdruppeltjes die verstopt zitten in de poriën van de bakstenen bevriezen in de winter. Die druppeltjes zetten dan uit en veroorzaken scheurtjes in de bakstenen. Dee barsten kunnen zo nog meer water vasthouden en veroorzaken de volgende winter nog grotere scheurtjes. Op die manier takelt je gevel af. Een hydrofuge voorkomt dat vocht kan blijven hangen in de bakstenen. Vorstschade is dan niet langer mogelijk en je hoeft later geen dure herstellingswerken aan de gevel uit te laten voeren. Een win-winsituatie dus!

Aquatec verjaagt groen op de muren

Is je gevel bedekt met een laagje groen? Onze experten van Aquatec nemen de tijd om mossen en algen op de muren te verdelgen. We voorkomen groen op je gevel met een efficiënte gevelimpregnatie. Wil je meer weten over hoe een hydrofuge in zijn werk gaat? Contacteer ons dan voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder